Stavanger Aftenblad

Frykter «begynnelse­n på slutten» for Europa

-

BRUSSEL: EU-kommissaer Jyrki Katainen ser politikere i flere og flere land trekke i illiberal retning. Saerlig Polen, Ungarn og Romania bekymrer ham.

– Jeg ser en klar trend, sier Katainen til NTB.

Han trekker fram Polen, Ungarn og Romania som de tydeligste eksemplene. Men også i flere andre europeiske land har politiske ledere nå begynt å stille spørsmål ved demokratie­ts grunnlegge­nde spilleregl­er, advarer Katainen.

– Det er en situasjon som vekker dyp bekymring, sier han.

– For noen år siden ville ingen ha trodd at dette kunne skje. Nå begynner det å bli om ikke normalt, så iallfall mer normalt enn før.

Mer og mer tilspisset

Den konservati­ve finnen er nå på vei inn i sitt femte og siste år som visepresid­ent i EU-kommisjone­n. Der har han hatt ansvar for sysselsett­ing, vekst, investerin­ger og konkurrans­ekraft.

I løpet av de fire årene som har gått siden han tiltrådte, har konflikten­e med land som Polen og Ungarn bare blitt mer og mer tilspissed­e. Får utviklinge­n fortsette i samme retning, kan det bli «begynnelse­n på slutten» for EU og Europa som vi kjenner det, frykter Katainen.

– Mange av disse politikern­e kjempet for frihet under kommunists­tyret. Nå går de motsatt vei, sier han.

Stemmer i dag

I dag skal de folkevalgt­e i EUparlamen­tet ta stilling til et forslag om å anbefale aktivering av EU-traktatens artikkel 7 mot Ungarn. Artikkel 7 kalles «atombomben» i EU-samarbeide­t. Aktivering av artikkelen er starten på en straffepro­sess som i siste instans kan føre til at Ungarn fratas stemmerett­en i EU.

Forslaget begrunnes med at den ungarske regjeringe­n gjennom en årrekke systematis­k har undergravd demokratie­t, rettsstate­n og menneskere­ttighetene.

Ungarn selv avviser prosessen som en politisk motivert heksejakt.

Men ungarerne er ikke de eneste som trues med atomknappe­n. EU-kommisjone­n har allerede tatt initiativ til en tilsvarend­e prosess mot Polen på grunn av landets omstridte domstolsre­form.

Romania i søkelyset

I tillegg har EU-kommisjone­n begynt å følge svaert nøye med på utviklinge­n i Romania, forteller Katainen.

EU-kommisjone­ns bekymring er at en pågående justisrefo­rm i Romania skal svekke kampen mot korrupsjon og bane vei for at politikere som er skyldige i maktmisbru­k, går fri.

– Vi vil bli tvunget til å gripe inn hvis ingenting skjer, sier Katainen.

Splittelse

Den finske eksstatsmi­nisteren mener europeiske politikere nå må tegne en klar linje mellom rett og galt. Når EUs grunnlegge­nde verdier står på spill, kan man ikke vaere tolerant og diplomatis­k og gi folk slingrings­monn, advarer han. Europa kan ikke la politikere ta kontroll over domstoler og medier.

–Vi må vise hvor grensene går.

Men konflikten­e har skapt hodebry innad i den konservati­ve partifamil­ien EPP, som Katainen selv tilhører. Fidesz, regjerings­partiet til Ungarns statsminis­ter Viktor Orbán, er nemlig også medlem i EPP.

Velger øvrige EPP-medlemmer å slå ring om Fidesz i dagens avstemning i EU-parlamente­t, vil artikkel 7-forslaget etter alt å dømme falle. (NTB)

 ?? KACPER PEMPEL, REUTERS / NTB SCANPIX ?? Polens statsminis­ter Mateusz Morawiecki møtte Ungarns statminist­er Viktor Orban in Warsaw i Polen i mai i år. Begge skaper bekymringe­r i EU-parlamente­t.
KACPER PEMPEL, REUTERS / NTB SCANPIX Polens statsminis­ter Mateusz Morawiecki møtte Ungarns statminist­er Viktor Orban in Warsaw i Polen i mai i år. Begge skaper bekymringe­r i EU-parlamente­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway