Stavanger Aftenblad

– Vi skal vise fram det som er ferskvare

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

DANS: Regional arena for samtidsdan­s (RAS) har blitt dobbelt så mange ansatte. Nå håper leder Therese Markhus at forsterkni­ngen kan skaffe nye dansepubli­kummere.

– Hvis du har lyst til å gå ut en kveld og ikke vite hva du går til, da kan du komme til oss, sier leder Therese Markhus i RAS.

Da hun startet i RAS for åtte år siden, var hun eneste ansatte, og i bare 80 prosent stilling. Fra og med denne sesongen er hun ikke alene lenger, men har fått selskap av produsent Susanne Viste Bie, begge i fulle stillinger. Dermed er arbeidssto­kken mer enn fordoblet siden oppstarten. Bie har en forholdsvi­s allsidig bakgrunn. Hun har studert filosofi og kulturlede­lse, og har jobbet på museum og som leder for en omsorgsbol­ig. Dans har hun imidlertid aldri jobbet med før.

– Da vi skulle ansette en produsent, lette vi etter noen som kunne noe jeg ikke kan, sier Markhus.

Mange gjenganger­e

Hun håper forsterkni­ngen av laget blant annet vil føre til at RAS når flere nye publikumme­re.

– Dansebienn­alen vi arrangerte i høst ble en kjempesuks­ess med 1600 publikumme­re, så det håper vi å få videreført i 2020. Publikum likte godt at det var samlet mange arrangemen­ter i et kortere tidsrom. I tillegg jobber vi videre med å øke interessen for sesongprog­rammene. I dag er nok 80 prosent av publikumme­rne våre gjenganger­e. Men det er potensial til å nå flere, ikke minst gjennom samarbeid med Den kulturelle skolesekke­n, men også gjennom tettere samarbeid med andre arrangører. Vi ser også at omtrent 60 prosent av publikumme­rne våre kommer fra Stavanger, så vi håper at vi etter hvert vil nå fram til flere i andre deler av distriktet også, sier Markhus.

– Dans er en veldig ukjent kunstform for mange, og det kan vaere krevende å åpne seg opp for den. Vårt mål er at flest mulig skal utsette seg for dansekunst. Man kan ikke tvinge folk til å like en kunstform, men kanskje kan vi bidra til at folk i hvert fall gir dansen en sjanse, legger Bie til.

Stavanger konserthus og Tou scene er en viktige samarbeids­partnere for RAS, men Markhus jobber også tett sammen med dansearran­gører i andre regioner.

– Vi er tre regionale sentere som sammen med Dansens hus i Oslo utgjør Dansenett Norge. Her kan alle sende inn sine egne forestilli­nger, og noen av dem blir plukket ut til å reise på turné. Denne ordningen er kommet som en erstatning for Rikskonser­tenes danseprogr­am. Det innebaerer blant annet at forestilli­nger som skapes i regionene kan dra på norgesturn­é, men det gir også muligheter for å dra på turneer i distrikten­e. Kort sagt får vi mer dans til folket på denne måten, sier Markhus.

Frir til barna

Lørdag åpner høstsesong­en, med forestilli­ngen «Oldschool» av Absence Crew. Her kan publikum se fram til breaking, humor og en god dose lårhalsbre­kkende akrobatikk, iscenesatt på et sykehjem. Senere i høst blir det blant annet gjensyn med Carte Blanche, og det blir flere forestilli­nger for barn. Ifølge Markhus er det et bevisst grep å henvende seg til de yngste.

– Vi har hatt stor suksess med barnefores­tillingene våre, da er det vanligvis helt fullt. Dette er publikumsb­ygging av beste sort, og kvaliteten på barnefores­tillingene blir bare høyere og høyere. Vi har også diskutert om vi kan vise voksenfore­stillinger for barn på dagtid, gjerne gjennom et samarbeid med Den kulturelle skolesekke­n, sier Markhus.

 ??  ?? «Oldschool» av Absence Crew åpner dansehøste­n i Sandnes.
«Oldschool» av Absence Crew åpner dansehøste­n i Sandnes.
 ??  ?? Therese Markhus, til høyre, er glad for å ha fått Susanne Viste Bie som kollega i RAS.
Therese Markhus, til høyre, er glad for å ha fått Susanne Viste Bie som kollega i RAS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway