Stavanger Aftenblad

Oilers er lavere, lettere og raskere

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@aftenblade­t.no

ISHOCKEY: Årets Oilers-lag er mindre enn noen gang. Den tunge Oilers-hockeyen dreier nå mer i en retning av en hurtig og bevegelig spillestil – en moderne form for ishockey.

– Det er ingen bevisst strategi at vi er blitt mindre, men det har vaert fokus på ulike ferdighets­elementer i laget. Det er nok litt tilfeldig at det er blitt sånn. Men jeg tror ikke vi skal få noe størrelses­problem. Det tror jeg vi tar igjen på måten vi spiller på: Aggressive og evnen til å vaere tidlig inne i situasjone­ne, sier Oilers-sportssjef, Pål Haukali Higson, til Aftenblade­t.

Kun ett lag mindre enn Oilers Han har sammen med sin nye trener Todd Bjorkstran­d, satt sammen et nytt Oilers-lag før sesongen som starter på tirsdag. Nå er det et lag som skal gå mye på skøyter, det skal vaere kompakt og bevegelig, og det skal gå fort.

Det stiller litt andre krav til spillerne som i vår og sommer er blitt hentet inn. Alt står i stil til filosofien til Bjorkstran­d.

55-åringen fra USA råder over en Oilers-tropp med en snitthøyde på 181,5 centimeter og snittvekt på 82,4 kilo. Kun Oslo-laget Manglerud Star er mindre enn Oilers. Oilers har faktisk aldri vaert mindre enn de er i år.

Da laget vant både serie og sluttspill i 2016/2017-sesongen, var tallene 183,2 centimeter og 85 kilo, mens samme tall for fiaskoseso­ngen 2017/2018 er 182,3 centimeter og 84,2 kilo.

Det er stor forskjell sammenlign­et med da Oilers var størst i ligaen. I 2006/2007-sesongen var Oilers-troppen i snitt 183,4 cm høy og veide 88,8 kilo.

Vålerenga er størst

Størst i årets eliteserie er Vålerenga. Der rager i snitt spillerne 183,6 centimeter over bakken og veier 87,8 kilo. Roy Johansens gutter er over fem kilo tyngre enn Oilers.

Så – hva betyr dette i praksis? – Vi har en filosofi som går ut på mye skøytegåin­g, det var viktig for oss da vi satte sammen laget. Derfor har nok noen av valgene vi har tatt ikke nødvendigv­is vaert basert på størrelse, men på de ferdighete­ne vi har lett etter, forklarer Higson.

– Todd sin filosofi, som er overens med vår egen, ligner på moderne ishockey der skøytegåin­g stadig blir en viktigere del av sporten, der den fysiske delen av spiller er blitt tonet ned og der slåssing i praksis er borte, fortsetter sportssjef­en.

Men han legger til at det fortsatt er relevant å ha spillere med størrelse.

– Det er fortsatt en viktig faktor i ishockey.

– Opp og ned hele tiden

Og Oilers er ikke noe småguttela­g, om noen skulle tro det. Det finnes en og annen «plugg» i årets mannskap også. Blant andre importduoe­n Mario Lucia (191 cm/94 kg) og Phil Lane (188 cm/92 kg). De vil du ikke bli «kjørt over av» i rundvantet.

Men to av spillerne som kan bli størst, er blant de minste David Morley (170 cm/75 kg) og Stephan Vigier (175 cm/76 kg).

– Vigier er et godt eksempel. Han spiller hardt, han spiller som en stor spiller rent fysisk. Vi har noen store gutter her, jeg føler kombinasjo­nen av store og små spillere er fin, sier Bjorkstran­d.

– Jeg har egentlig aldri vaert så opptatt av størrelsen på spillerne. Jeg er opptatt av skøytegåin­g. Klart, har to spillere de samme kvaliteten­e, da tar du den største av dem. Men spillet er raskt, det går fort utpå der. Se på NHL-kampene, det er opp og ned isen hele tiden, fortsetter Oilers-treneren.

Han tror regelendri­ngene de siste årene favorisere­r mindre spillere i større grad enn før.

– Det er blitt akseptert med mindre spillere, og reglene spiller selvfølgel­ig en stor rolle der. Fordi folk ønsker et raskere spill, de ønsker å se spillere med ferdighete­r, sier han.

Oilers er nå på plass i tyske Bremerhave­n. I ettermidda­g spiller laget kamp mot Grizzlys Wolfsburg. Aftenblade­t er på plass og følger Oilers’ kamper direkte på Aftenblade­t.no.

Dropp i dag er klokken 17.

Jeg har egentlig aldri vaert så opptatt av størrelsen på spillerne. Jeg er opptatt av skøytegåin­g.

Oilers-trener Todd Bjorkstran­d

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway