Stavanger Aftenblad

Nå må vi redde fastlegeor­dningen

- Marit Hermansen President i Legeforeni­ngen

ARBEIDSPRE­SS: Fastlegeor­dningen er under stort press. Fastlegene jobber nå nesten 60 timer i snitt i uken.

Og til tross for det store arbeidspre­sset, overføres det fortsatt altfor mange oppgaver til primaerhel­setjeneste­n og fastlegene – uten at nødvendige ressurser følger med. Dette fører til at tiden til pasientene blir knappere.

For få kvalifiser­te søknader

I Aftenblade­t 5. september kunne man lese om fastleger som slutter på grunn av for høyt arbeidspre­ss. Stavanger kommune melder om for få kvalifiser­te søknader til ledige fastlegehj­emler, samtidig som mange fastleger har høy alder. Også i mindre kommuner som Namsos, Harstad, Gjøvik, Vik, Balestrand, Hammerfest og Stord har de store rekrutteri­ngsutfordr­inger. Listen kan gjøres mye lenger. Nå er det imidlertid tydelig at de større kommunene sliter: Tidligere i år var representa­nter fra Stavanger til stede da landets ti største kommuner samlet seg for å diskutere hvordan de kan unngå fullstendi­g svikt i rekrutteri­ngen av fastleger. Dette er kommuner som per i dag har god fastlegede­kning, men som er bekymret for hvordan situasjone­n vil utvikle seg i naer fremtid.

Legeforeni­ngen har i en årrekke påpekt den alvorlige utviklinge­n og jobbet for løsninger, basert på alle de tilbakemel­dingene vi får fra våre medlemmer. Det er ikke uten grunn at utviklinge­n kalles en «varslet krise».

Etterlyser handlekraf­t

Mange har beskrevet konsekvens­ene av rekrutteri­ngskrisen i kommunene. Vi kan ikke skyve alle tiltak inn i framtiden, etter at alle utredninge­r og evaluering­er er ferdigstil­t. Da taper pasientene. Historier fra kommuner over hele landet, viser at det haster.

Legeforeni­ngen har etterlyst handlekraf­t i forhandlin­ger og i møter med både myndighete­r og folkevalgt­e. Det må bli mer attraktivt for yngre leger å gå inn i fastlegeyr­ket. Oppskrifte­n er enkel. De unge ønsker faglig trygghet, økonomisk forutsigba­rhet og en levelig arbeidsdag. Dette er også viktig for å beholde de fastlegene vi allerede har.

Derfor er 500 nye utdannings­stillinger for allmennleg­er ett av Legeforeni­ngens krav til statsbudsj­ettet for 2019. I tillegg må regjeringe­n forplikte seg til en plan som sikrer at pasientene får mer tid med sin fastlege. Hvis regjeringe­n lytter til dette, tar vi et viktig skritt i retning av å løse fastlegekr­isen.

Taktskifte

Disse tiltakene vil ikke berge fastlegeor­dningen over natten, men de vil markere et taktskifte. Håndfaste grep vil sende et signal til landets fastleger og kommuner om at hjelpen er på vei. Det er viktig for tryggheten til pasienter over hele landet.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SHUTTERSTO­CK ?? – Det må bli mer attraktivt for yngre leger å gå inn i fastlegeyr­ket, skriver Marit Hermansen.
ILLUSTRASJ­ONSBILDE: SHUTTERSTO­CK – Det må bli mer attraktivt for yngre leger å gå inn i fastlegeyr­ket, skriver Marit Hermansen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway