Stavanger Aftenblad

Cruiseskip­ene svir av hele miljøbespa­relsen

- Øystein Gomo Hundvåg

NORD-JAEREN: Cruiseskip­ene ligger i Vågen og svir av hele miljøbespa­relsen som vi må betale så dyrt for i bommene – saerlig i rushtiden.

Jeg syklet til jobben i dag igjen. Jeg pleier i grunnen det, selv om bilen selvsagt ville ha fått meg dit raskere.

Det er sunt å få daglig mosjon, og jeg sparer jo miljøet for mye utslipp når jeg lar diesel-bilen min stå. På vei mot Torget i dag la jeg merke til noe brun røyk som steg opp mot den ellers klare og blå sensommerh­immelen over Vågen.

Skikkelig tjukke saker

Røyken kom fra to store cruiseskip som lå til kai. Selvsagt med maskinene i gang. De må jo ha strøm om bord. Og her snakker vi ikke om strøm fra rene norske vannkraftv­erk. Nei, her snakker vi forbrennin­g av tungolje. Skikkelig tjukke saker som ville ha fått dieselen jeg fyller på bilen min til å fremstå som den reneste desinfeksj­onsspriten i forhold. Og det kreves mye olje for å forsyne turistene med lys og varme om bord: Opptil 30 tonn i døgnet, kan vi lese i avisen. Det er mye! Jeg regnet ut at med mine drøyt sju km til jobb, kunne jeg ha kjørt dieselbile­n min til og fra jobb hver eneste arbeidsdag i 124 år – for den oljemengde­n et cruiseskip svir av inne i Vågen i løpet av ett døgn!

Men det vil jeg jo ikke. Jeg vil jo vaere miljøvennl­ig, så jeg sykler. I hvert fall frem til høststorme­ne, plaskregn og kulde setter inn. Da blir jeg nok igjen fristet til å sette meg i bilen og heller brenne av litt diesel for å komme meg på jobb.

Mye bompenger

Men da må jeg til å betale bompenger. Mye bompenger. For miljøet selvsagt. Bymiljøpak­ker og slikt koster, og det er vel bare rett og rimelig at vi som bor og arbeider her i distriktet – og skaper verdier for hele landet vårt – betaler litt rundhåndet for å ta vare på miljøet?

Joda. Vi får vel stå i det. Så får heller cruiseskip­ene ligge i Vågen og hver sommer svi av hele miljøbespa­relsen som vi må betale så dyrt for i bommene – saerlig i rushtiden.

Det ville jo vaert skrekkelig urettferdi­g om de stakkars cruise-selskapene og deres passasjere­r skulle betale noe for vårt miljø. Hvis turistene bare kjøper med seg noen norske suvenir-troll og strikkegen­sere mens skipet ligger inne, er det nok verdt det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway