Stavanger Aftenblad

– Ransmannen var ikke ute etter oss, men etter penger

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

JAEREN: Alene på jobb, som vanlig. Det er dagen derpå for Elisabeth Hauge, daglig leder i Jaeren kristne bok_ handel, midt i Bryne sentrum.

Seint mandag ettermidda­g, ved 17.20-tiden, opplevde en av hennes to kollegaer – en kvinne i 30-årene fra Bryne – det som aldri tidligere har skjedd i butikkens 27 år lange levetid i samme lokale:

– Skremmende og truende

– Klokka var rundt 17.25 da hun ringte og fortalte at hun hadde blitt ranet. Jeg var hjemme i Klepp, men ringte først politiet og kastet meg så i bilen og var på plass her cirka 17.40, forteller Hauge.

Kvinnen som ble utsatt for ranet var tirsdag i politiavhø­r og hadde, ifølge Hauge, fått tilbud om hjelp fra psykolog for å starte bearbeidin­g av hendelsen.

– Det var en skremmende og truende opplevelse, sier Hauge til Aftenblade­t.

Etter at han hadde fått pengene, gikk mannen raskt ut av bokhandele­n og forsvant.

«Jeg skal ha pengene dine» Mannen som er mistenkt for ranet ble pågrepet av politiet senere mandag kveld.

– Det var stille i butikken da han kom inn. Ingen kunder. Kollegaen min spurte om hun skulle hjelpe og gikk inn bak disken, slik vi ofte gjør når det kommer kunder. «Jeg skal ha pengene dine», sa han – og trakk fram en kniv.

– Hun ga ham de sedlene vi hadde, rundt 2000 kroner til sammen. Vi har i våre prosedyrer at vi ikke skal gjøre noen form for motstand, men levere fra oss pengene, hvis vi blir utsatt for noe. Og hun ble ikke fysisk skadet på noe vis, sier Elisabeth Hauge til Aftenblade­t.

– Jeg tror det var tilfeldig, og det var ikke så mange andre i gata som hadde åpent akkurat da. Men det er en vekker for oss, at vi ikke kan ha mye kontanter i kassen. Jeg vil oppfordre folk til å betale med kort i størst mulig grad, sier Hauge.

En vekker for butikkdriv­erne Det samme tenker Oddrun Lode Gjerde i butikken Quilt & Sånt, noen meter bortenfor den kristne bokhandele­n.

– Vi vet jo at slike ting skjer, men det er skremmende når det skjer så naer deg selv. Det øker bevissthet­en og er en påminnelse for oss andre om å vaere forsiktige og ha lite kontanter, sier Lode Gjerde til Aftenblade­t.

Vurderer overvåking

Jaeren kristne bokhandel har ingen video-overvåking.

– Det vil vi vurdere etter dette, sier Elisabeth Hauge.

– I den grad vi klarer kan vi ikke la oss knekke. Jeg tenker at dette ikke var en som var ute etter oss, han var ute etter penger, sier Hauge.

Mann er pågrepet

Mandag kveld ble en mann

i midten av 30-årene pågrepet i en bolig på Bryne i naerheten av ransstedet. Han er siktet for ran. I går ettermidda­g satt mannen fortsatt i arrest, men han har forklart i avhør at han ikke har noen kjennskap til ranet.

- Han er fortsatt pågrepet, men erkjenner ikke straffskyl­d og sier at han ikke har noen kjennskap til ranet, sier politiadvo­kat Ine Stenevik til Aftenblade­t.

Ifølge politiet fikk raneren med seg et pengebeløp på noen tusen kroner i kontanter.

– Vi jobber videre for å etterforsk­e om vi har pågrepet rett gjerningsp­erson, men vi mener fortsatt at det er skjellig grunn til mistanke, sier Stenevik.

Hun bekrefter at politiet har gjort beslag i saken, men ønsker ikke å kommentere om politiet har beslaglagt noen kniv.

– Jeg ønsker ikke å gå noe naermere inn på hva vi har beslaglagt, sier Stenevik.

Det var stille i butikken da han kom inn. Ingen kunder. Kollegaen min spurte om hun skulle hjelpe og gikk inn bak disken, slik vi ofte gjør når det kommer kunder. «Jeg skal ha pengene dine», sa han – og trakk fram en kniv.

Elisabeth Hauge, daglig leder i Jaeren kristne bokhandel

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Daglig leder Elisabeth Hauge var ikke selv til stede, men er preget av at bokhandele­n hun leder var utsatt for ran mandag ettermidda­g.
FREDRIK REFVEM Daglig leder Elisabeth Hauge var ikke selv til stede, men er preget av at bokhandele­n hun leder var utsatt for ran mandag ettermidda­g.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway