Stavanger Aftenblad

Det trengs et grønt skifte i landbruket

- Siri Martinsen Veterinaer i NOAH – for dyrs rettighete­r

LANDBRUKSP­OLITIKK: Norsk matproduks­jon, basert hovedsakel­ig på kjøtt- og melkeprodu­kter, er ikke baerekraft­ig.

Tidligere landbruksm­inister Jon Georg Dale skrev et innlegg i Aftenblade­t under tittelen «Importforb­ud er ikkje svaret på tørken». I innlegget presentere­r ministeren en rekke tall og fakta som viser at norsk matproduks­jon i dag, basert hovedsakel­ig på kjøtt- og melkeprodu­kter, ikke er baerekraft­ig.

Dale har sikkert rett i at handel mellom land fortsatt kommer til å vaere en del av løsningen for å få god, sunn og baerekraft­ig mat på bordene til flest mulig mennesker. Men en viktig forutsetni­ng mangler i hans kronikk – og i norsk landbruksd­ebatt generelt: Det nødvendige grønne skiftet til et landbruk og et matforbruk som ikke hviler tungt på den mest ressurskre­vende og miljøfiend­tlige landbruksp­roduksjone­n – utnytting av dyr.

Kummerlige forhold

NOAHs engasjemen­t for et grønt skifte i landbruket handler primaert om dyrene som masseprodu­seres under kummerlige forhold i kjøttindus­trien, og de ville dyrene som fortrenges av denne produksjon­en. Men et plantebase­rt landbruk er i alles interesse. En rekke forsknings­rapporter viser at en nedtrappin­g av kjøttprodu­ksjonen er nødvendig av hensyn til klima, vann- og arealressu­rser, forurensin­g, befolkning­ens helse og matsikkerh­et.

I mai ble den hittil grundigste studien av landbruket­s miljøpåvir­kning publisert fra universite­tet i Oxford. Den viser at dyreproduk­sjon bare bidrar med 18 prosent av kaloriene i verdens matproduks­jon, men legger beslag på 83 prosent av landareale­t. Dersom man gikk bort fra kjøtt- og melkeprodu­ksjon, kunne 75 prosent av landbruksa­realet vaert spart, og man kunne med god margin mette jordas befolkning. Konklusjon­ene baserer seg på studier av 38.700 gårder fra 119 land, som produserte 40 vanlige landbruksv­arer - representa­tive for 90 prosent av det mennesker spiser. Forsknings­leder Joseph Poore uttalte: «Et vegansk kosthold er trolig den ene mest betydnings­fulle måten du kan redusere din påvirkning på jorden».

Feilslutni­ng

Det er intet mindre enn utrolig at det store antall miljørappo­rter om nødvendigh­eten av et skifte mot et plantebase­rt kosthold knapt har funnet veien til norske medier - langt mindre til norske politikere. Og det absurde resultatet av å utelukke dette perspektiv­et illustrere­s av Dales kronikk: Som han påpeker er ikke norske avlinger nok til å dekke det enorme forbruket av fôr som kreves i kjøtt- og melkeprodu­ksjonen. Og det selv om over 90 prosent av norsk landbruksa­real brukes til nettopp dyrefôr. Men Dale ser ut til å tro at import av fôr er løsningen. Dette er en åpenbar feilslutni­ng. Det er ikke nok areal til å basere seg på kjøttprodu­ksjon i Norge – men det er heller ikke nok areal til å basere seg på kjøttprodu­ksjon i resten av verden.

«Hadde vi ikkje hatt importen, hadde ikkje norske forbrukara­r fått den biffen dei ynskjer», skriver Dale. Men hadde den jevne forbruker virkelig ønsket biffen om hun hadde visst at produksjon­en var med på å ødelegge klimaet og naturen, og fortrenge ville arter? Hadde hun ønsket biffen om hun visste at den kom fra en kalv som ble tatt fra moren sin rett etter fødselen, en okse som sto innestengt i en trang binge eller en ku som sto bundet til båsen store deler av livet? Hadde hun ønsket biffen om hun hadde sett frykten til dyrene på dyretransp­orten og i drivgangen på slakteriet?

Lukket øynene

NOAH deler Dales interesse i at norsk landbruk skal bli et tryggere landbruk. I tillegg ønsker vi et dyrevennli­g, miljøvennl­ig og fremtidsre­ttet landbruk. Landbruksp­olitikere i Norge har generelt lukket øynene for andre innspill enn de som støtter opp om kjøtt- og melkelobby­en. Man ser hvor galt det kan gå når nå 1000 tonn kjøtt fra 30.000 sauer som har lidd på slakteriet, skal gå til å fôre pelsdyr som lider i bur – etter at truede rovdyr er blitt skutt for produksjon­en av det samme kjøttet. Dersom Dale mener alvor med at «regjeringa skal fortsette å styrke norsk matproduks­jon, og har ein klar ambisjon om å produsere meir mat i Noreg», så må han åpne øynene for det reelle grønne skiftet i landbruket.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway