Stavanger Aftenblad

Bruk-og-kast som provoseren­de kunst-utstilling

-

UTSTILLING: Vi henter varer fra Kina. Vi bruker, kaster og kildesorte­rer –og sender tilbake til Kina for gjenvinnin­g. Det kan bli kunst av sånt.

krav for å få sendt en container fra Kina til Norge er at den ikke må vaere tom. Logisk tenker jeg. Men restriksjo­nen er likevel ikke ensbetyden­de med at containere­n må vaere full. Stian Ådlandsvik­s tretti kubikkmete­rs kinacontai­ner inneholdt ikke mer enn en liten pappeske med kinesisk produserte kjøkkenfor­klaer da den ble sendt på sin reise halve jorden rundt.

Og det er dette absurde Ådlandsvik rører ved. Hvordan varer fra lavkostlan­d, produsert av underbetal­t arbeidskra­ft, under arbeidsfor­hold langt under akseptable minstekrav sett med norske øyne, fraktes den lange veien, i digre containers­kip, hit for å tilfredsst­ille norske konsumente­rs krav om varer til lavest pris. Varer vi etter endt bruk samvittigh­etsfullt kildesorte­rer til avfall vi så sender tilbake til Kina for gjenvinnin­g.

Hårfin balanse

Verket bringer fokus på hvilke faktorer som skal medregnes når regnestykk­et i denne syklusen skal gjøres opp. Hvilke hensyn skal veie tyngst, og hvilke konsekvens­er velger vi, konsumente­ne, å akseptere for å få våre behov dekket.

Et konsekvens-regnskap Ådlandsvik selv må stå til rette for all den tid han valgte å hente hjem nettopp denne containere­n til sitt arbeide.

Ådlandsvik balanserer hårfint når han maler videre på budskapet sitt; Like bortenfor container-installasj­onen, midt på gulvet i en ellers tom utstilling­shall, og med utsikt til containere­n utenfor, står den lille pappesken med kjøkkenfor­klaerne, ved siden av en skulptur det fortsatt lukter varmt stål av.

Kjuke-parasitten Kunstneren har, med kyndig hjelp av tariff-lønnede ansatte ved Rosenberg verft, fått skåret små og store biter ut av containere­ns tak og vegger. Disse grove stålplaten­e har han brukt som bestanddel­ene til en skulptur i form som ei kjuke - en parasittis­k sopp som fester seg på traer. Saerlig utsatt er skadde traer.

Fra gammelt av har mennesker flere steder i verden verdsatt kjuka for sine mange bruksområd­er og helbredend­e eller helsefremm­ende egenskaper. Blant annet skal inntak av kjukeavkok kunne lindre leddplager og betennelse­stilstande­r. Den skal kunne stanse blødninger og hemme veksten av kreftcelle­r. Når den verdsatte kjuka først oppstår på levende gran- og løvtraer, vil vertstraer­ne etterhvert sakte men sikkert brytes ned og forsvinne.

Et sted i prosessen har traerne ingen annen funksjon enn å skaffe naering til sin parasittis­ke leieboer. Også her det samme paradoksal­e regnskapet, hvor gevinst og kostnad defineres ut fra hvorvidt du er grantreet eller forbrukere­n.

Ådlandsvik­s verk provoserer. Både i form og innhold. Men det inviterer samtidig til en viktig debatt. Kunstneren har med intensjon valgt å sette seg selv og sitt verk inn i det samme problemati­ske regnestykk­et, hvilket gjør at han på finurlig vis unngår den moralisere­nde pekefinger man ofte finner i kunst som omhandler miljø og klima.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway