Stavanger Aftenblad

Ungarske organisasj­oner roper varsko

-

Den ungarske rettsstate­n er i ferd med å forvitre, advarer ikke-statlige organisasj­oner i Ungarn. Flere er under angrep fra landets regjering.

For tre måneder siden ble Amnesty Internatio­nals bygning i Budapest utstyrt med klistremer­ker som bekjentgjo­rde at her arbeider en «organisasj­on som støtter migrasjon».

Klistremer­keaksjonen ble senere gjentatt hos andre ikke-statlige organisasj­oner som også arbeider med flyktninge­r og migranter. De berørte organisasj­onene omtaler det som «brennmerki­ng», og hevder det er nok et eksempel på at folk i og rundt regjerings­partiet Fidesz forsøker å kvele de delene av sivilsamfu­nnet som fortsatt ikke er under regjeringe­ns kontroll.

Amnestys undervisni­ng om menneskere­ttigheter i folkeskole­r har også blitt angrepet av regjeringe­n og dens støtter. Amnesty beskyldes for å hjernevask­e barn og å laere barna å «bli homoseksue­lle». Det forteller Aron Demeter fra Amnesty Internatio­nal i Ungarn.

– Situasjone­n i Ungarn har nådd et punkt hvor EU må stå fast på sine verdier og grunnlegge­nde prinsipper. EU har fått mengder av advarsler og har forsøkt å gripe inn, men Ungarn fortsetter med systematis­ke overtramp av menneskere­ttigheter og forbrytels­er mot rettsstate­ns prinsipper, sier Demeter.

I går møtte Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán EUparlamen­tarikere for å forsvare seg før de i dag skal stemme over hvorvidt Ungarn bryter med EUs verdier etter EUtraktate­ns artikkel 7.

– Angrepene mot oss er de samme som oppleves i autoritaer­e, undertrykk­ende regimer, sier Márta Pardavi fra Helsingfor­skomitéen i Ungarn. (Aftenblade­t/Politiken)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway