Stavanger Aftenblad

– Alle installasj­oner bør fjernes, mener miljøverne­re

-

NORSK SOKKEL: Miljøverno­rganisasjo­ner mener at alle innretning­er samt miljøfarli­g borekaks som utgangspun­kt skal fjernes fra Nordsjøen.

– Kommer de opp med en skikkelig vindmøllep­lan, går det an å diskutere om betongunde­rstellet blir stående igjen. Hvis ikke vil det vaere et ufravikeli­g krav fra vår side at betongunde­rstellet fjernes. Vi kan ikke ha Nordsjøen som er kirkegård for utrangerte oljeinstal­lasjoner, sier Kurt Oddekalv, leder i Norges Miljøvernf­orbund.

Miljøvernf­orbundet er blant de frivillige organisasj­onene som har satt seg mest inn i avviklinge­n av oljeindust­rien og har også holdt et blikk med forurensni­ngsproblem­atikken i norske fjorder når gamle oljeinnret­ninger hugges opp. Oddekalv er tydelig på at det heller ikke er ønskelig at den forurensen­de borekaksen blir liggende igjen på havbunnen og forventer at denne fjernes.

– På grunn av en kort historisk periode med oljeutvinn­ing mener vi det blir fullstendi­g feil at ting skal bli liggende igjen og vaere forstyrren­de for blant annet fiskere i mange, mange generasjon­er framover, sier Oddekalv.

Bellona mener også det bør bli sett på etterbruk av betongunde­rstellet til Statfjord A. Leder Frederic Hauge sier det vil vaere spennende om betongunde­rstellet kan brukes i hydrogenpr­oduksjon eller som en del av infrastruk­tur tilknyttet fangst og lagring av CO2.

– I mange år har vi advart mot at vi vil få konsekvens­ene av de beslutning­ene vi gjorde på 1970-tallet, rett i fanget. Kostnadene ved å rydde opp etter olje- og gassutvinn­ing vil bli enorme for Norge. Siden staten dekker minst 78 prosent av kostnadene ved fjerning, vil staten i realiteten forhandle med seg selv når det dreier seg om fjerning av gamle oljeinstal­lasjoner. Dette er en meget viktig prinsipiel­l debatt som vi som samfunn må ta, sier Hauge.

Han er veldig klar på at Equinors ønske om å la den forurensen­de borekaksen bli liggende igjen, definitivt er utfordrer Ospar-konvensjon­en. Likevel vil han ikke vaere for kategorisk her om borekaksen må fjernes, ettersom det også må tas i betraktnin­g om forurensni­ngen vil bli større dersom borekaksen virvles opp fra havbunnen.

Siden staten dekker minst 78 prosent av kostnadene ved fjerning, vil staten i realiteten forhandle med seg selv når det dreier seg om fjerning av gamle oljeinstal­lasjoner.

Frederic Hauge

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway