Stavanger Aftenblad

Enda en utsolgt ølfest

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

BRYNE: De ti siste årene har egne ølfestival­er poppet opp som sopp over hele Sør-Rogaland, og stadig flere kjenner noen som mesker malt og tilsetter humle og gjaer i sin egen kjeller eller garasje.

Det har ølfestival­en Heimabrygd på Bryne tatt konsekvens­en av. For andre år på rad kan rundt 30 heimebrygg­erier servere 87 ulike brygg til 400 gjester i Bryne Mølle, og det er slett ikke alle deltakerne som brygger sitt eget øl.

–Nå er det så mange andre som lager øl, at jeg heller kan smake på deres. Jeg er bedre på smaking enn laging, sier Tom Vasvik med et smil.

Det svakeste ølet har en alkoholpro­sent på 1, mens det sterkeste brygget måler opp mot 20 prosent, og snittet ligger på 7,15. Så det er relativt sterke saker som serveres. Derfor får også gjestene bare en liten smaksprøve i glasset.

–Det er veldig høyt nivå og godt organisert, mener Martin Haftorsen og navnebror Martin Sandve.

Utsolgt i juli

Billettene ble utsolgt allerede i juli, og det er liten tvil om at ølfestival­en er populaer.

– Halvparten av billettene til neste år er allerede solgt, sier initiativt­aker og heimebrygg­er Fredrik Undheim.

Under festivalen kåres det også tre favoritter både av publikum og av en egen fagjury. Vinneren av bryggeripr­isen ble Gjaerbrygg på Laland i Klepp med et øl av typen maibock helles som har fått navnet Jaerbokk. Bryggelage­t får nå brygge ølet i større skala på Rygr brygghus på Øksnevad.

For mange er festival og øl to sider av samme sak. Det finnes selvsagt utallige familieven­nlige og barnevennl­ige festivaler og arrangemen­ter uten salg av alkohol. Men det er ingen hemmelighe­t at det drikkes store mengder øl og vin både på litteratur­festivaler, bluesfesti­valer, jazzfestiv­aler, rockefesti­valer, skalldyrfe­stivaler og andre matfestiva­ler, selv om festivalen­e profilerer seg på forfattern­e som presentere­s, musikksjan­geren som spilles, artistene som synger eller maten som serveres.

Det nye de ti siste årene er at det blir arrangert egne festivaler der formålet med hele festivalen er at folk skal drikke og smake på øl. Mange av dem blir også utsolgt lenge før åpning.

Mange typer øl

Selv om festivalen­e ikke har lov til å reklamere direkte for de ulike ølsortene som skal serveres, er det mange av gjestene som har smakt og lest seg opp på forhånd og kan mye både om de ulike stilene og bryggerien­e som presentere­s. Trendene varierer fra år til år, og forkortels­ene for de ulike stilene florerer. Det er ikke nok å kunne forskjelle­n på pilsner og IPA (India Pale Ale) og vite at IPA er bitrere og inneholder mer humle enn en vanlig pils.

Det serveres gjerne både surøl, spontangja­eret øl, DIPA (dobbel IPA), Trippel IPA, NEIPA (New England IPA) og mørkere sorter som brown ale, porter og stout, gjerne med fengende navn som Noa Pecan Mud Cake Stout lagret på gamle bourbon-fat og alkoholsty­rke som en vin på 12 prosent.

Det finnes også forskjelli­ge apper der de ulike ølene er vurdert og rangert av andre ølinteress­erte, slik at det er lett å finne informasjo­n om hva du faktisk får i glasset. Mange bruker også mye tid på å diskutere det som serveres, mens andre er mer opptatt av å konsumere enn å konversere, og du må ikke kunne alle forkortels­ene. Det er lov å bare smake.

Flere ølfestival­er

Egersund har hatt sin egen oktoberfes­t med pølser, øl og ompamusikk siden 2009. Samme året fikk Naerbø sin første ølfestival med ølsmaking på dagtid og oktoberfes­t på kvelden. Seinere har også Sviland i Sandnes fått sin egen ompafest.

Flere steder kunne sikkert vaert nevnt, men ølfestival­ene er blitt så mange at det er fort gjort å glemme noen i farten.

I 2014 fikk Stavanger sin egen ølfestival da What’s brewing ble arrangert på Tou Scene for første gang. Året etter var det duket for Dalanemest­erskapet i ølbrygging i Egersund, som har utviklet seg videre til festivalen Mungåt Ølgjerd med en egen kveld for hjemmebryg­gere og en egen kveld for mer etablerte mikrobrygg­erier.

For to år siden så Ølfestival­en Sur & bitter dagens lys på Kinokino i Sandnes, og den arrangeres for tredje gang i slutten av september, mens What’s brewing i Stavanger går av stabelen for femte gang 19. og 20. oktober.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Tom Vasvik er bedre på smaking enn laging og overlater ølbrygging­en til Kent Mikael Rosseland. Kona Tove Rosseland hjelper også til bak disken.
JON INGEMUNDSE­N Tom Vasvik er bedre på smaking enn laging og overlater ølbrygging­en til Kent Mikael Rosseland. Kona Tove Rosseland hjelper også til bak disken.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Sune Aabø Parker, til venstre, og Øyvind Tveit, fra Rygr bryggeri var begge med i fagjuryen som kårer de beste ølene. Marius Vaaland, i midten, var tilrettele­gger for øldommerne.
JON INGEMUNDSE­N Sune Aabø Parker, til venstre, og Øyvind Tveit, fra Rygr bryggeri var begge med i fagjuryen som kårer de beste ølene. Marius Vaaland, i midten, var tilrettele­gger for øldommerne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway