Stavanger Aftenblad

– Jeg fikk fortalt at alle mine problemer skyldtes gravemaski­nulykken

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

STAVANGER: Bedriftsle­gen til Conoco Phillips fortalte Bjarne Kapstad at plagene som gjorde at han måtte slutte i jobben, skyldtes en ulykke på fritiden.

Han har saksøkt forsikring­sselskapet Tryg for 8,5 millioner kroner. Bjarne Kapstad mener at jobben på Ekofisk-feltet, og de kjemikalie­ne han ble utsatt for der, gjorde ham så syk at han ble sagt opp fra jobben i Phillips (nå Conoco Phillips), og at det gir ham krav på yrkesskade­erstatning. Men det er ikke Tryg enig i og fikk støtte for sitt syn i Stavanger tingrett.

I går forklarte Kapstad seg i ankesaken Gulating lagmannsre­tt og kom da inn på et helt sentralt punkt – plagene med svimmelhet som gjorde at han til slutt måtte slutte å jobbe som kranmekani­ker på Ekofisk-feltet sør i Nordsjøen.

– Første gangen jeg ble svimmel offshore, besvimt jeg og slo ut begge fortennene. Jeg fikk beskjed om å si at det skyldtes jeg var overarbeid­et, ellers ville jeg bli sendt hjem, sa Kapstad.

Offshore på krykker

Kapstad ble også spurt om hvorfor han på helseunder­søkelsene til Conoco Phillips fortalte at han ikke var blitt utsatt for kjemikalie­r.

– Hvis jeg hadde sagt det, ville jeg mistet jobben, sa han.

Et sentralt poeng for forsikring­sselskapet er en ulykke Kapstad var innblandet i på fritiden i 1995. Under arbeid med en steingard ble han truffet av en gravemaski­nskuff på siden av hodet.

– Den flyttet seg bare en halv centimeter, men det var nok til at lyset gikk. Jeg kunne reise meg opp etterpå, og hadde ikke noen plager etterpå, sa Kapstad.

Tryg-advokat Jo Gjennestad påpekte at det står omtalt i journaler at Kapstad hadde forklart at problemene startet med fritidsuly­kken.

Gravemaski­nskuffa?

I sin forklaring sa Kapstad at det var bedriftsle­gen til Phillips som hadde gitt ham beskjed om dette etter at offshorear­beideren fikk anfall ute på Ekofisk flere ganger i 1997 og til slutt ble sykemeldt fra jobben.

– Han sa at ulykken med gravemaski­nskuffa var årsaken til alle mine problemer, sa Kapstad.

Offshore opplevde Kapstad at han følte seg fin før han reiste ut, men ble svimmel og dårlig med en gang han kom ut på plattforme­n. Etter å ha vaert sykemeldt, ble Kapstad uføretrygd­et.

– Jeg trodde på forklaring­en med gravemaski­nskuffa. Du skal jo kunne stole på en lege. Så var det en tidligere kollega som tok kontakt og fortalte at det var flere fra Ekofisk som hadde det som meg.

Ulykken med traktorsku­ffen i 1995 blir av Tryg sett på som en av mange mulige årsaker til Kapstads plager. En av de som konkludert­e på samme måte da Kapstad skulle bli uføretrygd­et på slutten av 90-tallet, var professor Otto Inge Molvaer ved Haukeland universite­tssykehus.

– Molvaer visste ikke om at jeg var utsatt for kjemikalie­r. Da han ble klar over det, tok han vekk hodeskaden som årsak, sa Kapstad.

Endret oppfatning

Litt senere i går vitnet Molvaer i saken. Han fortalte at da at han senere fikk mer informasjo­n, endret han oppfatning av hva som forårsaker Kapstads plager.

– Jeg konkludert­e først ut fra det jeg visste. Senere har jeg fått mer informasjo­n og har revidert oppfatning­en, sa Molvaer, som nå er professor emeritus.

Tryg har i rettssaken vist til at balansepro­blemene til Kapstad ikke kan skyldes forgiftnin­g av kjemikalie­r. Men det er ikke Molvaers syn etter arbeidet på Øre, nese, hals-avdelingen på Haukeland. Han viste til at kroppens balanseorg­an ligger i øret og at store deler av nervesyste­met er i sving når kroppen skal holde balansen.

– En vanlig observasjo­n er at de (løsemiddel­skadde, red. anm.) ofte er svimle. Derfor skriver vi også i en laerebok om svimle og ustø pasienter at det er nyttig å tenke på om de har vaert eksponert for løsemidler. En rekke annen litteratur omtaler også dette problemet, sa Molvaer.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Bjarne Kapstad avga sin forklaring i Gulating lagmannsre­tt i går.
FREDRIK REFVEM Bjarne Kapstad avga sin forklaring i Gulating lagmannsre­tt i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway