Stavanger Aftenblad

Aktiv livshjelp fremfor dødshjelp

- Olaug Bollestad Nestleder i KrF og leder for Stortinget­s helse- og omsorgskom­ite

POLITIKK: Aktiv livshjelp ved livets slutt handler om å sikre at den enkelte får god smertelind­ring og en helhetlig omsorg.

Arvid Sjødin kritiserer min argumentas­jon for hvorfor legaliseri­ng av aktiv dødshjelp i Norge, ikke er veien å gå (Stavanger Aftenblad 11. september).

Mange dilemmaer

Det trekkes frem at dødshjelp er for dem som skal dø, og ønsker å bli kvitt den smertefull­e slutten. Sjødin har rett i at det er mange enkeltmenn­esker som opplever smerte og sårbarhet i livets siste fase. Som pårørende er det svaert tøft å se på at sykdom taerer på kropp og sinn til sine naermeste. Jeg kjenner til og anerkjenne­r at det finnes mange dilemmaer og mye maktesløsh­et knyttet til alvorlig sykdom.

I land hvor eutanasi og legeassist­ert selvmord har blitt innført, har utgangspun­ktet som regel vaert at det kun skulle gjelde for noen ytterst få. Men erfaringen fra de samme landene viser at det å lage et lovverk hvor en slik rettighet rammes inn kun for ytterst få, er vanskelig, om ikke umulig. Skråplanse­ffekten er uunngåelig, og stadig flere pasientgru­pper, gamle, sårbare og livstrøtte, blir tilbudt dødshjelp. Vi vet at det ikke er smerte, men enkeltmenn­eskers frykt for å vaere en byrde for samfunnet og en belastning for sine naermeste som er en av hovedgrunn­ene til at mennesker vil ha dødshjelp.

Avlaste pårørende

Frykten for tap av verdighet er en annen grunn til at mennesker søker dødshjelp. Det forteller oss at vi fortsatt har en viktig politisk oppgave. Aktiv livshjelp ved livets slutt handler om å sikre at den enkelte får god smertelind­ring og en helhetlig omsorg. Vi må ivareta den enkeltes verdighet mot livets slutt, og vi må avlaste pårørende når dette trengs.

Vi kommer heller ikke utenom at legaliseri­ng av aktiv dødshjelp tvinges frem en plikt hos et annet menneske til å ta liv. Hos ansatte i helse- og omsorgstje­nestene, som er de med størst kunnskap og kjennskap til pasientene, møtes legaliseri­ng av dødshjelp sterk motstand. Mye kan og skal fortsatt gjøres for den enkelte. Men jeg mener at et tilbud om dødshjelp ikke er svaret, og aldri bør bli det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway