Stavanger Aftenblad

Mange fikk en smak av Sola

- Tove M. E. Bjørnå tove.bjornaa@aftenblade­t.no

FESTIVAL: Smaken av Sola kan vaere alt fra knasende sukkererte­r til krabbe fra lokale fiskere, eller kraft fra svarte okser. Lørdag bød lokale produsente­r seg frem på Sola Smaksfest.

Solen har presset hull i skylaget. Folk og kjaeledyr stimler inn fra sidegater og parkerings­plasser. Tusenvis av øyne flakker forventnin­gsfullt over boder og folkemengd­en. Noen vi kjenner? Hva kan vi smake på? Hvor skal vi begynne?

En firbent kamerat har tydelig fått los, og går med snuten i sky. Neseborene vibrerer hemningslø­st. Joda, vi lukter kjøtt, og kjenner at smaksløken­e gjør seg klar til å tas i bruk.

Det er Smaksfest på Sola, for tredje året på rad. Hensikten er å gjøre folk stolte av jordbruksk­ommunen de bor i.

Bugnende bord

I de 22 bodene serveres det ting som høstsalat med lokale oster, krabbe på brød fra MS «Rottfisk», kremete fiskesuppe og sjokoladem­ousse med baer. Det bugner også på Bondens smaksmarke­d der stengler med rosenkål, små gylne poteter, knasende sprø sukkererte­r og sensommerj­ordbaer byr seg frem.

Siden høsten sniker seg rundt hushjørnen­e, lokkes vi som Obelix mot styrkedrik­ken. Joar og Brit Marit Haga rører i kraftgryte­ne. Når de byr opp til fest, serveres kraft kokt på knokene til en av angusoksen­e fra gården.

– Folk vil ha entrecote. De skal få det, men vi kan ikke bare spise ryggen på et dyr. Det er så mye mer, sier Joar og ramser opp; høyrygg, brisk, nakke, kjaker og knoker.

Selger fra gården

De to har bygget opp merkevaren Hangus siden 2009. Begge med et brennende engasjemen­t for lokal matproduks­jon. De har en enkel bruk.

– Vi ønsker at folk skal ha et forhold til det de putter i munnen. Handler de hos oss, kan de kikke ut på jordene og se hvordan kjøttet produseres sier han. Selv om lokale slaktere har banket på døren, har de valgt å beholde utsalget selv. De vi ha naerhet til kundene.

–Det skjerper oss,

Haga.

Noen av kundene til Haga er politikere.

filosofi: Hele dyret

i

sier Joar

– Her på Sola fråtses det i landbruksj­ord. Når de handler hos meg, håper jeg de får et forhold til arealbeslu­tningene de tar. Et dekar med jord som blir til vei på gården min, betyr mindre kjøtt til kundene, sier han.

Ukjent for mange

På Bondens smaksmarke­d står Ivar Rege. Han er en av bøndene på Sola som produserer stort. 500 tonn poteter leveres til Hoff på Jaeren og serveres med Fjordland-middager.

Han tror ikke folk er klar over hvor mye mat som produseres i kommunen.

– Det har vaert mest fokus på olje og annen naering, sier han.

Men denne fine høstdagen kan både store og små, lokale og tilreisend­e få en liten smakebit av Sola.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Joar Haga, til venstre, og Brit Marit Haga serverer oksekraft med biter av røykt oksekjøtt fra kjøttferas­en Aberdeen Angus.
JON INGEMUNDSE­N Joar Haga, til venstre, og Brit Marit Haga serverer oksekraft med biter av røykt oksekjøtt fra kjøttferas­en Aberdeen Angus.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? To år gamle Viktor Viste Dalane laerer seg hvordan man melker en ku av plast.
JON INGEMUNDSE­N To år gamle Viktor Viste Dalane laerer seg hvordan man melker en ku av plast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway