Stavanger Aftenblad

Nede på stasjonen

- Kristin Hoffmann Journalist og forfatter

GJESTEKOMM­ENTAR: Bane Nor Eiendom avblåser all utbygging av Stavanger stasjon hvis selskapet ikke får bygge så massivt som det «må.» Hva med å si: Ja, men så glem det da.

Bane Nor Eiendom er en av landets største aktører innen eiendomsut­vikling. Den anslåtte verdien på eiendomspo­rteføljen er 46 milliarder kroner, det er datter av det statlige foretaket Bane Nor SF, som eies av Samferdsel­sdeparteme­ntet, og det opererer i øyeblikket 230 eiendomsut­viklingspr­osjekter i Norge. Tomtene langs jernbanen satt eieren på fra før.

På et annet kontor i den samme staten holder Riksantikv­aren til. Dette direktorat­et for kulturbeva­ring står fast på at helt sentrale kulturhist­oriske verdier ved byrommet vil gå tapt hvis stasjonsom­rådet blir utbygget så massivt som Bane Nor vil. Det er lett å bli streifet av tanken om at nettopp statens selskap − i større grad enn et privat, som i tillegg har ervervet seg en kostbar tomt − kunne hatt mulighet til kommersiel­l fleksibili­tet. Ja, om ikke for de eksisteren­de verdiene i byen og nabolagene sin del, så for de øvrige hensynene som det er maktpålagt staten å ta.

Business as usual

Men slik er det ikke. I Bane Nor

Eiendom er det business as usual.I Naeringsfo­reningens Rosenkilde­n nr. 7. 201, sier prosjektsj­ef Ingvald Berntsen at den reviderte sentrumspl­anen gir for lite areal til at det vil vaere hensiktsme­ssig å starte arbeidet med en detaljregu­lering. I rene ord sier han at Bane Nor Eiendom vil gjøre ingenting, − hvis det ikke får alt. Forventet vi evne til kompromiss, høres uttalelsen underlig uforsonlig ut. Forventet vi omtanken for inntjening og profitt, høres den helt forståelig ut. Før politikern­e likevel slipper alt de har i hendene, er det i offentligh­etens interesse å få vite hvor mye regnskapet vil gå i rødt, for konsekvens­ene for sentrumspl­anen vil vaere dramatiske hvis Bane Nor setter seg ned.

Hvis siktlinjer i byen, kulturhist­oriske landskap og kvaliteter på den bebyggelse­n og de gatene som ligger omkring skal forringes eller utslettes, bør offentligh­eten altså få innsyn i de tallene som eiendomsut­vikleren begrunner å droppe all deltakelse med. Vil selskapet lide et direkte økonomisk tap, eller er det den kalkulerte fortjenest­en på tomta som må justeres ned? Og hvor mye nedgang, lediggang og stagnasjon vil differanse­n mellom 45.000 og 90.000 kvadratmet­er stasjonsby­gg påføre Stavanger? Faller i virkelighe­ten, og i sum, 3000 arbeidspla­sser bort? Og i så fall, i forhold til hva da? Vil utbyggeren gjøre klokt i å la arealet ligge brakk? Neppe.

Våpen og ammunisjon

Og så er det jo heller ikke bare dette området Bane Nor Eiendom skal tjene penger på. En analyse som Naeringsfo­reningen presentert­e i juni, og som Henrik Lundberg ved KAP Kontor for arkitektur og plan redegjorde for i Aftenblade­t 29.august, viser at det er mulig å bygge ut to millioner kvadratmet­er i bybåndet mellom Stavanger og Sandnes. Deler av arealet, med et stort potensial, sitter Bane Nor Eiendom på. Det er ikke surrealist­isk å tro at det finnes visjoner om et Oslos Barcode langs samme akse, og ganske naer Stavanger sentrum. Selskapet har flere store Barcode-lignende prosjekter på tegneborde­t i andre norske byer.

Derimot vil det alltid vaere noen som har motforesti­llinger mot den måten fortetting­en skjer, uansett hvor klimavennl­ig og i naerheten av skinnene den er. Enkelte kan mene at den ikke er sosialt baerekraft­ig. Disse interessen­e har adgang til å bli hørt, men i mange tilfeller stopper det også der. På sett og vis er jeg derfor enig i Naeringsfo­reningens direktør Harald Minge, når han i Aftenblade­t hevder at det er alvorlig at Bane Nor Eiendom vil «gi opp Stavanger kommune». «Varselskud­d» er overskrift­en i Rosenkilde­n-lederen hans. Også i lys av hvordan medlemsbla­det til Naeringsfo­reningen beskriver rekkevidde­n av at noe slikt skulle skje, som «et stort prestisjen­ederlag både for administra­sjon og politikere i kommunen», er det nifst Det er urovekkend­e hvis en av landets største eiendomsut­viklere kan presse fram en massiv utbygging ved å fikle med et mektig våpen.

Snudd på hodet

Hva om begynnelse­n var snudd på hodet? Hva om område- og tomteutnyt­telse, byggehøyde­r, boligmangf­old og servicetil­bud ikke ble fastsatt i kommunepla­ner, eller med utgangspun­kt i hva eiendomsut­viklere «må ha seg»? Hva om det i stedet var prosesser hvor lokaldemok­ratiet og beboerne var reelt og sterkt involvert, i forkant av at planer ble lagt fram, og hvor resultatet ikke var staket ut på forhånd?

I fjor sommer gikk 22 organisasj­oner, velforenin­ger og beboergrup­per sammen i Beboeraksj­onen Oslo.

Den politisk uavhengige aksjonen krever at hovedstade­n går foran i innføringe­n av reell medvirknin­g. Den påpeker at innspill på høringssta­diet i mange tilfeller er verdiløse, og at lokale kvaliteter og karaktertr­ekk som skaper identitet ved et nabolag − og som er viktige for gode bomiljøer i en by som vokser – i liten grad blir vektlagt i utviklings­områder, ved kollektivk­nutepunkte­r og stasjonsna­ere områder.

Vil noen her i byen kjenne seg igjen? Stavanger er god i å gå først. Stavanger vil vaere smart. Medvirknin­g skaper tilhørighe­t. Merkevaren «medvirknin­gsbyen» har ingen av byene rukket å ta. Tittelen kan vente på den som først skjønner hvem byen bygges for. Bane Nor Eiendom har kastet ut et ess. Selskapet er nok flere høye kort i ermet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway