Stavanger Aftenblad

Melding med hjem

- Harald Birkevold harald.birkevold@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Bak slagord og begeistrin­g over et «gjennombru­dd» i krangelen om bomringene skjuler det seg en mye kjedeliger­e virkelighe­t: Bommene åpner 1. oktober. Med rushtidsav­gift og det hele.

Møtet mellom styringsgr­uppa for Bymiljøpak­ken på Nord-Jaeren og vår nye samferdsel­sminister Jon Georg Dale (Frp) var en nokså udramatisk affaere. Det skulle man ikke tro hvis man bare hadde hatt Facebook-statusen til sentrale Frp-folk i regionen å holde seg til.

Mange fra Frp, inkludert varaordfør­er Pål Morten Borgli, kunne nemlig gledesstrå­lende fortelle at det var oppnådd et slags gjennombru­dd på møterommet til Goggen, som samferdsel­sminister Dale oftest kalles. «En viktig seier» , kunne Borgli melde fra møtet.

Å hilse hjem

Dette trikset kalles «å hilse hjem», og er på ingen måte noe bare Frp-politikere driver med. Saken er at det er viktig å vise til resultater når man tross alt har reist helt til Oslo – på skattebeta­lernes regning – for å snakke med øvrigheta. Dermed kan omtrent hva som helst av selvfølgel­igheter komme til å bli framlagt som «en seier».

Virkelighe­ten er at Dale sa, omtrent ord for ord, nøyaktig det samme som hans forgjenger Ketil Solvik-Olsen sa før han gikk av, og i praksis det samme som vegdirektø­r Terje Moe Gustavsen sa da styringsgr­uppa møttes i Stavanger for snaue to uker siden.

Det står kommunene fritt å vedta å utsette åpningen av bomringene på NordJaeren. Samferdsel­sministere­n vil vaere velvillig med å legge fram et slikt utsettelse­sforslag for Stortinget. Forutsatt, og her er vi ved det springende punktet i det Dale sa, at kommunene er enige. Alle de fire kommunene, samt fylkeskomm­unen, må vaere enige. Dessuten må målet om å stanse veksten i biltrafikk­en stå fast.

Og ikke minst: Akkurat som vegdirektø­ren gjentatte ganger påpekte overfor ordfører Stanley Wirak (Ap) i møtet i Stavanger, sa Dale at det uansett ikke er mulig å flikke på avtalen som ble vedtatt i Stortinget. Det er enten alt eller ingenting. Dermed er svaret fra Dale for eksempel at det ikke er mulig å plukke ut rushtidsav­giften av avtalen nå. Det kan først skje gjennom forhandlin­ger og et nytt stortingsv­edtak.

Problemet til Borgli og de andre motstander­ne av bomringene er at det ikke er noen enighet mellom kommunene om å søke om utsettelse.

Et flertall i Sandnes bystyre, bestående av Frp, Ap og Senterpart­iet, la mandag ettermidda­g fram forslag om å søke utsettelse av bomringen. Dette forslaget ble selvfølgel­ig vedtatt. Men hva hjelper det, dersom de andre kommunene, og Rogaland fylkeskomm­une, er imot? Og det er de. Det vil si, Randaberg kommune skal drøfte saken neste uke, men der er det størst sjanse for at man bestemmer seg for åpne bommene 1. oktober som avtalt og vedtatt, og gå i nye forhandlin­ger etter hvert.

Slag i ansiktet

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) er ikke innstilt på noen omkamp om utsettelse i sitt bystyre. Og da gjenstår det å se om Frp med Christian Wedler og Leif Arne Moi Nilsen i spissen tross dette kan klare å få en ny votering over dette spørsmålet, slik de mandag signaliser­te at de vil prøve på. Heller ikke i Sola eller i fylkeskomm­unen later det til å vaere noen stemning for å ta omkamp om utsettelse.

En bedre strategi vil vaere å starte innkreving­en som planlagt, og så starte forhandlin­ger om en ny og bedre pakke, forhåpentl­ig med en større statlig andel, så snart som mulig.

Dette er et slag i ansiktet på bom-aksjoniste­ne, som kan ha fått helt urealistis­ke forventnin­ger til hva det har vaert mulig å oppnå på kort sikt. Mange vil bli svaert skuffet når det går opp for dem at de må vente på nye runder i Oslo før takstene eventuelt settes ned med så mye som en krone.

Melde seg helt ut?

Da gjenstår bare et mye mer drastisk alternativ; at Sandnes kommune ensidig melder seg ut av Bymiljøpak­ken og Byvekstavt­alen. Dette vil sette et prosjekt til over 32 milliarder kroner i spill. Alt arbeid med bilveier, busstilbud og sykkelveie­r vil måtte stanses inntil det er kommet på plass en ny avtale med de tre øvrige kommunene. Kaos er sannsynlig­vis et for mildt uttrykk for situasjone­n som da oppstår.

Dersom byvekstavt­alen blir brutt, går regionen glipp av 10 milliarder kroner i statlig støtte til løsninger for kollektivt­ransport og sykkelveie­r.

Lite tyder på at det er flertall i Sandnes bystyre for et så drastisk valg. Det gjorde også ordfører Stanley Wirak klart. «Hvis vi ville bryte ut av avtalene, ville vi foreslått det. Vi skal forhandle om en bedre avtale», sa Wirak til bystyret.

Thor Magne Seland (H) uttrykte bekymring for om bystyret har skjønt omfanget og kompleksit­eten i den avtalen som er vedtatt av Stortinget. «Det er ikke noe kjøkken vi har bestilt, hvor vi kan velge en litt billigere benkeplate», sa han.

Dette viste seg å vaere en retorisk lissepasni­ng til Kristoffer Birkedal fra Frp: «Vi trenger ikke noe nytt kjøkken i det hele tatt. Vi klarer oss godt med det kjøkkenet vi har i dag», svarte han.

Da klarte SVs ene representa­nt i bystyret, Heidi Bjerga, ikke å dy seg.

«Både Høyre og Frp har stemt for Ryfast og Rogfast. Milliarder av kroner til bomprosjek­ter som vil øke trafikken. Det er litt av et kjøkken, det».

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway