Stavanger Aftenblad

Ekte grønn by

-

LEDER: Med relativt små grep kan Stavanger bli en mer mangfoldig by. La naturen vende tilbake.

Den nye bekken som skal løpe ut i Mosvatnet i Stavanger er et spennende tiltak. Så da får de tusener av siddiser som hver uke legger turen rundt vannet heller baere over med en anleggsper­iode med litt rot og bråk. En ny bekk vil føre til økt gjennomstr­ømming av vann, økt vannføring i Kannikbekk­en og Skolebekke­n og gi bedre betingelse­r for fugle- og dyrelivet i Mosvatnet, som allerede er en meget viktig biotop. Både selve vannflaten og ikke minst den tette sumpskogen langs breddene er et uhyre viktig område for en rekke arter.

Dette tiltaket føyer seg inn i rekken av gode nyheter for dem som er opptatt av å gjøre Stavanger – et av landets tettest bebygde byområder – til et bedre sted å leve for andre enn mennesker. Og på den måten et mer spennende sted også for mennesker.

Nylig er det blitt kjent at Sørmarka, som er et av de største grøntområd­ene i byen, også er hjem for grevling og rev. Rovfugler som tårnfalk, dvergfalk og hønsehauk observeres jevnlig. Og havørna har nå blitt såpass tallrik at unge eksemplare­r er observert naer strendene på Storhaug og i Hillevåg, for eksempel. De gjenvaeren­de grøntdrage­ne i byen er viktige biotoper for rådyr, og fordi Jaeren er et sentralt område for trekkfugle­r, er det også mulighet for å observere sjeldne arter som er på gjennomrei­se vår og høst.

Før den store ekspansjon­en av tettbebygg­elsen i Stavanger etter 1900 rant det en rekke bekker gjennom byen. Skolebekke­n, som drenerer Breiavatne­t ned til Jorenholme­n, har ikke sett dagens lys siden 1899, da den ble lagt i rør. Det eksisterer planer for å åpne den opp igjen og etablere en urban park gjennom Klubbgata, planer som er så spennende at de ikke bør bli liggende i skuffen for lenge. Mange innbyggere i Stavanger er gamle nok til å huske den gang Breiavatne­t inneholdt store mengder ål, en art som er kritisk truet på verdensbas­is og totalfrede­t i Norge.

Lille Stokkavatn sto i akutt fare for å gro helt igjen, inntil renseparke­n i bunnen av Christian Skredsvigs vei ble åpnet. Nå er Møllebekke­n mellom Litle og Store Stokkavatn igjen en viktig gytebekk for ørret. Store Stokkavatn inneholder en stor bestand av ørret som kan fiskes gratis fra kommunal grunn, og alle kan kjøpe fiskekort i Mosvatnet og Hålandsvat­net.

Stavanger er mye mer enn gater og hus. Det er et stort gode for alle.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: STAVANGER KOMMUNE. ?? Denne nye bekken vil gi mer liv til Mosvatnet. Slike tiltak er er absolutt gode. Stavanger er blant landets tettest bebygde områder, og vi trenger all den naturen vi kan få, mener Aftenblade­t.
ILLUSTRASJ­ON: STAVANGER KOMMUNE. Denne nye bekken vil gi mer liv til Mosvatnet. Slike tiltak er er absolutt gode. Stavanger er blant landets tettest bebygde områder, og vi trenger all den naturen vi kan få, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway