Stavanger Aftenblad

Rop gjerne høyere, Hillevåg!

-

LEDER: Hillevåg trenger politikern­es mot og omtanke når det skal bygges, reguleres, og ressurser fordeles.

Denne helga spanderte Stavanger kommune skumparty, rennebillø­p og konserter på innbyggern­e i Hillevåg. Kommunen har satt av 7 millioner kroner over to år, for å løfte bydelen.

Folk i Hillevåg mener det er en trygg, mangfoldig og god bydel å bo i, de er fornøyde med at boutgiften­e er lave, med naerhet til det meste og godt kollektivt­ilbud. Men de synes de bor i mye trafikk, og ønsker seg flere møtesteder og bedre tilgang til Gandsfjord­en.

Hele bydelen har rundt 20.000 innbyggere, men de har bare to representa­nter i bystyret. På topp ligger Storhaug bydel, med hele 18 representa­nter.

Det er saerlig tre kretser i Hillevåg bydel som havner langt nede i levekårsun­dersøkelse­r - det er Kvalaberg, Bekkefaret og Saxemarka, hvor det til sammen bor 5000 mennesker.

Mer enn hvert tredje barn i kretsen Kvalaberg lever i en lavinntekt­sfamilie, der inntekten kort fortalt er under 60 prosent av medianinnt­ekten i Stavanger. 30 prosent av barna på skolen har innvandrer­bakgrunn.

Karl Anders Maeland Nilsen (Sp) er en av de to bystyrerep­resentante­ne fra Hillevåg. Han vil ha flere voksne inn i skolen, bedre tilrettela­gt opplaering, bedre leksehjelp og bedre tilbud om fritidsakt­iviteter, for å hjelpe barn fra utsatte familier.

Deretter vil han ha mer varierte boliger, mindre trafikkstø­y, og flere av naboene inn i bystyret.

Stavanger har blitt ett av stedene i Norge med størst sosiale forskjelle­r. Det er ikke bra for noen. Som Kristin Hoffmann skrev i en gjestekomm­entar i Aftenblade­t, har nabolagsef­fekten mye å si for hvordan barn og unge lykkes senere i livet. De svakeste blir dobbelt rammet, de er henvist til å bo der det er billigst, samtidig som nabolagsef­fekten er enda viktigere for dem enn for andre.

Linda Hagen, som leder kommunens prosjekt med å løfte bydelen, sier det viktigste med løftet er at ulike etater jobber sammen, og får til en helhetlig planleggin­g for utbygging og regulering­splaner.

Her har kommunen mye å gå på. Politikern­e må vise langt mer omsorg og større mot når det skal bygges i bydelen. De delene som flekkvis kommer dårligst ut, må få langt større oppmerksom­het når kommunen diskuterer utbygging. Hvis det er noe sted utnyttings­graden må ned, så er det her.

Og det gjør ingenting om folk i Hillevåg roper litt høyere.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Folk i Hillevåg vil ha mindre støy og flere møtesteder.
JON INGEMUNDSE­N Folk i Hillevåg vil ha mindre støy og flere møtesteder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway