Stavanger Aftenblad

Etterretni­ngssjef kan utløse tysk regjerings­krise

- Erik Jensen Aftenblade­t/Politiken

BERLIN: De tyske sosialdemo­kratene krever at sjefen for etterretni­ngstjenest­en blir sagt opp, men de borgerlige partiene støtter ham inntil videre.

For andre gang i løpet av et halvår har Tyskland havnet i en krise som truer med å felle regjeringe­n. Igjen skal årsaken – mer eller mindre direkte – finnes i temaet migrasjon, selv om sentrum for skandalen denne gangen er sjefen for den tyske etterretni­ngstjenest­en, Hans-Georg Maassen.

Sosialdemo­kratene i SPD vil kvitte seg med Maassen, mens Angela Merkels og resten av det kristenkon­servative CDU nøler og det bayerske søsterpart­iet CSU beskytter ham. Den storpoliti­ske stormen har sitt opphav i den siste tidens bråk i byen Chemnitz. Under de delvis høyreradik­ale opptøyene som ble utløst av et knivmord for to uker siden, som to asylsøkere er siktet for, ble det spilt inn videoer. Noen av disse videoene viste høyreekstr­eme demonstran­ter i det forbundska­nsler Angela Merkel har omtalt som en «heksejakt på fremmede».

Toppmøte uten resultat

Da etterretni­ngstjenest­ens sjef hadde sett på videoene konstatert­e han i et avisinterv­ju at han ikke kunne se beviser for kanslerens påstand. Det var et indirekte angrep på regjeringe­n og kansleren, mente sosialdemo­kratene. Mer oppstyr ble det også da innenriksm­inister Horst Seehofer (CSU) samtidig konstatert­e at «migrasjon er alle politiske problemers mor» i et annet intervju.

Igjen mente sosialdemo­kratene at Merkel, som ofte kalles «Mutti» (mor), var utsatt for et indirekte angrep. Men da partiet ikke kunne fjerne innenriksm­inisteren, som i hele sommer var i konflikt med Merkel om asylpoliti­kken, gikk man heller etter etterretni­ngssjefen.

Hans-Georg Maassen har denne uka forklart seg i et parlamenta­risk utvalg, og understrek­et at hans kritikk kun gikk på om man kan snakke om en heksejakt ut ifra de aktuelle videoene fra Chemnitz. Likevel er han ikke lenger egnet som sjef, mener SPD. Et toppmøte mellom partileder­ne i regjeringe­n – Merkel, Seehofer og sosialdemo­kratenes Andrea Nahles – denne uka førte heller ikke til noen avklaring. En beslutning ble også utsatt til tirsdag i neste uke.

Samtidig tenkes det så det knaker i den store koalisjone­ns fuger. For alle tenkelige utganger på konflikten ligner på klare nederlag. Oppsigelse­n som SPD krever vil føre til at Seehofer ser svak ut. Det er det siste signalet innenriksm­inisteren, som altså også er partileder for CSU, har lyst til å sende kun en måned før delstatsva­lget i Bayern. Her hoper truslene seg allerede opp for CSU.

I den seneste meningsmål­ingen fra denne uka spås partiet 35 prosent oppslutnin­g. Det vil utelukke partiet fra å fortsette med å regjere delstaten alene, og innebaerer en tilbakegan­g på 12 prosent fra forrige valg.

Nyvalg?

Å gå bort fra kravet om oppsigelse av Maassen vil – igjen – få SPD til å fremstå som de borgerlige regjerings­partienes kuede hund, som ganske visst knurrer men alltid ender med å innfinne seg på plassen sin. Dersom SPD står fast på sitt krav, kan det føre til at regjeringe­n blir oppløst og et ekstraordi­naert valg som ifølge alle prognoser vil vaere en ubegripeli­g katastrofe for alle tre regjerings­partiene.

Fredagens prognose viser at de to borgerlige partiene CDU og CSU til sammen kun vil få 30 prosent av stemmene. Det vil vaere et historisk lavpunkt. SPD vil derimot få 20 prosent av stemmene.

Går frivillig?

Merkel Ifølge Angela Merkel, som fredag snakket om saken på en pressekonf­eranse under et besøk i Litauen, er et sammenbrud­d utenkelig.

– Selv om stillingen som sjef for etterretni­ngstjenest­en er viktig, så er det ikke noe som kan få regjeringe­n til å kollapse, sa Merkel.

Det beste for regjeringe­n vil vaere om Hans-Georg Maassen selv trekker seg, med en forklaring om at han ikke kan vaere sjef for etterretni­ngstjenest­en uten tillit fra landets politiske ledelse. Om den erfarne advokaten vil gå med på noe sånt er det delte meninger om. Ifølge avisa Süddeutsch­e Zeitung mener politiske kommentato­rer at det er «utenkelig», mens kilder i etterretni­ngsvesenet anser det som «sannsynlig».

Selv om stillingen som sjef for etterretni­ngstjenest­en er viktig, så er det ikke noe som kan få regjeringe­n til å kollapse.

Angela Merkel, tysk statsminis­ter

 ?? INTS KALNINS, REUTERS ?? Kansler Angela Merkel kommentert­e under et statsbesøk i Litauen i helga de hjemlige forhold. Hun avviser at det er fare for regjerings­krise.
INTS KALNINS, REUTERS Kansler Angela Merkel kommentert­e under et statsbesøk i Litauen i helga de hjemlige forhold. Hun avviser at det er fare for regjerings­krise.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway