Stavanger Aftenblad

Rekker Sandnes-ordfører Wirak her ut hånda til Jaeren?

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

TIME: Bomringen sto ikke på kartet da Stanley Wirak (Ap) i går morges kom til Bryne for å lede Jaerrådet, fellesorga­net for Time, Klepp, Gjesdal og Sandnes.

Men bommene var elefanten i rommet.

– Vi kjørte Fv 44. Det gikk fint, sa Sandnes-ordføreren da han og varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp) parkerte utenfor Time rådhus.

Radarparet har på forhånd skapt stor usikkert om hva som vil skje på Jaeren hvis Sandnes får medhold i kravet om å fjerne rushtidsav­giften fra Bymiljøpak­ken.

Dette frykter Jaeren

Det kan legge minst to føringer for en ny bomring for Klepp, Time og Hå. y 1. Frykten er at Tverrforbi­ndelsen – veien som neste år åpner fra Ganddal og stopper på Foss Eikeland - ikke blir prioritert videre fordi Bymiljøpak­ken vil trenge pengene til egne prosjekter. Kommunene på Jaeren mener trafikksit­uasjonen rundt Orstad / Kvernaland er så alvorlig at de er villig til å overta Tverrforbi­ndelsen, et veiprosjek­t som er i Bymiljøpak­ken, men der er det sist og ikke inne før om kanskje 15 år. Hvis kommunene i nord raskt overfører 750 millioner, vil Jaeren selv bygge veien. y 2. Frykten er at bommene i Klepp bare blir stående. Ordfører Ane Mari Braut Nese

(H) fikk nesten bakoversve­is, da hun leste i avisen at naboene i nord ser at dette kan bli en løsning for kaoset som nå er i innspurten for den nye bomringen. Bommene både på Sele, Øksnevad, Kåsen og Foss Eikeland står i Klepp. Men ingen har henvendt seg til Klepp om en slik løsning.

I regnet utenfor rådhuset understrek­er Stanley Wirak at Sandnes er «veldig interesser­t» i Tverrforbi­ndelsen.

– Men vil Bymiljøpak­ken prioritere en vei på Jaeren hvis rushtidsav­giften går ut og det blir mindre penger igjen i pakken?

– Tverrforbi­ndelsen er en god idée, men her må fire kommuner bli enige om prosjekten­e. Videre må vi se om innkreving­en kan forlenges fra 15 til 20 år og om prosjekter kan gjøres billigere, slik de gjorde med bussveien i Trondheim. Vi må gjøre som familiene gjør; sette utgifter opp mot inntekter, sier Stanley Wirak.

Han gjentar før møtet det han har sagt før.

– Det er ikke Sandnes sin vei eller Time og Klepp sin vei, men vår vei, sier Sandnes-ordføreren før møtet i Jaerrådet. Der sitter ordførere, varaordfør­ere og rådmenn i alle de fem kommunene.

Ikke tema

Men saken som nå koker også på Jaeren, blir ikke tatt opp, heller ikke under eventuelt.

Først etter Aftenblade­ts initiativ, tar Stanley Wirak en prat i lunsjen med ordførerko­llegaen i Klepp og Time.

Da har Ane Mari Braut Nese allerede uttrykt at det er ganske merkelig at noen i nabokommun­ene kan foreslå at bommene i hennes kommune bare skal stå.

–Jeg og folk i Klepp gleder oss over at vi nå skal ha to år uten bommer. Så tenker noen at kleppsbuen skal betale både i bypakken og i de gamle bommene. Men hvor skal pengene gå, spør Braut Nese.

Har vetorett

– Tar du dette opp nå med Sandnes-ordføreren?

– Nei, nå sitter vi helt rolig. Pakken som gjelder til 1. oktober, er inngått mellom Sandnes, Stavanger, Sola, Randaberg og Klepp. Hver kommune har vetorett. Også Klepp. Så vi forholde oss til at bommene tas ned nå, sier Klepp-ordføreren.

På gangen sier Stanley Wirak at det er naturlig at pengene fra bommene i Klepp går til Tverrforbi­ndelsen, hvis de blir stående og hvis dette er prosjektet som Jaeren prioritere­r.

– Det er klart vi må legge en strategi for å få fortgang på Tverrforbi­ndelsen, er beskjeden han gir over lunsjborde­t til Time og Klepp.

Men ordførerne er enige om at de ikke kan starte forhandlin­ger mellom pakkene før saken er behandlet i alle kommunesty­rene:

Trenger veiene

I morgen kveld er det ventet at Hå vil si endelig nei til videre utredning av en bomring på Jaeren.

Da kan det bli en bomring kun for Klepp og Time. Politikern­e i disse kommunene svarer mandag og tirsdag.

Men hvis de i neste uke går videre, er det ikke sikkert at en bomring blir vedtatt til våren. Det avhenger av forhandlin­gene med Bymiljøpak­ken, ikke bare om Tverrforbi­ndelsen, men like avgjørende er times-regelen. Kravet er at en stor del av summen for kjøring inn i første bom skal gå til prosjekter på Jaeren.

– Vi trenger veiene som bommene skal bygge, men hvis vi ikke får en god avtale, vil heller ikke jeg gå for en bomring, er budskapet fra Time-ordfører Reinert Kverneland(H).

 ?? GEIR SVEEN ?? Time-ordfører Reinert Kverneland, nummer to fra venstre, ser ikke at Sandnes-ordfører Stanley Wirak kommer for å hilse. Det blir litt famling, men håpet er at Sandnes nå rekker ut hånda og tar ansvar for Tverrforbi­ndelsen. Videre til høyre står varaordfør­er i Time Sverre Risa (KrF) og varaordfør­er i Gjesdal, Henry Flesjå (H).
GEIR SVEEN Time-ordfører Reinert Kverneland, nummer to fra venstre, ser ikke at Sandnes-ordfører Stanley Wirak kommer for å hilse. Det blir litt famling, men håpet er at Sandnes nå rekker ut hånda og tar ansvar for Tverrforbi­ndelsen. Videre til høyre står varaordfør­er i Time Sverre Risa (KrF) og varaordfør­er i Gjesdal, Henry Flesjå (H).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway