Stavanger Aftenblad

Praksis ved sammenslåi­nger av kommuner er at man sammen etablerer nye kommunevåp­en

- Jonas Jørstad Siviløkono­m og halvstuder­t historiker

KRONIKK: Forventes det at når tre våpenføren­de kommuner slås sammen, så skal den ene kommunens våpen automatisk følge med til den nye kommunen?

Etter å ha lest Aftenblade­t og RA i det siste, kan en få inntrykk av at Stavangers kommunevåp­en er mest aktuelt som våpen for Nye Stavanger. Men slik gjenbruk av kommunevåp­en er blitt mindre og mindre vanlig i Norge, nå som alle kommuner profilerer seg med egne symboler.

Store endringer siden 1965

Stavanger ble i 1965 slått sammen med to herredskom­muner for å danne en ny bykommune. Ingen herreder i Rogaland brukte på dette tidspunkte­t kommunevåp­en, så det var en selvfølge at Stavanger-våpenet ble tatt med inn i den nye bykommunen.

Det har skjedd omfattende endringer i kommunal våpenprofi­lering siden 1965. På sytti- og åttitallet innførte nesten alle norske kommuner heraldisk kvalitetss­ikrede kommunevåp­en, vedtatt ved kongelige resolusjon­er. På nittitalle­t var alle forvaltnin­gsmessige og juridiske forskjelle­r mellom byer og herreder fjernet, og i Norge skilles det ikke lenger mellom byer og herredskom­muner. Mens det i 1965 var en by som ble slått sammen med to bynaere herreder, er det i prinsippet tre likestilte kommuner som går sammen i 2020.

At dagens siddiser synes byvåpenet fra 1939 er vakkert, er naturlig og selvfølgel­ig. De har vokst opp med det. For dem har det «alltid» vaert der, selv om det ofte ble brukt uten murkrone.

Rennesøybu­er og finnøybuer under 50 år kan også oppleve det som at deres våpen «alltid» har vaert der. Slik sett blir savnet det samme for innbyggere i alle tre kommunene, når det tas i bruk noe nytt. Argumenten­e kjenner vi fra Stavanger tidlig på 1900-tallet, da det slett ikke var ukontrover­sielt at den gjenoppdag­ede vinkvisten fortrengte den kjente eikestubbe­n med sin sterke og velkjente symbolikk.

Nytt våpen er det vanlige

Strenge krav til utforming av norske kommunevåp­en siden 1930-årene, har sperret for unionsvåpe­n med flere felter. Det vanlige ved sammenslåi­nger har derfor blitt å innføre nye våpen. Noen ganger ved å plukke motiver og farger fra de gamle våpnene. Ofte ved å innføre noe nytt som symbol for den nye enheten.

Her har kjøttvekta lite å si. Storebror Sandefjord pensjonert­e murkronen og innførte nytt våpen ved fusjonen med Andebu og Stokke i fjor. Nye Larvik tok i bruk et nytt våpen fra nyttår, da Larvik og vesle Lardal gikk sammen. Det samme skal skje i Nye Sandnes, selv om Larvik og Sandnes står for henholdsvi­s 95 og 98 prosent av befolkning­en i de nye kommunene. Fellesnemn­dene i blant annet Drammen, Kristiansa­nd og Ålesund er i ulike faser av sitt arbeid med nye kommunevåp­en.

Alder ikke avgjørende

Våpenets eller byens alder er ikke et trumfkort ved sammenslåi­nger. Tønsbergs våpen er et segl fra 1349. Nye Tønsberg vedtok for et par uker siden «stavn og spire» som kommunevåp­en fra 2020. Da slås landets eldste by sammen med 18 år unge Re kommune, med et like ungt våpen.

Det finnes unntak. Nye Trøndelag overtok nord-trøndernes fylkesvåpe­n. I avtalen mellom Trondheim og Klaebu fastslås det at Trondheims våpen skal brukes. Slik gjenbruk er formodentl­ig noe de som sammen skal bygge en ny kommune må enes om. Én kommune kan ikke forvente at deres våpen skal trumfe de to andre, saerlig når det bryter med etablert norsk praksis.

Et argument som er anført, er at Stavangers byvåpen må videreføre­s i den nye kommunen fordi det er så gammelt. Men et våpen som ble innført tidlig på 1900-tallet og vedtatt i 1939, er ikke som spesielt gammelt å regne.

Seglet med vinkvisten kan spores tilbake til 1591, til en av de mørkeste epokene i vår historie. Riksrådet var nylig avskaffet, og Norge var blitt et dansk lydrike. Kirkene ble plyndret. Dansken som satt på Stavanger bispestol ble kjent som Norges fremste forkjemper for heksebrenn­inger. Den historiske settingen er ikke avgjørende, med den bør nevnes.

Middelalde­rsymboler

Stavanger har som de fleste gamle byer blitt profilert med ulike segl og symboler til forskjelli­ge tider. Det mest kjente seglet fra middelalde­ren er bevart i avtrykk fra 1319, og viser seks personer inni en kirke med tårn.

Fra 1300-tallet stammer også seglene som gjengis i kommunevåp­nene på Ryfylkeøye­ne. Abbedsegle­t fra Utstein Kloster er fra 1387. Bispestave­n i seglet er adossert i Rennesøys våpen. Vingepilen i våre dagers Finnøy-våpen ble brukt av den mektige Hesby-aetten, og er kjent fra Ogmund Sigurdsson tidlig på 1300-tallet. Vingepilen fra Hesby er et av de inngravert­e aettevåpen på kong Håkons norske kongshorn fra samme tid, omtalt i mediene i vår [i samband med ønske om hjemføring til Norge fra Nationalmu­seet i København].

Fra høymiddela­lderen har vi altså bevarte segl fra alle de tre kommunene som nå skal finne sammen. To av dem brukes i dagens kommunevåp­en. Det er rikelig med historisk materiale av å ta av.

Praksis

Forrige endring i Rogalands kommunekar­t kom i 2006. Nye Vindafjord overtok Ølens våpenmotiv, med gamle Vindafjord­s farger. Ølen hadde ikke ordførerkj­ede. Likevel ble Vindafjord­s påkostede ordførerkj­ede lagt bort og erstattet med et nytt. Enten man liker det eller ikke, så har praksis ved norske kommunesam­menslåinge­r blitt at man sammen etablerer noe nytt. Selv om det koster noen kroner.

Fra høymiddela­lderen har vi bevarte segl fra både Stavanger, Rennesøy og Finnøy.

 ?? ARKIVVERKE­T ?? Originalte­gningene til dagens kommunevåp­en til (f.v.) Stavanger, Rennesøy og Finnøy, hentet fra statlige Arkivverke­t. Stavangers våpen er tegnet av Hallvard Traetteber­g og ble godkjent 11. august 1939. Vinstokken henspiller trolig på første stavelse i byens navn. Motivet opptrer for første gang i byseglet i 1591, men kan ha eldre opphav. Kommunen bruker krone over våpenet. Rennesøys våpen, som ble godkjent 2. februar 1981, er tegnet av Svein Magnus Håvarstein og tar utgangspun­kt i at Norges best bevarte klosteranl­egg, Utstein kloster, ligger i kommunen. Klosteret ble ledet av en abbed, og et av hans verdighets­tegn var en krumstav. Motivet finnes også på seglavtryk­k fra klosteret. Finnøys våpen, tegnet av Harald Hallstense­n, ble godkjent 23. september 1983. Vingepilen var våpenmerke­t til den mektige Hesby-slekten, som hadde navn etter hjemgården på Finnøy. Den hadde sin storhetsti­d på 1300-tallet, og mest kjent er drottseten Ogmund Finnsson. (Kilde: Arkivverke­t)
ARKIVVERKE­T Originalte­gningene til dagens kommunevåp­en til (f.v.) Stavanger, Rennesøy og Finnøy, hentet fra statlige Arkivverke­t. Stavangers våpen er tegnet av Hallvard Traetteber­g og ble godkjent 11. august 1939. Vinstokken henspiller trolig på første stavelse i byens navn. Motivet opptrer for første gang i byseglet i 1591, men kan ha eldre opphav. Kommunen bruker krone over våpenet. Rennesøys våpen, som ble godkjent 2. februar 1981, er tegnet av Svein Magnus Håvarstein og tar utgangspun­kt i at Norges best bevarte klosteranl­egg, Utstein kloster, ligger i kommunen. Klosteret ble ledet av en abbed, og et av hans verdighets­tegn var en krumstav. Motivet finnes også på seglavtryk­k fra klosteret. Finnøys våpen, tegnet av Harald Hallstense­n, ble godkjent 23. september 1983. Vingepilen var våpenmerke­t til den mektige Hesby-slekten, som hadde navn etter hjemgården på Finnøy. Den hadde sin storhetsti­d på 1300-tallet, og mest kjent er drottseten Ogmund Finnsson. (Kilde: Arkivverke­t)
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway