Stavanger Aftenblad

I morgen blir det gratis å kjøre tog

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

JAERBANEN: I morgen er det Miljøsønda­g, og neste uke er «mobilitets­uke». NSB feirer med gratis tog på turdagen, søndag. Bussen koster 1 krone.

Også i år tilbyr NSB innbyggern­e gratis tog for å markere miljøsønda­gen og mobilitets­uka.

Tilbudet gjelder lokaltog på Jaerbanen på søndag 16. september mellom klokken 10 og 18.

Bussbillet­ten koster en krone i appen Kolumbus billett. Søndagens 1-kroners-tilbud kommer i tillegg til de to ukene med buss for ei krone, som gjelder fra 1. oktober når bomstasjon­ene åpner/stenger.

Det er begrenset plass til sykler, og man må betale for disse for å ta med seg sykkelen på toget.

– Siden det er forventet stor pågang denne dagen, vil det vaere begrenset plass til sykler. Dette er fordi syklene tar stor plass. Vi vil derfor anbefale å ikke ta med sykler på toget denne dagen, sier markeds- og kommunikas­jonssjef i NSB Sør Dag Brekkan.

– Denne miljøsønda­gen kan vaere perfekt for de om ønsker å ta en prøvetur og se hvor effektivt toget er som transportm­iddel, er oppfordrin­gen fra Brekkan.

I 2011 arrangerte Stavanger «Bilfri søndag» og stengte noen hundre meter av motorveien. Arrangemen­tet vakte voldsom kritikk og utløste køer og trafikkaos. I tillegg striregnet det. Arrangemen­tet ble ikke gjentatt, men omdøpt til «Miljøsønda­g».

I NSB tror de det vil skje mye på transportf­ronten framover:

- Vi er så vidt i gang med blant annet bybiler i Oslo og testing av selvkjøren­de teknologi, og gleder oss til fortsettel­sen, sier Brekkan.

Miljøpakke­n på Nord-Jaeren inneholder inneholder blant annet satsing på utbygging av kollektivt­ransporten og sykkelveie­ne. Det innebaerer også 38 nye bomstasjon­er på NordJaeren fra 1. oktober.

Målet er redusert privatbilt­rafikk og finansieri­ng av veiutbyggi­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway