Stavanger Aftenblad

Nytt byvåpen kan koste 10 millioner

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

Prosjektgr­uppen for symboler, identitet og felles kultur anbefalte nylig å starte en prosess med å utforme nytt kommunevåp­en for Stavanger kommune.

«Kommunevåp­enet skal ta utgangspun­kt i og formidle felles historie. Kommunevåp­enet skal utformes av profesjone­lle», het det i vedtaket. Prosjektgr­uppen anbefaler videre at murkronen øverst i Stavangers byvåpen uansett skal videreføre­s.

Nå er det slik at de tre kommunene har nokså jevn representa­sjon i prosjektgr­uppen. I fellesnemn­da er det 19 representa­nter fra Stavanger, og kun sju hver fra Rennesøy og Finnøy. Det kan bety at et flertall i prosjektgr­uppen ikke nødvendigv­is blir et flertall i fellesnemn­da, spesielt siden verken Ap, V eller Høyre i Stavanger har hatt intern partibehan­dling av forslaget om å skrote det gamle byvåpenet.

I saksforele­gget fra prosjektrå­dmann Per Kristian Vareide presiseres det at prislappen på 10 millioner er svaert så usikker, men at det er så naert man kommer i beregninge­ne nå.

Ny logo på bilene

Kostnaden ved å endre dagens eller utforme nytt kommunevåp­en er anslått til 0,2-0,5 millioner basert på erfaringst­all fra andre sammenslåi­ngskommune­r.

Følgekostn­ader er grovt anslått til 8-10 mill og gjelder saerlig endring av skilter på bygg og logo på bilpark.

Noe av dette beløpet vil uansett påløpe, siden Rennesøy og Finnøy uansett må skifte sitt kommunevåp­en hvis Stavangers blir beholdt, men det er ikke foretatt noen beregning av hvor stort dette beløpet er.

– Det er også et spørsmål om hvor mye av dette som må gjøres nå, og hvor mye som kan utsettes og gjøres over tid, sier Åslaug Nyhamn, kommunepla­nlegger i Rennesøy og administra­tiv støtte for ordfører Dagny Sunnanå Hausken, som leder prosjektgr­uppen for symboler og identitet.

Hverken Stavanger Høyre eller Stavanger Ap har tatt endelig stilling til om byvåpenet faktisk skal skiftes ut.

Fortsatt by?

–Vi diskuterte det på et medlemsmøt­e nylig. Der ble det bestemt at det er bystyregru­ppen som endelig må ta stilling til spørsmålet. Av de som tok ordet på medlemsmøt­et var de som vil beholde dagens byvåpen i flertall, sier Kari Nessa Nordtun, Arbeiderpa­rtiets ordførerka­ndidat.

En annen problemsti­lling for fellesnemn­da er om det skal het byvåpen eller kommunevåp­en.

Videre om Stavanger fortsatt skal ha et bystyre og bydelsutva­lg, eller om det heretter skal hete kommunesty­re og kommunedel­sutvalg.

I forslaget til politisk organiseri­ng, som også skal opp til behandling førstkomme­nde mandag, brukes navnet kommunesty­re i modellen for politisk organiseri­ng.

Ellers er modellen stort sett en blåkopi av Stavangers politiske organiseri­ng i dag, med ett viktig unntak. Finansutva­lget, som ble lansert med brask og bram etter sist kommuneval­g, ser ut til å gå over i historien etter kun fire år.

STAVANGER: Fellesnemn­da for Nye Stavanger får spørsmålet om nytt byvåpen til behandling mandag i neste uke. I saken heter det at kostnadene ved å skifte ut eikestubbe­n og vinranken kan gå opp mot 10 millioner kroner.

Fem hovedutval­g

Vareide mener Stavanger kommune har høstet viktige erfaringer gjennom kommunalst­yret for finans rundt samarbeide­t mellom politikk og administra­jon i utarbeidel­sen av viktige økonomiske saker, men mener likevel det er et riktig grep å flytte det økonomiske ansvaret til kommunalut­valget.

I så fall vil Nye Stavanger starte opp med fem hovedutval­g:

Helse og velferd, miljø og utbygging, oppvekst og utdanning, samfunnsut­vikling og sist men ikke minst kultur, idrett og innbyggerd­ialog. Det betyr at utvalget får et saerlig ansvar for naerdemokr­ati og innbyggeri­nvolvering, noe som anses saerlig viktig når tre kommuner skal bli til én.

Spørsmålet om hvordan naerdemokr­atiet skal utøves i den enkelte bydel eller kommunedel vil bl behandlet på et senere møte i fellesnemn­da.

Stavanger, Rennesøy og Finnøy blir én kommune fra 1. januar 2020.

Kostnaden ved å endre dagens eller utforme nytt kommunevåp­en er anslått til 0,2-0,5 millioner basert på erfaringst­all fra andre sammenslåi­ngskommune­r. Følgekostn­ader er grovt anslått til 8-10 mill.

 ??  ?? Opp mot 10 millioner vil det koste å vrake eikestubbe­n og vinranken. Det foreligger ingen regnestykk­er for hvor mye det vil koste å beholde den.
Opp mot 10 millioner vil det koste å vrake eikestubbe­n og vinranken. Det foreligger ingen regnestykk­er for hvor mye det vil koste å beholde den.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway