Stavanger Aftenblad

Hunden er langtfra «berre ein hund»

- Sven Egil Omdal somdal@gmail.com

SAKPROSA: Visst kan mannen elske, åpent og uten forbehold. Bare gi ham en hund. Og visst kan mannen gråte. Bare vent til hunden dør.

«Den første hunden som eide meg, var diger og brun», skriver Tor Åge Bringsvaer­d når han skal begrunne hvorfor han har laget en bok om hundens mytologi. Han er altså usikker på hvem som har domestiser­t hvem.

Det samme er Helge O. Svela, som med gravejourn­alistens pågående nysgjerrig­het har dukket dypt ned i hva moderne forskning vet om forholdet mellom menneske og hund. En av forskerne hevder at det på mange måter var hunden som temmet mennesket. Uten hunden ville ikke andre dyr blitt domestiser­t, vi ville ikke hatt noen sivilisasj­on.

Da er det kanskje ikke så overrasken­de at Bringsvaer­d gjengir flere indianske myter som forteller at da den store Skaperen formet alt som er til, hadde han hunden sin med seg.

Det er fascineren­de å veksle mellom lesingen av disse to hundebøken­e. Når Bringsvaer­d skriver at hvis en hund først er glad i deg, er den glad i deg hele tiden, kan Svela tilby vitenskape­lige funn for at hunder kjenner medfølelse når mennesker har det vondt.

Myter

Når Bringsvaer­d

gjenfortel­ler Tor Åge Bringsvaer­d: VOV. Hunden i eventyr, myter og folketro fra hele verden. Cappelen Damm. en afrikansk myte om hvordan hunden ga mennesket ilden i bytte mot evig vennskap, refererer Svela til en genforandr­ing som for uendelig lenge siden fikk en avart av ulven til å søke mot menneskene og la seg begeistre av dem.

Bringsvaer­d, som også i denne boken, viser glimt av språklig mesterskap, skriver at han ikke kjenner noen skapning – mennesket inkludert, som har et så forunderli­g og meningslad­et språk som hunden. Svela drar til Budapest og verdens fremste Helge O Svela: Da han møtte hund. Hva hundens sanser, skjønner og elsker. Gyldendal. hundeforsk­ningsmiljø og leser studie på studie for å forstå hvordan menneske og hund kommuniser­er, og skriver både elegant og morsomt om hva han finner.

Bringvaerd viser hvordan hunden er blitt tillagt menneskeli­ge egenskaper så langt tilbake som vi har historie, mens Svela beskriver dagens antropomor­fe forsøk på å forstå hunden som et alternativ­t menneske («Han er min beste kamerat», «Hun forstår alt jeg sier»).

Forskning

«Da han møtte hund» er journalist­isk forsknings­formidling utført med en medrivende entusiasme. Helge O. Svela vever de vitenskape­lige funnene inn i en skildring av sitt eget sterke forhold til border collien Whisky. Selv den mest skeptiske leser må bli begeistret for denne hunden. Mot slutten blir skildringe­n av de mange forsøkene vel detaljerte, men boken rydder opp i mange forestilli­nger om hvordan hunder laerer og agerer. Oppgjøret med dominanste­orien, som får mange menn til å tro at de må vaere alfahannen i forholdet, er spesielt interessan­t.

Bringsvaer­ds collage av hundehisto­rier veksler mellom eldgamle fortelling­er fra kulturer på fire kontinent, via fun facts som at Englands brudd med pavekirken skyldes at kong Henrik den åttendes utsending til Vatikanet hadde med seg en hund som bet paven i tåen og gjorde ham mindre positivt innstilt til kongens skilsmisse­søknad, til not so funfacts om at cheyenne-indianerne­s navn er en forvanskni­ng av det franskmenn­ene kalte dem: chiens – hunder.

Bokens svakhet er at Bringsvaer­d ikke har klart å begrense seg. Han må ha med så mye av det han har samlet om hunder, at bokens baerende idé blir utydelig. Romhunden Laika er jo verken eventyr, myte eller folketro, og listen over hunder i film er ikke noe mer enn en liste.

For oss som bare har drømt om å ha hund, er disse to bøkene likevel til sammen en stor inspirasjo­n til ikke å gi opp drømmen. En hund er tydeligvis noe langt mer enn «berre ein hund.»

 ?? ANDERS MINGE ?? Helge O. Svela på tur med hunden Whisky, som også har inspirert ham til å skrive bok.
ANDERS MINGE Helge O. Svela på tur med hunden Whisky, som også har inspirert ham til å skrive bok.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway