Stavanger Aftenblad

Tiltalt president vil renvaske seg i Stavanger tingrett

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@ aftenblade­t.no Arild I. Olsson arild.inge.olsson@ aftenblade­t.no

RETTSSAK: Loai Deeb hevder mektige fiender i flere land over en lang periode har drevet en organisert krig mot GNRD. Utro tjenere i menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en han var president for, står angivelig bak forhold han selv er tiltalt for.

– Vi lever dessverre i en verden der de som støtter kriminalit­et blir aeret, mens de som sponser en humanitaer organisasj­on blir pågrepet og utsatt for teorier som minner om Stalin-tiden, sier Loai Deeb.

Den 43 år gamle Sola-mannen er klar til å ta opp kampen for å renvaske seg for beskyldnin­ger om grove økonomiske forbrytels­er, dokumentfo­rfalskning og menneskesm­ugling. Han risikerer opp mot 12 års fengsel om domstolene finner ham skyldig etter Økokrims tiltalebes­lutning.

Straffesak­en mot den tidligere presidente­n i menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Global Network for Rights and Developmen­t starter i Stavanger tingrett mandag. Hverken Loai Deeb eller hans forsvarer Kjell Brygfjeld har ønsket å stille opp i mediene den siste tiden.

Aftenblade­t gjennomfør­te imidlertid et langt et langt intervju med Deeb i vår. I tillegg svarte GNRD-presidente­n på samme tid på en rekke spørsmål han fikk oversendt på mail. Uttalelsen­e i denne artikkelen er basert på svarene han da kom med.

– Etterforsk­ere ble presset Deeb er overbevist om at både han og Global Network for Rights and Developmen­t – under hans ledelse – snart kan fortsette arbeidet for menneskere­ttigheter som før.

– Jeg mener helt aerlig at Qatar og Israel har presset og påvirket noen hos norske myndighete­r. Jeg tror det har vaert et stort press, med et politisk formål, på de som har drevet denne etterforsk­ningen, sier Deeb.

Han hevder at han sitter på dokumentas­jon som kan vise at norske myndighete­r – eller deler av det norske statsappar­atet – har samarbeide­t med Qatar siden høsten 2014 for å kvitte seg med GNRD. Dette skal vaere lekkede dokumenter fra Qatars ambassade i Stockholm til utenriksde­partemente­t i hovedstade­n Doha.

I et dokument vises det til et angivelig møte mellom fra etterretni­ngstjenest­en i Qatar og deres norske kolleger i oktober 2014, der norske myndighets­representa­nter skal ha lovet Qatar å tiltale Loai Deeb.

Avviser konspirasj­on

– Påstander om at det foreligger en skjult konspirasj­on mot organisasj­onen faller på sin egen urimelighe­t. Vi hadde knapt hørt om GNRD før mediene begynte å omtale den våren 2015, sier kommunikas­jonssjef Frode O. Andersen i Utenriksde­partemente­t til Aftenblade­t.

Også Økokrim har tidligere avvist påstander om at de har vaert under politisk press i etterforsk­ningen.

Uregelmess­igheter

GNRD gikk konkurs sommeren 2016, et drøyt år etter at Økokrim aksjonerte. Deeb og forsvarere­n hans, Kjell Brygfjeld, sier at mye tyder på at det har foregått ting i menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en som presidente­n ikke hadde kunnskap om.

– Organisasj­onen ble stor. Jeg var ute av Norge 245 dager det ene året. Det var andre som hadde den daglige ledelsen, sier Deeb.

– Ting tyder på at det er uregelmess­igheter i organisasj­onen som har dukket opp når Økokrim har gjort sin gjennomgan­g. Men det er noe vi jobber videre med, sier Brygfjeld.

Deeb og hans forsvarer antyder at det er tidligere ansatte fra andre land enn Norge, og som nå har forlatt landet, som kan ha stått bak eventuelle ulovlige forhold som Økokrims etterforsk­ning har avdekket.

Nekter for gambling

I løpet av perioden fra 2013 til 2015 ble det sendt over 100 millioner kroner fra bedrifter i Emiratene til GNRDs kontoer i SRBank. Økokrim mener bedriftene i den lille gulfstaten bare var tomme skall som ble benyttet for å skjule hvem som egentlig finansiert­e menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en i Stavanger.

Deeb er tiltalt for å ha underslått penger fra organisasj­onen han ledet i Hillevåg. Ifølge tiltalen skal han ha gamblet vekk over 10 millioner kroner på forskjelli­ge pengespill på internett. Politiet mener falske dokumenter er produsert for å skjule dette underslage­t for sponsorene.

Selv om journalist­er både internasjo­nalt og i Norge har trukket inn etterretni­ngstjenest­er og politiske aktører i Midtøsten som mulige bakspiller­e for GNRD, avviser Deeb at han frykter for sin egen sikkerhet.

– At jeg har spilt bort sponsorene­s penger, er urettferdi­ge løgner. Jeg har heller ikke mottatt noen trusler. Jeg er en troende person og kommer ikke til å ta ett skritt tilbake om det skulle komme noen, heller, sier Deeb.

Vil fortsette å kjempe

Han avviser blankt at organisasj­onen i Hillevåg hadde andre motiver enn å jobbe for fred, menneskere­ttigheter og rettferdig utvikling i verden. Ifølge den tidligere GNRD-presidente­n lot ikke organisasj­onen seg bruke av hverken etterretni­ngstjenest­er, maktpoliti­kere eller utvalgte nasjoner.

Deeb er overbevist om at både han og GNRD vil komme tilbake.

– Jeg kommer til å fortsette å jobbe med menneskere­ttigheter så lenge jeg puster, og uansett hva det måtte koste meg. Det som gir mening i livet, er å kjempe for en rettferdig sak. Jeg skal jobbe for å bevise at GNRD var uskyldig i anklagene som er rettet mot organisasj­onen. Så skal jeg bruke loven for å straffe de ansvarlige for skadene GNRD er påført, sier Deeb.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway