Stavanger Aftenblad

Avci skulle ta ut penger – fant 24.000 kroner

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: – Jeg hadde ikke samvittigh­et til å ta pengene. Jeg er bedre oppdratt enn som så, sier Seref Avci.

Etter en lang dag på jobb onsdag traff Avci sin kompis Tolga Hakan i 22.00-tiden i Stavanger sentrum. Planen var å ta seg en matbit i byen. Bakt potet sto på menyen. Før den kunne kjøpes, måtte Avci ta ut penger. I DNB er det et rom med blant annet minibanker og innskuddsa­utomat. Avci, som er kunde i DNB, dro kortet for å komme seg inn.

– Jeg gikk mot den ene minibanken, men stoppet da jeg la merke til noe i sidesynet. Jeg snudde meg og så noen sedler som lå i innskuddsa­utomaten. «Det ligger penger der», sa jeg til Hakan, som bøyde seg ned for å ta dem ut, sier Avci.

– Jeg trodde aldri det skulle ta slutt. 48 500-sedler var det. 24.000 kroner. Det er en månedslønn, det, sier Hakan.

De to var aldri i tvil om hva de skulle gjøre. Pengene skulle tilbake til den rettmessig­e eieren. Avci fisket frem mobilen. Først ringte han til foreldrene sine. Deretter ringte han til politiet.

– Politimann­en fikk sjokk. Han ble nok overrasket over hvor aerlige vi var, sier Avci, som mens han pratet med lovens lange arm viftet med den relativt voksne seddelbunk­en opp mot overvåknin­gskameraet.

– Jeg håper ikke at eventuelle seere trodde jeg skulle løpe av gårde med pengene. Jeg vet ikke hva de må ha tenkt. Jeg ville bare gi meg til kjenne og vise at jeg hadde funnet pengene, sier han.

– Uansett ville det vaert en smal sak å finne ut hvem som hadde tatt dem, sier Hakan.

– Vi brukte jo kortet ditt for å komme oss inn hit, legger han til.

AErlighet varer lengst Politimann­en i telefonen noterte navn og nummer og ba Avci om å levere pengene i banken dagen etter. I går morges, tre kvarter før banken åpnet, var Avci og Hakan allerede på plass i rommet hvor de fant pengene.

– Jeg har sovet godt i natt. Det ville jeg nok ikke gjort om vi hadde tatt pengene. AErlighet varer lengst, sier Hakan, idet Anne Brit Aksland i DNB presentere­r seg.

– Var det slik at dere hadde funnet penger?, spør Aksland, og gjør store øyne når Hakan holder frem viften med sedler.

– Blir så glad

Snart kommer Åsne Holerød og banksjef Stein Høiland også inn, og det blir ganske folksomt i minibank-lokalet.

Avci og Hakan forteller og forklarer og de bankansatt­e nikker fornøyd.

– Jeg blir så glad for at det finnes aerlige mennesker som disse. Det tror jeg også pengenes rettmessig­e eier blir. Det er beundrings­verdig at de leverer pengene tilbake, sier Høiland.

Ifølge Avci og Hakan sto det «ute av drift» på skjermen i innskuddsa­utomaten onsdag kveld. De to tror at personen som skulle sette inn penger må ha trodd at alt gikk greit og deretter bare gikk uten å sjekke om automaten hadde «spist» sedlene.

– Han eller hun må ha vaert i farten, sier Avci.

Skal spore eieren

De bankansatt­e noterer finnernes navn og telefonnum­re og forsikrer dem om at de vil høre fra DNB. Det er faste ordninger i slike saker som dette. Slike hendelser er imidlertid ikke vanlige.

– Jeg har aldri opplevd liknende. Det blir fra tid til annen funnet mynter i automater, men ikke 24.000 kroner, sier Høiland, som nå vil starte sporingen av pengenes eier.

– Vi skal sjekke systemene våre. Jeg håper inderlig at han eller hun har lagt igjen spor etter seg. Det er stor sannsynlig­het for at vi skal klare dette, sier banksjefen.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tolga Hakan, til venstre, og Seref Avci var aldri i tvil om hva de skulle gjøre da de fant 24.000 kroner onsdag kveld.
JON INGEMUNDSE­N Tolga Hakan, til venstre, og Seref Avci var aldri i tvil om hva de skulle gjøre da de fant 24.000 kroner onsdag kveld.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Seref Avci og Tolga Hakan forklarer mens Anne Brit Aksland, Stein Høiland og Åsne Holerød i DNB lytter fornøyd.
JON INGEMUNDSE­N Seref Avci og Tolga Hakan forklarer mens Anne Brit Aksland, Stein Høiland og Åsne Holerød i DNB lytter fornøyd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway