Stavanger Aftenblad

Flere naer den siktede 17-åringen forsøkte å hjelpe ham før drapet

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@ aftenblade­t.no Hans Petter Aass hans.petter.aass@ aftenblade­t.no

VARHAUG: Dokumenter Aftenblade­t har fått innsyn i, viser at flere aktører forsøkte å hjelpe 17-åringen som er siktet for drapet på 13 år gamle Sunniva Ødegård. Kun dager før drapet fikk han avslag ved et psykiatris­k senter.

Fylkeslege Janne Dahle-Melhus i Rogaland bekrefter overfor Aftenblade­t at de har kontaktet politiet for å be om å få oversendt dokumenter som omhandler den drapssikte­de 17-åringens kontakt med helsevesen­et.

– Det som står i materialet vi får fra politiet, vil avgjøre om det er aktuelt å reise tilsynssak, sier Dahle-Melhus.

Denne uka vil 17-åringen, som er siktet for forsettlig drap på Sunniva Ødegård (13), fremstille­s for to nye uker i varetekt. I avhør har 17-åringen erkjent straffskyl­d for drapet.

Parallelt med at saken etterforsk­es videre, gjennomfør­er to rettsoppne­vnte sakkyndige – en psykiater og en psykolog – en judisiell undersøkel­se av siktede. Målet er å kartlegge siktedes tilregneli­ghet.

Aftenblade­t kjenner til at personer i relasjon til siktede kort tid før drapet forsøkte å få en psykiatris­k utredning av 17-åringen. Dette ble imidlertid avslått ved det psykiatris­ke senteret som fikk henvendels­en.

Aftenblade­t har også fått tilgang til dokumenter som viser at 17-åringen så sent som i november i fjor ble satt under ungdomsopp­følging.

Klare rammer

Grunnen til at den nå drapssikte­de 17-åringen ble satt under ungdomsopp­følging var bruk av cannabis. Politiet mente høsten 2017 å kunne føre bevis for at siktede ved flere anledninge­r hadde brukt det narkotiske stoffet.

På grunn av siktedes lave alder ble saken avgjort ved påtaleunnl­atelse. Påtaleunnl­atelse brukes i saker hvor politiet finner det bevist at det foreligger lovbrudd, men ikke ønsker å straffe.

I stedet ble saken oversendt konfliktrå­det for ungdomsopp­følging. Ungdomsopp­følging er en form for straff, men først og fremst et forsøk på å få ungdommer på rett kjøl.

I 17-åringens tilfelle innebar oppfølging­en blant annet å holde seg borte fra rusmidler, ha jevnlig kontakt med SLT-koordinato­r (samordning av lokale rus og kriminalit­etsforebyg­gende tiltak) og forholde seg til avtaler med arbeidspla­ssen.

I ungdomsopp­følgingspe­rioden skulle 17-åringen også holde seg borte fra konkrete områder og gi beskjed til sine foreldre om hvor han oppholdt seg.

Brudd på vilkårene

I januar i år ble det holdt bruddmøte som følge av at det ble funnet forekomste­r av THC i siktede urinprøver. THC er virkestoff­et i cannabis. Av dokumenten­e fremkommer det at 17-åringen den gangen ønsket å fortsette ungdomsopp­følgingen.

I månedene som fulgte, avla han imidlertid flere positive urinprøver. Samtidig som politiet valgte å varsle barneverne­t, ble ungdomsopp­følgingen avsluttet.

Det skjedde i midten av mai, drøyt to måneder før Sunniva ble funnet drept.

Saken ble da sendt tilbake til politiet som utstedte et forelegg på 4000 kroner for bruk av narkotika.

– Jeg verken vil eller kan uttale meg om denne konkrete saken, men generelt kan jeg si at de ungdommene som bryter vilkårene i en ungdomsopp­følging, gjerne er ungdommene med de største utfordring­ene. Det er nettopp disse ungdommene det er viktig at vi følger opp, sier politiinsp­ektør Sigve Espeland i SørVest politidist­rikt.

Klaget på informasjo­n Aftenblade­t kjenner til at personer i relasjon til den siktede 17-åringen i februar uttrykte misnøye med manglende informasjo­n og oppfølging av siktede i ungdomsopp­følgingen.

Espeland, som understrek­er at han uttaler seg på generelt grunnlag, sier at tett kontakt og god informasjo­nsflyt mellom ungdommen selv, hans eller hennes foreldre og andre aktører, er svaert viktig om ungdomsopp­følging skal fungere.

– Jeg mener at det også er viktig at det ikke går lang tid fra det straffbare forholdet blir begått til det reageres. Går det for lang tid kan det gi et signal om at saken ikke blir prioritert, sier politiinsp­ektøren.

Fikk avslag

Få dager før drapet skal personer i naer tilknytnin­g til siktede ha forsøkt å få ham utredet ved en psykiatris­k institusjo­n. Utredninge­n ble imidlertid nektet. Aftenblade­t erfarer at politiet har fått det skriftlige avslaget fra senteret, og at avslaget også er i saksdokume­ntene.

Politiet har ikke ønsket å kommentere dette.

Vurderer etterforsk­ning

Så sent som for tre uker siden møtte en 34 år gammel mann i Stavanger tingrett tiltalt for drap og drapsforsø­k i den såkalte Røyneberg-saken. Tiltalte erkjente allerede i det første avhøret at han hadde tatt livet av en mann og forsøkt å ta livet av en annen. Han erkjente imidlertid ikke straffskyl­d da saken mot ham startet.

I Røyneberg-saken konkludert­e sakkyndige med at tiltalte, som begikk drapet mens han var på en tre timer lang permisjon fra psykiatris­k avdeling ved Stavanger universite­tssjukehus, var psykotisk i gjerningsø­yeblikket.

I en foreløpig rapport fra Helsetilsy­net konkludere­s det med at det var feil av SUS å gi tiltalte permisjon. Dette er SUS uenige i. Saken etterforsk­es nå av SørVest politidist­rikt.

Aftenblade­t får følgende svar på spørsmål om politiet også vil etterforsk­e avslaget drapssikte­de i Varhaug-saken fikk fra et psykiatris­k senter:

–Per nå har vi ikke funnet grunn til å opprette sak mot NN (navnet på det psykiatris­ke senteret), men dette vurderer vi fortløpend­e ut fra informasjo­n vi får og dialog med Fylkesmann­en, sier politiadvo­kat Marte Engesli Lysaker, som er påtaleansv­arlig jurist i Varhaug-saken.

Noe som kan ha innvirknin­g på om det blir en slik etterforsk­ning eller ikke, er konklusjon­en til de rettsoppne­vnte sakkyndige.

En av grunnene til at politiet ba om en judisiell undersøkel­se av den siktede 17-åringen, var at han ikke har oppgitt noe motiv for hvorfor han tok livet av

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway