Stavanger Aftenblad

Politiet kontakter folk som sjikanerer andre i bomdebatte­n

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

DRØY KOST: «Jeg håper det er noen bønder som kan spre møkk over huset hennes», skrev en person på sosiale medier i forrige uke. Politiet tar nå direkte kontakt med folk som går over streken.

Språket i debattene på sosiale medier er blitt så tøff og grenser tidvis til lovbrudd, mener politiet, som ber folk skjerpe seg.

«Jeg håper det er noen bønder som kan spre møkk over huset hennes», skriver en person på sosiale medier i forrige uke.

– Dette eksempelet er på langt naer det verste, sier Grete Winge, leder i felles enhet for kriminalit­etsforebyg­ging ved Sør-Vest politidist­rikt.

Winge karakteris­erer innlegget som «midt på treet» i den opphetede bompengede­batten i sosiale medier. Etter politiets erfaring har debatten kokt litt over, og politiet har sett seg nødt til å kontakte personer som har trådd over grensen.

– De aller fleste som deltar i debatten er reflektert­e og saklige. Men noen skriver en del synspunkt som de neppe ville sagt til personen om de sto ansikt til ansikt, sier Winge.

Ordfører truet

Angrepet som er brukt som eksempel i politiets facebookpo­st er rettet mot Klepps ordfører, Ane Mari Braut Nese. Bakgrunnen for de sterke ordene er Klepp-ordføreren­s uttalelse om at hun støtter ny bomring på Nord-Jaeren.

En mann i 30-årene ble for ei drøy uke siden anmeldt for å ha fremsatt drapstruss­elen. Mannen ble pågrepet, men løslatt etter avhør.

Politiet advarer

«Politiet har hatt lignende samtaler med flere personer som har ytret seg i bompengede­batten, og samtalene bekrefter inntrykket av at en del poster og kommentare­r i sosiale medier er skrevet med høy puls. Alle må ta ansvar for sine handlinger, også i sosiale medier. Dersom man er opprørt, er en generell oppfordrin­g å tenke seg om et par ganger før man hamrer på tastaturet,» skrev politiet på Facebook i går.

Skremmes vekk fra verv Klepp-ordfører Ane Mari Braut Nese (H) ble informert av politiet om trusselen. Hun er redd trusler kan gå ut over rekrutteri­ngen til politiske verv.

– Jeg frykter at folk ikke orker å gå inn i politikken på grunn av trusler og sjikanerin­g, sier hun til Aftenblade­t.

Strafferam­men for trusler (se faktaboks) er fengsel i inntil ett år. Blir trusselen ansett for å vaere grov, er strafferam­men tre år.

Internettp­atrulje

Politiets post på Facebook er også en markering av at politiet vil vaere mer synlige i sosiale medier i framtida. Internettp­atruljene skal opprettes i alle politidist­rikt og Oslo er først ute. I oktober kommer også SørVest politidist­rikt på lufta med egen internettp­atrulje, «Politiets tilstedeva­erelse på internett (PTI)».

– Vi skal ha en åpen uniformert tilstedeva­erelse med et forebyggen­de formål, sier Grete Winge.

Politiet skal vaere der innbyggern­e er. – Her har politiet vaert litt bakpå, sier Winge.

Nødsituasj­oner skal fortsatt gå via telefonen på 112.

Men tips, spørsmål og informasjo­n kan deles med politiets internettp­atrulje via chatfunksj­on, og snart også via Instagram og Snapchat.

– Vi vil også vaere digitalt til stede ved store arrangemen­ter som eksempelvi­s russetreff­et i Kongeparke­n, sier Winge. Ett av målene med internettp­atruljen er forebyggin­g av sjikane på nettet i form av bildedelin­g og sårende ordbruk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway