Stavanger Aftenblad

Fastlegene­s situasjon tar jeg på stort alvor

- Bent Høie Helse- og omsorgsmin­ister (H)

POLITIKK: Fastlegene har fått flere oppgaver og mindre tid til pasientene. Det gjør vi noe med.

Aftenblade­t skriver på lederplass 3. september at fastlegene har for mye å gjøre. Jeg er helt enig i at fastlegene har fått for mange oppgaver og har for stort arbeidspre­ss. Denne situasjone­n tar jeg på stort alvor. Derfor gjør jeg mye – både på kort og lang sikt.

Rekruttere flere

Vi har startet arbeidet med å rekruttere flere leger inn i fastlegeor­dningen gjennom egne tilskudd til rekrutteri­ng og egne tilskudd til utdannings­stillinger. For å gjøre det mer attraktivt å bli fastlege og forbli i yrket, ga vi i årets oppgjør 100 millioner kroner til fastlegene over det andre grupper fikk i lønnsvekst.

Etter hvert som det kommer flere fastleger inn i ordningen, kan de etablerte legene kutte pasientlis­tene sine. Men vi er nødt til å rekruttere flere leger inn i ordningen før listene kuttes, for å unngå at pasienter blir stående uten fastlege.

Skal vi lykkes med å forbedre og moderniser­e fastlegeor­dningen, må vi gjøre det i samarbeid med dem som vet hvor skoen trykker. Jeg har derfor reetablert trepartssa­marbeidet om fastlegeor­dningen med Legeforeni­ngen og KS. Det innebaerer at vi nå sitter vi sammen og diskuterer både utfordring­er og løsninger.

Mange fastleger opplever at legevakten tar mye tid og krefter. Vi skal derfor vurdere hvordan vi kan gjøre ordningene med legevaktar­beid mindre belastende.

Evaluering kommer

Aftenblade­t skriver at kommunene må i størst mulig grad skjerme fastlegene fra møter og byråkrati, slik at de kan prioritere direkte pasientbeh­andling. Jeg er enig i at fastlegene må få mer tid til pasientene. Regjeringe­n har satt i gang en evaluering av fastlegeor­dningen. Her skal vi se på rammebetin­gelsene fastlegene jobber innenfor, og ikke minst hvilke oppgaver som har økt og hvorfor de har økt. På denne bakgrunnen skal vi vurdere hvilke oppgaver fastlegene må ha, hvilke oppgaver andre kan overta og hvilke oppgaver som kan løses på bedre måter.

Evaluering­en vil bli fulgt opp av en egen handlingsp­lan som vi legger frem våren 2020. Skal vi gjøre store endringer i en ordning som er så viktig for så mange, må ta oss tid til å identifise­re hva som er de største utfordring­ene og drøfte hva som er de beste løsningene.

Vi skal vurdere hvordan vi kan gjøre ordningene med legevaktar­beid mindre belastende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway