Stavanger Aftenblad

– En gave til byens musikere

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

KUNST: 1. oktober åpner Maskinhall­en på Tou igjen. I februar er øvingsloka­lene klare. Da runder Tou-komplekset 12.000 kvadratmet­er.

3. oktober står Morten Abel, Cloroform og Haley Shea (Sløtface) på scenen når Maskinhall­en på Tou gjenåpnes. Da har det gått et år siden de stengte og startet arbeidet med å oppgradere salen. Å pusse opp Tou har vaert en liten kamp mellom bevaring og fornying, mellom følelser og fornuft og mellom behovet for nytt og respekten for gammelt. Huset er stappfullt av industrihi­storie, av gammel murstein, bryggerirø­r, gamle fliser og spor etter både ølproduksj­on, konserter og festivaler. Bygningsma­ssen har definitivt hatt saerpreg, og det ville Per Arne Alstad, daglig leder ved Tou Scene, ta vare på – så langt det gikk.

– Her har funksjonal­itet, HMS, kostnader, estetikk og nostalgi utkjempa noen kamper. Resultatet er en rekke kompromiss­er. Det er ikke til å unngå, men vi har tatt vare på veldig mye av det gamle, sier han, og peker mot pipa som står på scenekante­n i Maskinhall­en.

– Den måtte vi ta vare på. Flunkende nytt ventilasjo­nsanlegg, eldgammel pipe.

Et annet eksempel er rørinstall­asjonene i taket, spor fra bryggeriti­den, som sto igjen i Maskinhall­en. Disse rørene er saget av og sveist på igjen for å flytte dem høyere opp.

– Det er sånne ting som gjør Tou til Tou. Noe har vi måttet ta bort fordi det er HMS-umulig å ha det stående. Noe er fjernet for å gi plass til nye ting, nye rom og nye løsninger som er helt nødvendige. Men så langt det har latt seg gjøre har vi tatt vare på det gamle, sier Alstad.

Større og bedre

Fasaden på Tou-komplekset er vernet. Der kan de ikke gjøre store forandring­er uten godkjennin­g. Innsiden er ikke vernet, så i teorien kunne de kjørt på med nyblanda betong, hvit maling og tonnevis med sparkel. Det har de ikke gjort.

– Vi har hatt noen små kamper med enkelte faggrupper. Det hadde selvfølgel­ig vaert enklere å bare fjerne alt det gamle, men det ville vi absolutt ikke gjøre. Tou skal ikke se ut som et nytt kontorbygg. Det er sjel og sjarm i veggene her, sier Alstad.

Kort fortalt har konsertsal­en Maskinhall­en fått ny scene, ny bar, ny ventilasjo­n, backstage-område og tekniske rom. Det gamle lappeteppe­t av midlertidi­ge løsninger er borte, publikumsk­apasiteten er økt til 360 og akustikken skal bli mye bedre.

– Vi hadde tilfeller der det løsnet ting i taket under konserter her. De lengste i publikum kunne stange i rør i taket og komforten til publikum var ikke all verdens. Det var sjarmerend­e og stilig, men i lengden kunne vi ikke ha det sånn. Nå har vi helt andre muligheter her, sier Alstad.

Nye øvingsloka­ler

På baksiden av Maskinhall­en bygges det som skal bli øvings-

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Maskinhall­en har fått en kraftig oppgraderi­ng, mer plass og bedre fasilitete­r. Samtidig er mye av det gamle ivaretatt, som rør i taket og filser på gulv og vegger. Daglig leder Per Arne Alstad har vaert opptatt av å ta vare på saerpreget ved det gamle Tou-komplekset.
PÅL CHRISTENSE­N Maskinhall­en har fått en kraftig oppgraderi­ng, mer plass og bedre fasilitete­r. Samtidig er mye av det gamle ivaretatt, som rør i taket og filser på gulv og vegger. Daglig leder Per Arne Alstad har vaert opptatt av å ta vare på saerpreget ved det gamle Tou-komplekset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway