Stavanger Aftenblad

Musikalsk lesefest med Renberg

- Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stolt og glad over å vaere forfattere­n bak årets «Hele Rogaland leser»bok, både sang, talte og leste Renberg på Arneageren lørdag. Og signerte haugevis av «Kompani Orheim».

– Hei! Har du fått gratis bok?

Det summet på Arneageren tidlig lørdag ettermidda­g. Frivillige i blå t-skjorter delt ut Renbergs «Kompani Orheim» på forbipasse­rende.

– Er den gratis? Ja takk! Og inne i foajeen ble det servert kake. Der sto også prosjektle­der Roar Houen for Nye Sølvberget og pakket opp kasse etter kasse med bøker.– Det blir nok tomt i år også, selv om vi har rekordmang­e 30.000 bøker til utdeling i år. Vi har aldri hatt igjen et eneste eksemplar når året er omme, sier han.

Musikk og høytlesnin­g

Og så dukker forfattere­n selv opp. Sammen med gitarist Alexander Flotve framfører han et knippe av sine egne viser for publikum, og leser innimellom høyt fra boka som samtidig deles ut i øst og vest.

Og han har ikke før sunget siste strofe og mottatt den endelige applausen før folk køer opp og vil ha sin nye bok signert av Jarle Klepps litteraere far.

Et par timer senere er Tore Renberg støl i skrivehånd­en etter all signeringe­n.

– Herrefred! Men dette var veldig kjekt. Jeg har signert for både nye lesere og folk som allerede har lest boka og bare vil gi den videre, sier han.

Det er rundt et halvt år siden han fikk vite at «Kompani Orheim» er årets «Hele Rogaland leser»-bok.

– Det er stas! Og jeg er veldig fornøyd med at Rogaland fylkeskomm­une valgte akkurat «Kompani Orheim». Den er jo godt lokalt forankret, sier Renberg.

Han har satt av to uker i høst til å reise rundt på foredragst­urné, slik tradisjone­n er blitt for prosjektet. Da skal han besøke biblioteke­r, skoler og fengsler i hele Rogaland.

Lokal og universell

Men først blir Renberg opptatt med årets Kapittel-festival, som starter onsdag 19. september. Der skal han både holde åpningsfor­edraget om sitt forhold til nynorsk, og argumenter­e for at Stavanger bør bli nynorskkom­mune, samt intervjue Tønes om sangtekste­ne hans under vignetten «Lokale identiteta­r».

«Kompani Orheim». Tekstene han framførte på Arneageren under lanseringe­n av «Hele Rogaland leser» lørdag ettermidda­g og de to innslagene på Kapittel. Alt sammen har forankring i lokal identitet.

– Ja, er det ikke utrolig! Da jeg skrev den første boken om Jarle Klepp, «Mannen som elsket Yngve», tenkte jeg «skal jeg bli heimstaddi­kter nå», og fryktet vel litt at jeg skulle bli sett på utelukkend­e Rogalands-forfatter. Men så har det motsatte skjedd: jo mer lokal jeg har vaert, dess mer allmenngyl­dig har jeg blitt oppfattet som. Det forteller meg at man blir mer universell når en tar aerlig utgangspun­kt i det naere og kjente, sier Renberg.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Idunn Sletthaug fikk 5+ på sin saeroppgav­e om «Kompani Orheim». Her får hun hilsen i gratisekse­mplaret sitt fra både forfattere­n Tore Renberg og fra romanfigur­en Jarle Klepp.
JON INGEMUNDSE­N Idunn Sletthaug fikk 5+ på sin saeroppgav­e om «Kompani Orheim». Her får hun hilsen i gratisekse­mplaret sitt fra både forfattere­n Tore Renberg og fra romanfigur­en Jarle Klepp.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway