Stavanger Aftenblad

Jaerhagen startet festhelgen, skal vokse med ny bomring i nord

- Geir Sveen geir.sveen@ aftenblade­t.no

KLEPP: Statsminis­teren kommer i morgen for å åpne Klepp 24. Men allerede i går startet festhelgen med første delåpning av Nye Jaerhagen, som snart er i mål med tidenes utbygging på Jaeren.

– Vi har ikke hatt fokus på den nye bomringen. Det viktigste har vaert å skape et godt senter for kundene våre, lyder det diplomatis­k fra John Thysse.

Han er administre­rende direktør i Coop Klepp SA, det lokale handelslag­et som eier hele Jaerhagen.

Ny handlegate

Nå venter han spent på at senterets nye handlegate skal åpne. Den er bare 80 meter lang, men blir Klepps aller første gågate, selvsagt under tak.

– Dette er noe vi gjør for den framtidige handelen i Klepp. Vi har gjennom årene hatt en betydelig handelslek­kasje. Gjør vi en god jobb, trenger ikke folk reise nordover for å handle, sier Thysse.

Gratis på Jaeren

1. oktober åpner den nye bomringen mot nabokommun­ene Sola og Sandnes med rushtidsav­gift. Men samtidig fjernes dagens bom mellom Klepp og Time. Dermed må jaerbuen betale for å reise til Forus, men kan kjøre fritt internt på Jaeren.

– Blir bommene en boom for Jaerhagen?

– Vi har allerede masse kunder fra hele Jaeren og Sola. De vil nok fortsatt komme om det blir gratis i bommen på Kåsen, smiler Thysse.

Blir nest størst i fylket

Uansett, 8. november svarer det mektige handelslag­et med hovedåpnin­g av det som blir fylkets nest største kjøpesente­r.

Jaerhagen var på 35.000 kvadratmet­er. Nå blir samlet areal 65.000 kvadratmet­er. Til sammenlign­ing er fylkets største senter Kvadrat 88.936 kvadratmet­er.

Utvidelsen i Klepp koster 300 millioner, og 90 prosent av arealet er nå utleid.

En hybrid

– Vi føler dermed at vi kan senke skuldrene litt. Det usikre nå er rentenivåe­t framover og handel på internett. Et kjøpesente­r må også inneholde mer enn handel, og vi jobber for å få inn lek og andre aktivitete­r, forklarer Thysse.

Han tror også det er en fordel at Jaerhagen ikke blir et helt vanlig kjøpesente­r. Det karakteris­eres som en hybrid fordi det har samlet så mange store leietakere. Størst blir Coop Obs på 8500 kvadratmet­er, men både Elkjøp og Power vil ha store butikker under samme tak. Rusta og Fagmøbler er andre betydelige leietakere.

– Vi har avtale med 62 butikker, men mange er jo store, sier senterlede­r Siri Øksnevad Olsen før hun ønsker velkommen til handlegata med rundt ti butikker som skal gå fra gammel til ny del.

Butikkene videre innover kommer om en måned. Og noen kontrakter ble skrevet så seint at lokalene ikke blir ferdig før på nyåret, slik at Nye Jaerhagen planlegger til sammen tre åpninger.

Venter 33.000 besøkende

Men først skal Klepp arrangere kommunens aller største helg, i år for 30 gang.

– Vi venter som i fjor over 33.000 besøkende, sier en entusiasti­sk Odd Byberg.

Han er daglig leder i naeringsfo­reningen som står bak sammen med kommune, lag og foreninger. Og han presiserer at besøkstall­et ikke er synsing, men registreri­ng av personer over 1,40 meter som gikk inn dørene til Jaerhagen.

I år blir det to telt, ett på 650 meter for utstillere og ett på 840 kvadratmet­er for festivalen, der det for eksempel fredag kveld blir gratis konsert med Jet Set.

Statsminis­ter og pølsemil

Alt starter fredag morgen. Da er det nattåpent i butikkene til kl. 24. Statsminis­ter Erna Solberg (H) har den offisielle åpningen lørdag kl. 16, og hun vil etterpå vaere en god stund på Kleppe.

– Men Aftenblade­t har vel fått med seg at det nå er fem års jubileum for pølsemila, spør Idar Haaland på telefonen.

Løpet ble til da den ivrige slakteren i 2013 sprang Stavanger maraton og ble sistemann, og ble så sein i mål at alt var pakket ned. Det ble ikke en gang medalje.

Han bestemte seg der og da for å reise hjem å arrangere sitt eget løp gjennom Orre Il – med garantert medalje og pølse til alle uansett hvor lang tid de bruker. Nå er Pølsemila lørdag ett av mange innslag på Klepp 24. I fjor hadde den 400 deltagere.

 ?? GEIR SVEEN ?? Senterlede­r Siri Øksnevad Olsen og administre­rende direktør i Coop Klepp, John Thysse, gjør klar for åpne den nye handlegata på Jaerhagen som snart blir fylkets nest største kjøpesente­r.
GEIR SVEEN Senterlede­r Siri Øksnevad Olsen og administre­rende direktør i Coop Klepp, John Thysse, gjør klar for åpne den nye handlegata på Jaerhagen som snart blir fylkets nest største kjøpesente­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway