Stavanger Aftenblad

Mangkhut traff Kina etter herjinger på Filippinen­e

-

HONGKONG:

Tyfonen Mangkhut raste i går innover kysten sør i Kina. Antall døde etter uvaerets herjinger på Filippinen­e hadde da steget til minst 49.

Hongkongs skyskraper­e svaiet i den kraftige vinden da tyfonen nådde den kinesiske kysten med vindstyrke på 43 meter per sekund. Det skal ha blitt registrert vindkast på opptil 65 sekundmete­r. Traer knakk, og vinduer i flere av skyskraper­ne knuste.

Nesten en halv million mennesker er blitt evakuert i den kinesiske Guangdong-provinsen.

–Sør-Kina vil stå overfor en hard prøve forårsaket av vind og regn, advarer landets meteorolog­iske institutt.

Tog og fly innstilt

Alle høyhastigh­etstog var innstilt i går i provinsene Guangdong og Hainan. I tillegg er flere hundre flyginger kansellert.

På ettermidda­gen ble byen Taishan rammet med full kraft. I Shenzhen ble et hotell oversvømt av stigende havvann og store bølger, ifølge statlig kinesisk tv. Flere titusen fiskebåter la til kai for å unngå å bli rammet av tyfonen ute på åpent hav. I Victoria Harbour i Hongkong har myndighete­ne advart om at vannstande­n kan stige opptil fire meter.

I den tidligere portugisis­ke kolonien Macau, hvor en rekke mennesker omkom under tyfonen Hato i fjor, er det nå tatt ekstra forholdsre­gler. Alle de 42 kasinoene i området, som ofte kalles verdens gambling-hovedstad, er stengt. Sandsekker er lagt rundt stengte butikker i et forsøk på å beskytte dem fra flomvannet.

Minst 49 omkomne

Samtidig forsøker innbyggere på Filippinen­e å komme til hektene etter uvaerets herjinger der. I går ettermidda­g steg det bekreftede antallet døde til 49, ifølge Benigno Durana, en talsmann for politiet i landet. Tidligere har tallet ligget i underkant av 30.

Men det virkelige antallet ofre kan vaere enda høyere, ifølge ordfører Victorio Palangdan i Itogon i provinsen Benguet på øya Luzon.

Han forteller at mellom 40 og 50 mennesker antas å ha befunnet seg i en bygning som ble tatt av et jordskred. I tillegg skal 32 personer har mistet livet i andre hendelser i området ved Itogon.

Disse kommer i tillegg til folk som har omkommet andre steder på Luzon, og Palangdan frykter at det samlede antallet døde på Filippinen­e er minst hundre.

Gullgraver­e

En representa­nt for politiet forteller at de fleste som befant seg i bygningen som ble tatt i jordskrede­t ved Itogon, var gullgraver­e. Politimann­en bekrefter at minst 40 antas å ha blitt tatt av raset.

Også flere andre steder på Luzon har folk omkommet i skred utløst av uvaeret. I regionen Cordillera omkom en familie på seks da huset deres ble tatt av jordmassen­e.

Tyfonen feide over viktige jordbrukso­mråder hvor det dyrkes ris og mais. Mary Anne Baril (40) er én av mange bønder som har mistet avlingene bare en måned før innhøsting­en.

– Vi er allerede fattige, og så skjedde dette med oss. Vi har mistet håpet, sier hun.

Mangkhut er det kraftigste tropiske uvaeret noe sted i verden så langt i år. President Duterte varslet at han i går ville besøke Filippinen­es nordlige provinser for å danne seg en oversikt over skadene ekstremvae­ret har forårsaket. (NTB)

 ?? AARON FAVILA, AP ?? Dødstallen­e på Filippinen­e fortsetter å stige. Her fra et marked som ble knust i byen Tuguegrao nordøst i landet på lørdag.
AARON FAVILA, AP Dødstallen­e på Filippinen­e fortsetter å stige. Her fra et marked som ble knust i byen Tuguegrao nordøst i landet på lørdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway