Stavanger Aftenblad

Mindre biltrafikk gir mer handel

- Daria Maria Johnsen Gruppelede­r, MDG Thomas Bendiksen Medlem av kommunalst­yret for byutviklin­g, MDG

BYUTVIKLIN­G: Et levende sentrum som gir mer handel – er det mulig?

Spør deg selv, i hvilken del av Kirkegata trives du best – gågaten eller den som er åpen for biler? Foretrekke­r du Fargegata eller den del av Øvre Holmegate som er åpen for gjennomkjø­ring?

Flere gater er egnet

For mange er bilen et viktig transportm­iddel, og det vil det også vaere i fremtiden. Bilen gir frihet til folk som ellers ikke kommer seg ut. Ikke alt og alle, verken varer eller mennesker, kan forflytte seg på sykkel eller beina. Likevel er det slik at gode byrom tiltrekker folk, som igjen fører til økt handel. Vi i De Grønne mener det er mange gater i sentrum som er bedre egnet som bilfrie for å gi bedre plass til innbyggern­e, besøkende og naeringsli­vet.

Stian Robberstad tar opp viktige spørsmål knyttet til sentrumsut­vikling i sitt innlegg i Aftenblade­t 9. september. Kommunen må i større grad spille på lag med aktører som ønsker fornyelse for å skape mer trivsel, og da må vi politikere også strekke oss for å belønne gode initiativ. Samtidig sier Robberstad at for å tilby en unik sentrumsop­plevelse, må flere gater og arealer utvikles for innbyggern­e. Dette er De Grønne hjertens enig i.

Ved å etablere flere permanente gågater og attraktive oppholdsro­m hvor mennesket og trivsel prioritere­s, skapes grunnlaget for videreutvi­kling av sentrum, økt handel, opplevelse­r, lek og rekreasjon. Vi tror på et byliv hvor vi ruster opp de bilfrie gatene og våre eksisteren­de grønne lunger, og gjør dem om til områder som folk ønsker å oppholde seg i og gå i.

Flere «fargegater»

Allerede høsten 2016 fremmet De Grønne «den bilfrie trivselsso­nen» ved å etablere flere gågater i sentrum. Vi ønsker å åpne for muligheten for flere «fargegater» og andre lokale initiativ som kan skape liv, samtidig som naeringsli­vet tjener på at folk oppholder seg lenger. Både Breigata og de trafikkert­e delene av Øvre Holmegate og Kirkegata er opplagt å transforme­re til hyggelige byrom i motsetning til gateløp med uhensiktsm­essig biltrafikk, slik det fremstår i dag. Den såkalte «skyggeside­n» av Fargegata har i sommer vaert stengt for biltrafikk for tredje år på rad, og de naeringsdr­ivende i gaten melder om økt liv og omsetning.

Byparken, vår store grønne lunge i sentrum, har et stort potensial. Det er en fornøyelse å se hvordan ungdomshus­et Metropolis med sitt prosjekt «Sommer i Parken», transforme­rer byrommet fra en gjennomfar­tsåre til et levende oppholdsro­m. Med enkle midler, som noen bord, stoler, litt leker, en kanne kaffe og et vaffeljern og vips – så har man et attraktivt møtested for barn og voksne.

Attraktive oppholdsom­råder

Et levende og baerekraft­ig sentrum kjennetegn­es av attraktive oppholdsom­råder med beplantnin­g og fontener, benker å sette seg ned ved, skulpturer og lekeappara­ter for barna mens foreldrene er ute på shopping. Stavanger sentrum behøver en revitalise­ring som inviterer oss inn til rekreasjon og sosialiser­ing, samtidig som vi støtter lokalt naeringsli­v. De Grønne ønsker å prioritere gågater der det er mest hensiktsme­ssig og etablere enda flere grønne trivselsso­ner, som er gratis og tilrettela­gt for alle, uansett alder og funksjonse­vne.

Byen vår skal vaere god å bo i og god å vaere i, inkludert sentrumsom­rådet. Med mindre biltrafikk, blir det mer trivsel. Og med mer trivsel, blir det mer handel.

 ?? ELMER JOHNSEN ?? – Vi tror på et byliv hvor vi ruster opp de bilfrie gatene og våre eksisteren­de grønne lunger, og gjør dem om til områder som folk ønsker å oppholde seg i og gå i, skriver Daria Maria Johnsen og Thomas Bendiksen i MDG.
ELMER JOHNSEN – Vi tror på et byliv hvor vi ruster opp de bilfrie gatene og våre eksisteren­de grønne lunger, og gjør dem om til områder som folk ønsker å oppholde seg i og gå i, skriver Daria Maria Johnsen og Thomas Bendiksen i MDG.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway