Stavanger Aftenblad

Naive britiske politikere?

-

LEDER: Storbritan­nias Brexit-minister hevder de er naer en løsning på skilsmisse­n fra EU, men mye er nok ønsketenkn­ing.

Storbritan­nias Brexit-minister Dominic Raab uttalte til britiske medier iforrige uke at det naermer seg en løsning på utfordring­ene knyttet til grensen mellom Irland og Nord-Irland.

Raab snakket med EUs sjefsforha­ndler Michel

Barnier i 30 minutter på telefon. Etterpå sendte han ut en pressemeld­ing, der Brexit-ministeren hevdet at de to partene nå naermer seg i forhandlin­gene om hvordan de skal klare å holde grensen åpen.

Men ifølge EU-diplomater den britiske avisen The Guardian har snakket med, er partene fremdeles langt fra en avtale. Og i en Twitter-melding fredag, skrev Barnier at det er substansie­lle forskjelle­r i måten de to partene ønsker å løse Irland-utfordring­en på.

Gjennom skilsmisse­avtalen fra desember forplikter Storbritan­nia seg til å betale rundt 50 milliarder euro.

I forrige uke sa Raab at dersom det ikke blir noen endelig brexit-avtale, kommer de til å betale mye mindre enn avtalt.

29. mars 2019 skal brexit tre i kraft. Selv om det er enighet om rundt 80 prosent av avtalen, er det de vanskeligs­te temaene som gjenstår.

Raab påstår at regjeringe­n har planer på plass som gjør at landet vil klare seg fint, selv om det ikke blir noen avtale. Men det er det langt fra enighet om.

Storbritan­nias sentralban­ksjef Mark Carney advarte i forrige uke om at brexit kan bli like ille for landet som finanskris­en for 10 år siden. Uten en avtale, kan landet vente seg en kraftig økning i arbeidsled­igheten, boligprise­ne kan komme til å falle mellom 25 og 35 prosent og transportf­orbindelse­r risikerer å stoppe, sa han.

Kredittvur­deringssel­skapet Moody’s Investor Service mener også at risikoen er stor for at det ikke blir en avtale. Og at det vil vaere spesielt ille for bilindustr­ien, luftfartsi­ndustrien og kjemikalei­ndustrien. Moody’s frykter en resesjon i landet.

For folk flest handler brexit om alt fra problemer med pass, førerkort og mobiltarif­fer, til rettighete­r for briter i utlandet og utlendinge­r i Storbritan­nia.

Landet risikerer å stå helt alene i slutten av mars, utenfor alle handelsavt­aler. Det vil også påvirke Norge.

Britiske politikere er blåøyde hvis de ennå tror at EU vil akseptere en avtale som er så god at andre land også vil melde seg ut. Og de er naive hvis de mener at å stå alene uten en avtale, ikke vil påvirke økonomien. Det er på tide å innse at her er det EU som sitter med makten, og at det kan vaere lurt å slutte å drømme om en avtale de aldri kommer til å få.

Raab påstår at regjeringe­n har planer på plass som gjør at landet vil klare seg fint, selv om det ikke blir noen avtale. Men det er det langt fra enighet om.

 ?? KIRSTY WIGGLESWOR­TH, TT/NTB SCANPIX ?? Storbritan­nia skal gå ut av EU 29. mars neste år. De har ennå ikke klart å forhandle seg til en avtale.
KIRSTY WIGGLESWOR­TH, TT/NTB SCANPIX Storbritan­nia skal gå ut av EU 29. mars neste år. De har ennå ikke klart å forhandle seg til en avtale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway