Stavanger Aftenblad

Mange trosset vaeret for å reise gratis med toget

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

ROGALAND:

Til tross for dårlig vaer var det nesten fulle tog på Jaerbanen da folk fikk reise gratis på miljøsønda­gen. Venstre-politiker Per A. Thorbjørns­en mener det er helt nødvendig med rushtidsav­gift for å få flere til å velge vekk bilen i hverdagen.

Vaeret bremset nok reiselyste­n til noen, men selv om himmelen var grå, var togene fulle av folk med fargerike allvaersja­kker og paraplyer. Tunge skyer la ingen demper på stemningen om bord, og folk var fornøyde og lette til sinns.

– Hadde det vaert fint vaer i dag, hadde folk stått igjen på perrongene fordi det ikke hadde vaert plass til alle. Det måtte de i fjor, så noe positivt er det med det dårlige vaeret. Alle får vaere med, sier konduktør Eini Løkebø til Aftenblade­t.

For sjuende året på rad inviterte Stavanger kommune og flere organisasj­oner og virksomhet­er til miljøsønda­g i byen. NSB var også med på laget og tilbød gratis lokaltog fra klokken 10 til 18 mellom Egersund og Stavanger, mens Kolumbus kunne tilby bussbillet­ter til 1 krone på billettapp­en i samme tidsrom.

Samtidig ble indrefilet­en i Stavanger sentrum stengt for biler og fylt med aktivitete­r som klatring, elsykler, transports­ykler, sparkesykl­er og rulleski. Det var også dykking etter søppel i Vågen og tilbud om kajakkog kanopadlin­g på Breiavatne­t.

Det gjorde at mange valgte å ta toget til sentrum. Normalt ville det vaert få passasjere­r om bord på en søndag med dårlig vaer. Men søndag formiddag måtte man lete for å finne et ledig sete på toget som kom sørfra og forlot Sandnes sentrum klokken 11.14.

Tok turen til Egersund

Det var også mange som tok toget motsatt vei og benyttet anledninge­n til å reise gratis helt til Egersund. En av dem var Tone Årthun fra Sola. Hun hadde med seg sønnen Leo Årthun-Aura (6) og datteren Aisha Årthun-Aura (9).

Familien fra Sande i Sola tok først bussen til Stavanger før de satte seg på toget videre mot Egersund. Bussen skulle ha kostet én krone per passasjer, men kluss med betalingsa­ppen gjorde at de fikk reise gratis. For én voksen og to barn ville det normalt kostet 273 kroner én vei på toget fra Stavanger til Egersund. Søndag var det gratis.

– Det er et supert tilbud, og det går greit å komme seg ut med paraply og regntøy, sier Tone Årthun. Hvis det ikke høljer altfor mye ned, er planen å ta en liten runde i Egersund sentrum før de tar toget tilbake til Sandnes og buss videre til Sola.

Aisha har med seg tegnesaker på turen, mens Leo er mest opptatt av å kikke ut vinduet. Det er ikke så ofte familien tar toget, og det er mye å se. På veien kjører de blant annet forbi Aker BP i Jåttåvågen der moren jobber. Og faren har familie på Hellvik.

– Den dagen det går tog fra Sande til Jåttåvågen, tar jeg gjerne toget til jobb, sier Tone Årthun.

Nå er hun mer avhengig av bil og må betale for egen parkerings­plass, men det hender innimellom at hun sykler. Hun kjører stort sett utenom rushet og bruker bare rundt 10 minutter med bil. Bussen tar en halv time lenger hver vei og krever også at hun bytter buss.

– Jeg har mange kolleger som tar toget, og jeg skulle gjerne gjort det hvis jeg hadde bodd langs jernbanen. Men tiden er kostbar, spesielt når du har små unger, og jeg ville brukt rundt én time mer hver dag hvis jeg hadde tatt bussen, sier Årthun.

Elsykkel til jobb

Brødrene Geir og Eirik Thorsen tok i går turen Stavanger sentrum på sykkel sammen med ektefellen­e Tove og Sonja. De liker å sykle og tar seg ofte ut på tur.

Geir bruker også sykkelen til jobb, og målet er å sykle tre dager i uken fra Tjensvoll til Forus. Tidligere har han syklet på vanlig sykkel, men nå har han skaffet seg elsykkel.

– Jeg ble litt lei av logistikke­n med sykkelklae­r og dusjing. Nå kan jeg sykle til jobb uten å bli svett, sier han.

Geir Thorsen tror at flere vil endre reisemønst­er når bomringen og rushtidsav­giften slår inn fra 1. oktober. Det gjør også broren.

– Jeg bor på Revheim og jobber i Bjergsted, og jeg tar nok fram sykkelen av og til når det blir innført rushtidsav­gift. Det er egentlig ikke noe stort problem å sykle fra Revheim til Bjergsted, sier Eirik Thorsen.

Kona Sonja er flinkere til å bruke sykkel i hverdagen, og sykler stort sett overalt, men begge liker å sykle tur.

– Test bussen til jobb

På politikert­oget under miljøsønda­gen i Stavanger finner vi Torfinn Ingeborgru­d fra Miljøparti­et De Grønne. Han ankom på sykkel og har tjukke regnklaer for å holde seg tørr. Han skjønner at alle ikke har muligheten til å ta tog og buss i en

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Geir, til venstre, Sonja, Eirik og Tove, alle med Thorsen til etternavn, liker å dra på sykkeltur.
JON INGEMUNDSE­N Geir, til venstre, Sonja, Eirik og Tove, alle med Thorsen til etternavn, liker å dra på sykkeltur.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway