Stavanger Aftenblad

Skumbra fest i Hillevåg

- Magnus Ekeli Mullis magnus.mullis@aftenblade­t.no

STAVANGER: Hillevåg har lenge savnet et samlingspu­nkt og kulturtilb­ud. Lørdag brakte skumparty, rennebillø­p og konserter beboerne litt naermere hverandre.

Som et ledd i byutviklin­gsprosjekt­et på Hillevåg, inviterte Stavanger kommune lørdag til sosial og kulturell samling på Kvalaberg for å skape engasjemen­t, bygge identitet og bidra til et omdømmeløf­t for bydelen. Til tross for at beboerne opplever Hillevåg som trygt, mangfoldig og rimelig, skorter det ikke på utfordring­ene: Innbyggere fra Hillevåg rapportere­r om et demokratis­k underskudd, en manglende stemme politisk og for mye trafikk, ifølge en IRIS-rapport fra tidligere i år.

Områdeløft

Kommunen er i gang med et såkalt områdeløft, for å gjøre bydelen til et bedre sted å bo. Lørdag brukte mange ettermidda­gen sammen med familien på «Lyden av Hillevåg» til å møte andre beboere fra bydelen.

– Vi ønsker å få folk fra Hillevåg på banen. De som bor her kjenner hvor skoen trykker, og vi vil gjerne ha innspill fra folk som bor her om hvordan Hillevåg kan bli bedre, sier prosjektle­der Tina Aksnes fra Stavanger kommune.

Rennebil og skum

Blant dem som opplevde «Lyden av Hillevåg» lørdag, var Daniel Wolski (9). I rennebillø­pet som ble arrangert ned Kråkebergv­eien, var Wolski den raskeste.

– Dette er mitt tredje rennebillø­p i år, men min første seier. Det var veldig kjekt, sier Wolski.

Like ved pumpet en slags skumkanon lag på lag med skum ut i et basseng, til stor begeistrin­g fra de yngste. Noah Olai Vik Amdal (12) hev seg uti, og ble klissvåt fra topp til tå.

– Veldig gøy! Dette har jeg aldri gjort før. Nå må jeg få på meg noen nye klaer, sier Amdal.

Senere på dagen ble det arrangert historieva­ndring og konserter. Langs Bersagelve­ien, forbi Kvaleberg skole og nedover mot Sjøhagen var det foodtrucks, hoppeslott, familieakt­iviteter og mulighet for å møte lokale bedrifter og organisasj­oner.

– Vi har jobbet med å få bedriftene på banen og få dem til å synes. Vi i kommunen blir gjerne med på å dra første lasset for å hjelpe Hillevåg til å skape slike arrangemen­ter selv. Det handler om å bygge identitet, sier prosjektle­der Aksnes.

Lave på levekår

Det bor i underkant av 5000 mennesker på Hillevåg. Resultaten­e fra kommunens levekårsun­dersøkelse viser en bydel med mange barn som vokser opp i lavinntekt­sfamilier, flere på sosialhjel­p enn i de øvrige levekårsso­nene og mange familier med innvandrer­bakgrunn (naer en tredjedel). Som én av to bystyrepol­itikere fra Hillevåg, er Daria Maria Johnsen (MDG) utålmodig med å gi bydelen et løft.

– Vi ønsker at flere skal føle identitet til Hillevåg. Jeg ønsker at vi skal komme fort i gang med levekårslø­ftet til Hillevåg. Det handler ikke kun om det økonomiske, men også at dem som bor her skal få flere kulturtilb­ud, sier Johnsen.

Politikere­n, som også er nestleder i Hillevåg bydelsutva­lg, mener bydelen i dag ikke baerer preg av å ha en sterk samlet identitet, og tror ikke at beboere føler like sterk tilknytnin­g til Hillevåg som beboere gjør i andre bydeler.

– Det kommer kanskje av utbyggere som har boltret seg og ikke tatt hensyn til dem som bor her. Kanskje vi har glemt Hillevåg oppi det hele, sier Johnsen, som legger til at hun vil jobbe hardt for å tale Hillevågs sak fremover.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway