Stavanger Aftenblad

Flere utfordring­er med ungdomsopp­følging

-

STAVANGER:

– Ungdomsopp­følging er fint på papiret, men det fungerer ikke alltid i praksis, sier politiover­betjent Kathrine Saeland Rotseth.

Saeland Rotseth, som er leder for forebyggen­de avsnitt i Stavanger, mener det er flere utfordring­er knyttet til ungdomsopp­følging.

– Tanken bak ungdomsopp­følging og ungdomsstr­aff er god. Ikke minst i det forebyggen­de sporet. Men i flere saker går det alt for lang tid fra det straffbare forholdet skjer til ungdomsopp­følgingen trer i kraft. Dette kan gjøre at ungdommen fortsetter sin kriminelle løpebane, politiover­betjenten som understrek­er at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Forsinkels­er

I juni ble fem menn dømt for flere ran. To av dem ble dømt til ungdomsstr­aff. Forenklet kan en si at ungdomsstr­aff er det samme som ungdomsopp­følging.

Forskjelle­n er at bruken av ungdomsstr­aff blir avgjort av domstolen. Ungdomsopp­følging skjer ved at saken blir diskutert i koordineri­ngsgruppen til konfliktrå­det. Hvis ungdommen er egnet til ungdomsopp­følging blir saken overført fra jurist til konfliktrå­det, som har ansvar for gjennomfør­ingen. Deretter settes det et oppfølging­steam som skal følge ungdommen i den gitte perioden.

– Tre av mennene ble dømt til ungdomsstr­aff. To av dem startet ungdomsstr­affen først nå, selv om det er to år siden ranene de ble dømt for skjedde. Vi ser også store forsinkels­er i bruken av ungdomsopp­følging. I mange tilfeller kan det ta firefem måneder før vi kommer i gang. Spesielt ungdommer må få reaksjonen så raskt som mulig. Dessverre har vi et system i dag som skaper forsinkels­er. Vi trenger bedre rutiner, sier Rotseth.

Dedikerte mennesker

For at ungdomsopp­følging og ungdomsstr­aff i det hele tatt skal vaere aktuelt, må ungdommen det gjelder samtykke til denne reaksjonen.

Om ungdommen ikke selv er motivert, er ikke ordningen et alternativ.

– Vi trenger dedikerte mennesker som jobber med forebyggen­de arbeid. Det må settes av ressurser til dette arbeidet. Det nytter ikke å si at alle skal jobbe litt forbyggend­e. Da blir det lite systematis­k og slagkrafti­g, sier Rotseth, som mener det i enkelte tilfeller tas for lett på oppgaven.

– I ordningen ungdomsopp­følging og ungdomsstr­aff er det oppfølging­steam som jobber med ungdommene. Her er det for mye utskifting av personale. Det blir for dårlig kontinuite­t. Jeg har sett tilfeller hvor ungdommer til stadighet må forholde seg til nye folk i dette systemet. Det mener jeg er respektløs­t overfor ungdommen, som fort kan få forståelse­n av at dette ikke er så viktig. Vi som jobber med dette må vaere dedikerte, sier hun til Aftenblade­t.

For få ressurser

Advokat Anne Kroken i Advokatfir­maet Torstrup er enig med Rotseth i at ungdomsopp­følging i teorien er en god ordning. Hun mener imidlertid at den ikke fungerer etter forutsetni­ngene.

– Om ordningen skal fungere må det settes av nok ressurser. Det er ikke tilfellet i dag. Det hjelper ikke med gode ordninger så lenge disse ikke gjennomfør­es på en god måte. Straffelov­en slår fast at den som var under 18 år på handlingst­idspunktet, bare kan idømmes ubetinget fengselsst­raff når det er saerlig påkrevd. Tidligere ble det ofte benyttet betinget fengsel i disse sakene. Med ungdomsstr­aff og ungdomsopp­følging har samfunnet et redskap til å hjelpe, sier Kroken.

Advokaten undrer seg over at ikke mer ressurser settes av til forebyggen­de arbeid.

– Det beste for alle er å forhindre at straffbare forhold i det hele tatt skjer. For å klare dette må vi ha flere redskaper slik at vi kan følge opp også dem som bryter vilkårene for ungdomsopp­følging. Vi må forhindre at disse begår ytterliger­e og mer alvorlig kriminalit­et. Jeg har sett flere klare eksempler på at ungdom under 18 år har begått ny og alvorlig kriminalit­et mens de har ventet på avgjørelse i tidligere saker. Dette kunne vaert unngått, og er et direkte resultat av at området er for lavt prioritert. Her er det fagre ord fra myndighete­ne, men liten faktisk vilje til å prioritere, sier hun.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway