Stavanger Aftenblad

Löfven med første frieri over blokkgrens­en

-

SVERIGE: Socialdemo­kraterna henvendte seg i går til Liberalern­a om samarbeid. Både Liberalern­a og Centern vil ha regjerings­skifte, men er åpne for å prate med «sossarna».

Statsminis­ter Stefan Löfvens rødgrønne blokk ble marginalt større enn den borgerlige Alliansen i valget. Men ingen av blokkene har flertall i Riksdagen uten Sverigedem­okraterna, som ingen vil forhandle med.

Liberalern­as leder Jan Björklund bekreftet overfor TV4 i går at Socialdemo­kraterna har tatt kontakt med partiet hans.

– Vi er helt innstilt på en alliansere­gjering. Det har vi gitt Socialdemo­kraterna beskjed om, sier Björklund, som likevel legger til: – Alliansen vil måtte samarbeide med Socialdemo­kraterna.

Et lignende budskap kommer fra Centerpart­iets leder Annie Lööf.

– Alliansen har to alternativ­er: Enten forhandler man med SD eller over blokkgrens­en. Det er viktig for Centern å markere at vi sier nei til forhandlin­ger og samarbeid med SD. I den situasjone­n må Alliansen føre samtaler over blokkgrens­en med for eksempel Socialdemo­kraterna, sa hun til Expressen i går.

Nervekrig og stillingsk­rig

I valget fikk de rødgrønne 144 mandater, mot 142 for Alliansen. SD fikk 63. Foreløpig er verken Löfven eller konservati­ve Moderatern­as Ulf Kristersso­n i naerheten av å ha de påkrevde 175 mandatene bak seg i Riksdagen.

Som KrF-leder i Norge var Kjell Magne Bondevik selv med på komplisert­e sonderinge­r og senere regjerings­forhandlin­ger.

– Dette er en veldig viktig og avgjørende fase. Det er både en nervekrig og en stillingsk­rig. Samholdet blir satt på prøve, sier han.

– Partiene må finne ut av hverandre og hvilke intensjone­r de har. Det handler om å bygge en gjensidig tillit, slik at de blir trygge på at ingen bryter ut av det gode selskap, legger han til.

Vil felle Löfven

Bondevik var statsminis­ter i sentrumsre­gjeringen med KrF, Senterpart­iet og Venstre som så dagens lys i 1997. Fire år senere ble Bondevik igjen statsminis­ter, da i en regjering med KrF, Høyre og Venstre.

Men forholdene i Sverige er mer komplisert­e: Det er et klart sentrum-høyre-flertall i Riksdagen, men altså ingen som vil samarbeide med SD. Mandag kveld avviste Moderatern­a SDleder Jimmie Åkessons ferske invitasjon til samtaler.

– Löfven har bare én sjanse, nemlig å lokke noen over. Samtidig er Alliansens eneste mulighet til å nå fram, å holde sammen. Da blir det veldig mye opp til SD og hvordan de opptrer. Uansett hva Åkesson sier, vil det vaere vanskelig for ham å opptre på en måte som gjør at Löfven får forsette, sier Bondevik.

Åkesson har lovt å stemme sammen med Alliansen om å felle Löfven i statsminis­teravstemn­ingen etter 25. september. Men mye kan skje før den tid.

– I en uklar situasjon tror jeg saerlig Kristersso­n har behov for å sitte i ro og fred og analysere valget og hvilke muligheter han har til å få makt, sier Kjell Magne Bondevik.

Mange alternativ­er

Eksperter NTB har snakket med, peker på at det mest trolige er en alliansere­gjering, med støtte fra Socialdemo­kraterna.

En annen mulighet er at Moderatern­a og Kristdemok­raterna etter hvert bryter sitt valgløfte og likevel åpner døren for en form for samarbeid med SD. Men de bryter da sitt løfte om ikke å gå i dialog med SD, og dermed går trolig også Alliansen opp i limingen, for en slik løsning vil ikke Centern eller Liberalern­a ha.

En tredje mulighet som skisseres, er at Centern og Liberalern­a forlater Alliansen og i stedet samarbeide­r med de rødgrønne. Men da er det de som får ansvaret for at Alliansen sprekker, og de har hittil brukt mye tid og krefter på å si nei til Löfven som statsminis­ter. (NTB)

 ??  ??
 ?? JONAS EKSTRÖMER, TT/SCANPIX ?? Partileder Stefan Löfven taler under Socialdemo­kraternas valvake søndag. Nå har han tatt første initiativ til nytt samarbeid.
JONAS EKSTRÖMER, TT/SCANPIX Partileder Stefan Löfven taler under Socialdemo­kraternas valvake søndag. Nå har han tatt første initiativ til nytt samarbeid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway