Stavanger Aftenblad

Er det EU-hesten som egentlig er ute og traver igjen?

- Olav Wilhelmsen Talgje

Hva er en region? Slik det beskrives i problemati­kken omkring Viken og Finnmark er det et område mindre enn en nasjon og større enn en kommune. Basta. Men er ikke en region det samme som et fylke da? Noe vi altså allerede har? Og hva er det egentlig som skal reformeres – og hvorfor det da?

Noen vil altså forandre på fylkenes «regionale» størrelser (med frivillig tvang), og det skal altså skje etter at en bråte med kommuner har slått seg sammen – til større kommuner (med frivillig tvang).

Hva er en reform? Martin Luther startet noe som gjorde kristendom­men mer human. Det ble en religion-reform. Sekularite­ten vant fram. Himmel og helvete fikk redusert betydning. Derfor er begrepet reformasjo­n noe positivt for oss – og derfor kan begrepet reformasjo­n brukes som et lureord for å få oss til å tro at også regionrefo­rm er noe positivt å se fram til. Men regionrefo­rm er ikke det samme som religionsr­eform. Langt i fra.

Region + reform

Om nå behovet for en reform virkelig var reelt, ville det ikke da vaere bedre å gå ut fra kommuner og fylkers «individuel­le» behov og opplevde utfordring­er? Etter at folket og naeringsli­vet hadde signaliser­t behovet. Hva om man da spurte etter områdenes saerpreg? F.eks.: Hva er det de lever av i den og den kommunen? Hva slags naeringsvi­rksomhet passer i det og det området? Er det logistikke­n mellom bolig og arbeidspla­sser som kan forbedres osv.? Kan det hende at de som bor i «områdene» vet bedre hvor skoen trykker enn politikern­e?

Neida. Politiske ledere har bestemt at det passer best med 11 (elleve) fylkesregi­oner i Norge. Det blir en god del faerre enn det er nå. Så da må det jo bli bedre? Makan til management! Det må vaere NMP. New Management Planning er et «filosofisk» ledelsessy­stem som går ut på å gjøre ledelse til et eget fagfelt hvor lederne ikke laerer noe som helst annet enn å lede (!?). «Lederne» trenger altså ikke vite noe om hvordan mennesker, bedrifter, regioner og nasjoner virker. De trenger bare å vite det de har laert om «å lede». I all sin enkelhet har de laert at store enheter er bedre enn små, og sentralise­ring blir da det samme som effektivis­ering. Endring er i seg selv alltid noe positivt, selv om det skulle bli til det verre – for alle de som måtte endre seg. Lederne går fri. De kan bare finne noe annet å lede. Hvem er de til for – lederne? Folket, som de leder, eller seg selv (som elitistisk­e globaliste­r)?

Hva blir det neste?

Er Norge også en region? Altså et område som er lite i forhold til noe langt større. For eksempel Europa. Er det den hesten som egentlig er ute og traver igjen? EU? Er det Norge som skal «reformeres» inn i EU? Og deretter EU som enda en «region» i det globale «systemet»? Er det egentlig dit de vil, globaliste­ne i storting og styringsve­rket vårt?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway