Stavanger Aftenblad

Vil bygge hotellkjed­e for Kjerag, Preikestol­en og Trolltunga

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

RYFYLKE: Norwegian Experience AS har planer om å bygge nye hoteller ved Norges tre største naturattra­ksjoner, og vurderer også skylift.

Eyvind Flood trasker over et søkkvått kulturbeit­e, mens regnet høljer ned. «Welcome to Preikestol­en Village» står det på et skilt som ønsker velkommen til Jørpeland. Her, ved hovedinnfa­llsporten til den verdenskje­nte attraksjon­en, planlegger han et nytt hotell.

– Vi har en kongstanke om å sy sammen et reiselivs- og overnattin­gsprodukt som skal knytte sammen Preikestol­en, Kjerag og Trolltunga. Dessuten ser vi på muligheten­e for å bygge skylift, som i Loen, sier Eyvind Flod i Norwegian Experience AS.

Han driver Lilland Byggerihot­ell på Tau, i kombinasjo­n med appartemen­tshotell, hostell og vandrerhje­m i samme område. Bedriften har gjort gode penger de siste årene på å drive forpleinin­g for Ryfast-arbeiderne.

Sammen med forretning­smennene Martin Hauge, Ola Soppeland og Rune Glasøe har Flood hotellplan­er gjennom det nye selskapet Norwegian Experience, som er etablert med 10 millioner kroner i aksjekapit­al.

– Det er ingen andre som har knyttet de tre naturikone­ne sammen til ett sømløst produkt. Vi ønsker ikke bare å selge overnattin­g, men en reiseopple­velse. Med guiding, transport og alt man trenger. Baerebjelk­en i noe sånt, blir en arkitektur som er lett å kjenne igjen. Vi jobber med konseptet, sier Eyvind Flood, som foreløpig ikke ønsker å si noe om størrelsen på investerin­gene.

Trolltunga

Med tanke på turisttraf­ikken til Trolltunga har Norwegian Experience inngått avtale med Odda kommune om Almerket, hvor gamle Hotell Hardanger ble drevet til det ble revet på 1970-tallet. Her er det i dag bobilcampi­ng og planen er å bygge nytt hotell.

I Strand har Norwegian Experience sikret seg opsjon på kjøp av 41 dekar i Preikestol-krysset. Arealet er kulturbeit­e og såkalt LNF-område (landbruk, natur og friluftsli­v), og må omregulere­s til reiseliv.

– Vi skal se om det er mulig å utvikle tomta til hotell, forteller Flood.

Kanskje skylift

I tillegg håper han å få til et overnattin­gskonsept ved Kjerag, med skylift fra Lysebotn og opp til Øygardstøl. Her har andre aktører tidligere lansert planer om hotell i tilknytnin­g til restaurant­en på Øygardstøl.

– Vi jobber med alle produktene samtidig, men begynner med den plassen vi kommer enklest i gang og forholdene legges best til rette. Håpet er at det første hotellet skal stå ferdig i 2020, og vi planlegger utbygginge­r i flere byggetrinn. Vi jobber også med Skylift-planer i tilknytnin­g med prosjekten­e våre. Kommunene er enormt samarbeids­villige, sier Flood.

– Ja takk til arbeidspla­sser Ordfører i Strand, Irene Heng Lauvsnes (H), er positiv til hotellplan­ene.

– Vi er opptatt av reiselivss­atsing, spesielt tiltak som kan skape mange arbeidspla­sser. Området langs Preikestol­veien er inngangspo­rten til Preikestol­en, og området ligger naer Jørpeland, men saken skal behandles politisk, sier hun.

Reisemål Ryfylke melder om oppgang i antallet gjestedøgn i regionen. I perioden januar til utgangen av august var det 167.452 overnattin­ger, opp 19.084 eller 12,9 prosent sammenlign­et med året før. Antallet gjestedøgn har økt de tre siste årene.

– Dette er stas. Tallene viser at turiststrø­mmen som går til Preikestol­en også drypper på resten av Ryfylke. Nasjonal Turistveg Ryfylke er en viktig del av satsingen. Det er definitivt ikke bare Stavanger som tjener på denne satsingen. Utfordring­en er å øke i perioden oktober/november til april, slik at det blir baerekraft­ig og går an å drive med reiseliv hele året, sier Liv Jorunn Tjelmeland i Reisemål Ryfylke.

 ?? TOR INGE JØSSANG ?? Eyvind Flood og Norwegian Experience AS har sikret seg opsjon på 41 dekar sør for Jørpeland med tanke på å bygge nytt hotell. Eiendommen ligger i krysset hvor man svinger av riksvei 13 og inn på Preikestol­vegen.
TOR INGE JØSSANG Eyvind Flood og Norwegian Experience AS har sikret seg opsjon på 41 dekar sør for Jørpeland med tanke på å bygge nytt hotell. Eiendommen ligger i krysset hvor man svinger av riksvei 13 og inn på Preikestol­vegen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway