Stavanger Aftenblad

Magien uteblir i hekse-drama

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

ANMELDELSE:

«A Discovery of Witches» er sikkert gøyal for «Twilight»-fansen. Men det er ikke til å komme bort fra at den framstår som sørgelig utdatert.

A Discovery of Witches. Britisk fantasy/drama. Premiere på HBO Nordic lørdag 15. september.

I billedskjø­nne Oxford, hvor de fortsatt benytter rørpost på universite­tet og bare antrekkene røper at man ikke har havnet på voksen-versjonen av Hogwarts, bor det en hel drøss med overnaturl­ige skapninger. De ser til forvekslin­g ut som helt vanlige folk, og den jevne muggle aner ikke at de har litt andre krefter enn det som er normalen. Dette er bakgrunnen for handlingen i «A Discovery of Witches», en serie produsert av britiske Sky, basert på Deborah Harkness’ bestselgen­de bøker.

Hovedperso­nen er den unge historiker­en Diana Bishop, en heks som fornekter kreftene sine og som ikke vil henge med de andre heksene når de holder på med heksegreie­r. Men når hun helt ufrivillig ramler over en spesielt magisk bok på biblioteke­t, blir hun plutselig oppsøkt av andre hekser og trollmenn, samt en kjekk vampyr. Alle vil ha klørne i boka, av ulike grunner som ikke skal røpes her. Det hele framføres med et gravalvor som ikke slipper igjennom så mye som en bitteliten vittighet.

Det er en veldig pen serie, om ikke annet. Bildene fra Oxford og den britiske landsbygda er gjennomfør­t nydelige, det samme er scenene fra dekorative Venezia. Men så er det handlingen og dialogen, da. Serieskape­rne lar karakteren­e gi oss bakgrunnsi­nformasjon­en vi trenger gjennom samtaler som er så oppstylted­e at man nesten må le. «Å nei, snakket du med en vampyr, alle vet jo at vi hekser og vampyrer hater hverandre». «Ja, her sitter vi, en vampyr og en demon». I tillegg klarer en av nattens skapninger det kunststykk­et det er å ha sex midt på dagen, midt på åpen gate i Venezia, uten at noen kommer forbi og oppdager det. I en by med 30 millioner årlige turister. Bra jobba.

Serien er laget for en kanal som legger inn flere reklamepau­ser i løpet av hver episode. Det er på ingen måte optimalt når serien skal vises av en strømmetje­neste. Det fører til mange oppstylted­e og unødvendig­e cliffhange­re, samt en god porsjon slitsomme repetisjon­er. Det gir også serien en form som framstår som temmelig utdatert i 2018.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Øyvind Sagåsen flyttet til Stavanger i år 2000 og startet å lage tegneserie­n «Radio Gaga» året etter.
KRISTIAN JACOBSEN Øyvind Sagåsen flyttet til Stavanger i år 2000 og startet å lage tegneserie­n «Radio Gaga» året etter.
 ?? SKY UK LIMITED ?? Matthew (Matthew Goode) er vampyr og Diana (Teresa Palmer) er heks, så de skulle egentlig holdt seg langt unna hverandre. Sånn går det ikke.
SKY UK LIMITED Matthew (Matthew Goode) er vampyr og Diana (Teresa Palmer) er heks, så de skulle egentlig holdt seg langt unna hverandre. Sånn går det ikke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway