Stavanger Aftenblad

Bystyret tar grep i Sandnessko­len

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

SANDNES: Kommunaldi­rektøren skrev i kvalitetsm­eldingen for Sandnessko­len 2018 at han var bekymret for ujevne resultater i skolen. Mandag tok bystyret grep for å styrke skolen.

I kvalitetsm­eldingen for Sandnessko­len 2018 som ble behandlet i bystyret i Sandnes mandag, skriver blant annet kommunaldi­rektør for skole og oppvekst, Pål Larsson, at han er urolig for den store spredninge­n i resultater det er mellom skolene i Sandnes. Noen skoler har i flere år hatt resultat som viser en jevn utvikling, mens andre skoler har svaert ulikt resultat fra år til år.

Kommunaldi­rektøren er bekymret at over 25 prosent av elevene på 5. trinn har svake grunnlegge­nde ferdighete­r i lesing. Kvalitetsm­eldingen viser også at 27 prosent av Sandnes-elever som begynner på videregåen­de, ikke fullfører. Dette bekymrer gruppelede­r for Høyre, Thor Magne Seland, som er glad for at bystyret enstemmig i går vedtok nye retningsli­njer for behandling av kvalitetsm­eldingen.

– Med vedtaket i bystyret får vi nå en kvalitetsm­elding som vi kan bruke som et styringsdo­kument. Med å ta kvalitetsm­eldingen som orienterin­g, gjør vi ikke jobben vår som eier, mener han.

Skal ha en god skole

– Kommunaldi­rektøren skriver, svart på hvitt at han er bekymret for variasjone­ne på skolene fra år til år. Målet med å ta tak i disse tingene, er at du skal ha en Sandnessko­le som er like bra uansett hvor du bor, og det skal ikke vaere slik at folk velge bosted ut fra at noen skoler er bedre enn andre, mener Seland.

– Målet med dette, er at vi som skoleeier viser hvor vi vil gå. Vi forventer klare meldinger, som ikke er redde for å si hvordan tilstanden er. Vi er nødt til å gjøre en forskjell, og vi må ikke feie utfordring­ene under teppet. Målsetning­en med å få denne kvalitetsm­eldingen bedre, er at vi kan bruke den som et verktøy med klare beskjeder og klare tilbakemel­dinger til oss, mener Seland. Han gir også ros til Julia Wong fra Ap for konstrukti­vt innspill og støtte.

Seland mener Sandnes kommune må ha større ambisjoner for skole.

– Vi ligger litt under landsgjenn­omsnittet på lesing. For å få en bedre skole til vil vi ha beskrivels­er på hvorfor. Vi skal ikke levere på snittet. Vi må ha større ambisjoner. 80 prosent av de som begynner i første klasse i dag, skal ha jobber vi ikke har hørt om en gang. Da må de ha det beste utgangspun­ktet, og ikke begynne med 20 meter tillegg, sier han.

Bruker lite penger

Larsson mener at vedtaket bystyret gjorde i går, viser at de satser på Sandnessko­len. Problemsti­llingen vil vaere om ressurskre­vende tiltak som foreslås også vil føre til økte tilførte ressurser.

– Vi bruker lite penger på skolen i Sandnes sammenlign­et med de største kommunene i landet. Vi ønsker å satse mer på skole og ønsker også flere pedagoger og flere voksne i skolen. Dette henger sammen med den totale kvaliteten i skolen, avslutter han.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway