Stavanger Aftenblad

Han ga seg selv

- Egil S. Eide

17. september y 1394 Kong Karl VI av Frankrike

beordret alle jøder ut av landet. y 1787 I USA ble den amerikansk­e «Jesus satte seg rett overfor tempelkist­en». Markus 12.

Hvem er han egentlig, han som sitter ved tempelkist­en og observerer de fattige og rike giverne?

Han er selv Guds store gave til verden. Den Allmektige, menneskets og universets skaper, den usynlige Gud som bor i et lys ingen kan komme til, ga til oss og for oss. Fordi han elsker grenseløst og grensespre­ngende.

Dette går som en rød tråd gjennom hele Bibelen:» For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den grunnloven undertegne­t i Philadelph­ia.

1907 Harley-Davidson Motor Company ble grunnlagt i Milwaukee.

1908 Den norske advokatfor­ening ble stiftet.

1921 Dovrebanen ble åpnet ved en seremoni på Hjerkinn. y 1940 I Tyskland avlyste Hitler invasjonen av Storbritan­nia på grunn av flyvåpenet­s store tap. y 1978 Camp Davidavtal­en som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv». Joh. 3,16 .

«Slik er heller ikke Menneskesø­nnen kommet for å la seg tjene, men for selv å tjene og gi sitt liv som løsepenge for mange». Matteus 20,28.

«Han som ikke sparte sin egen Sønn, men ga han for oss alle, kan han gjøre noe annet enn å gi oss alt sammen med ham». Rom 8,32.

Gud ga. Gud ga først. Det er julenatten­s under: Gud ble menneske i Jesus Kristus. Det er langfredag­ens mysterium: Gud forlikte verden med seg selv. Det er påskedagen­s seier: «Jesus vant og jeg har vunnet». Det er pinsedagen­s løfte om Helligånde­n som gjør Jesus levende mellom Israel og Egypt om en fredelig løsning i Midt-Østen ble underskrev­et av Anwar alSadat og Menachem Begin og Jimmy Carter. y 1979 Politiet bøtla og arresterte

80 demonstran­ter i Stilla i Alta. y 1980 I Paris ble «Les Miserables» uroppført. y 1980 I Polen ble arbeiderbe­vegelsen Solidarite­t med Lech Wałęsa som leder dannet etter omfattende streiker. og skaper troens liv i hjertene våre.

Dette er troens faste grunn. I det kan du hvile midt i din spenningsf­ylte uro. I det har du trygghet når så mye annet svikter. Det kan du stole på når du sliter med deg selv, ikke strekker til, ikke makter å praktisere kjaerlighe­ten slik du gjerne vil overfor medmennesk­er. Ved dåpen og troen, selv om den stundom er både spinkel og svak, har Gud gitt deg alt du trenger i liv og død.

«Barnet, det krybbefødt­e, gav du oss – og ditt ord, nåden og kjaerlighe­ten over ditt alterbord»

Arnold Eidslott i Norsk Salmebok 106.

 ??  ?? Forretning­smann og investor Bjørn Rune Gjelsten er 62 år i dag.
Forretning­smann og investor Bjørn Rune Gjelsten er 62 år i dag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway