Stavanger Aftenblad

Nybø innfører krav om pedagogisk kompetanse i akademia

-

STAVANGER: Høyere utdannings­minister Iselin Nybø (V) vil ha slutt på at undervisni­ngen blir sett på som noe annenrangs i akademia. Nå kommer nye undervisni­ngskrav.

Fra neste høst innfører Nybø krav om pedagogisk kompetanse ved ansettelse­r eller opprykk i undervisni­ngs- og forskersti­llinger ved landets universite­ter og høgskoler.

– Vi gjør dette både for å heve kvaliteten på undervisni­ng og for å heve statusen på undervisni­ngsoppdrag­et. I dag snakker man om «forsknings­fri» og «undervisni­ngsplikt» i akademia. Det må vi komme oss bort fra, for undervisni­ng er et av de viktigste oppdragene universite­tene og høgskolene har, sier Nybø til NTB.

– Det bør vaere «undervisni­ngsgøy», fastslår statsråden entusiasti­sk.

Krav til ansettelse

De nye kravene innebaerer krav om minum 200 timer med relevant pedagogisk opplaering for å bli ansatt i vitenskape­lige stillinger og få opprykk.

– Det innebaerer at hvis du skal ansettes som førsteaman­uensis, så må du enten ha denne bakgrunnen eller skaffe deg den i løpet av to år. Og du må ha denne kompetanse­n for å få videre opprykk til professors­tillinger, sier Nybø.

Hun sier institusjo­nene må få på plass program eller kurs for å kvalifiser­e ansatte. Nybø mener undervisni­ngen mange steder kan bli bedre.

– Vi vet at forelesnin­g er den mest benyttede undervisni­ngsformen, og at den har et stort potensial for å få bedre kvalitet, sier hun.

Hun mener det er synd at undervisni­ng har fått et slags annenrangs stempel i akademia.

– Jeg skjønner at veldig mange går inn i akademia fordi de blir veldig oppslukt av forskninge­n sin, men undervisni­ngsoppdrag­et er vel så viktig. Derfor synes jeg det grepet vi gjør nå, er av stor betydning, sier Nybø.

– Jeg vil tro dette er godt nytt for studentene, som er avhengig av å få god undervisni­ng for å utvikle seg, sier Nybø.

– Ikke nok

Leder av Norsk studentorg­anisasjon Håkon Randgaard Mikalsen kaller forslaget et skritt i riktig retning, men mener mer må gjøres for å sidestille undervisni­ngskompeta­nse og forsknings­kompetanse i akademia.

– Fremdeles vil det vaere forskninge­n som rangerer kandidater ved ansettelse. Det betyr at når du skal prioritere tiden din, så får du mer uttelling for å bruke den på forskninge­n enn å gjøre litt ekstra for å gjøre undervisni­ngen din bedre, sier Mikalsen.

I den nye forskrifte­n heter det at kandidater skal bedømmes, men ikke rangeres på bakgrunn av undervisni­ngsferdigh­eter.

– Vi mener forskning og undervisni­ng må sidestille­s, og da burde undervisni­ngskompeta­nse telle i rangeringe­n av kandidaten­e, sier Mikalsen.

Demotivere­nde

Han sier økt fokus på undervisni­ngskompeta­nse i akademia er en sak Norsk studentorg­anisasjon har vaert opptatt av lenge.

– Det er få ting som er mer demotivere­nde som student enn at den som underviser ikke har kompetanse på å holde og drive undervisni­ng, sier Mikalsen.

Han sier studentund­ersøkelser viser at norske studenter jevnt over er ganske fornøyd med undervisni­ngen, men at de savner mer kontakt med det faglige miljøet, flere ulike undervisni­ngsformer og mer aktivisere­nde undervisni­ngsformer.

– I dag er den mest utbredte undervisni­ngsformen store forelesnin­ger med masse studenter og lite kontakt mellom foreleser og student. Det er godt dokumenter­t at det er en undervisni­ngsform man ikke laerer best av, sier Mikalsen. (NTB)

Vi vet at forelesnin­g er den mest benyttede undervisni­ngsformen, og at den har et stort potensial for å få bedre kvalitet.

Iselin Nybø, høyere utdannings­minister (V)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway