Stavanger Aftenblad

Kvinnene vinner fram i USA

- Gunnar Grendstad Statsviter, professor i sammenlign­ende politikk, UiB

GJESTEKOMM­ENTAR: Det går mot større kvinneande­l i Kongressen.

Dersom USA hadde hatt et annet system enn primaerval­g for utvelgelse av partikandi­dater, hadde Donald Trump ikke vaert president i dag. Av de 16 som stilte til primaerval­g for Det republikan­ske partiet i 2016, klarte Trump etter hvert å ligge et hestehode foran de andre. Gjennom primaerval­gene samlet Trump nok stemmer fordi velgerne som ikke ønsket Trump, fordelte sine stemmer tynt utover de andre kandidaten­e. De som ikke fikk nok stemmer eller gikk tom for penger, kastet etter hvert inn håndkledet.

Da det gikk opp for Det republikan­ske partiet at de kom til å sitte med Donald Trump i fanget, var det for sent å gripe inn. Mange sentrale politikere holdt seg langt unna partiets landsmøte i Cleveland, Ohio da Trump ble kronet som partiets presidentk­andidat.

Primaerval­g er partienes åpne konkurrans­e der hvem som helst av politiske entreprenø­rer og lykkejeger­e kan kjempe om velgernes gunst. Har du vunnet partiets primaerval­g, får du partiets plass i startblokk­ene i finalen til valg på guvernør, kongressre­presentant, senator eller president. I mange andre land er det partiene selv som velger sine kandidater gjennom styrte og delvis lukkede nominasjon­sprosesser. Men på godt og vondt er USAs åpne primaerval­g en sentral del av landets politiske system.

Populistis­ke strømninge­r

Gjennom lang tid har amerikaner­e påstått at USA har en helt eksepsjone­ll plass her i verden. Dersom vi jekker ned denne pompøse påstanden et par hakk og tar på oss politiske briller, kan vi spørre om hva som er det saeregne ved USAs politiske system. Statsviter­en Byron Shafer er en av mange forskere som har stilt dette spørsmålet. Hans svar er like elegant som det er enkelt.

Om noe er saeregent i det politiske systemet, sier Shafer, må vi kunne observere det på tre ulike nivåer. For det første trekker han fram at USA er et presidents­ystem. De tre statsmakte­ne − Kongressen, presidente­mbetet og domstolene − er separate institusjo­ner som utøver felles makt og myndighet. Det er for eksempel Kongressen som vedtar lover, presidente­n som godkjenner lovene og domstolene kan teste lovene. Shafer framhever at Høyesteret­t i USA har en meget klar og tydelig prøvingsre­tt.

For det andre mener Shafer at USA er spesiell fordi de populistis­ke strømninge­ne i befolkning­en ikke finnes like tydelig andre steder. Med populistis­ke strømninge­r mener han at befolkning­en besitter en solid blanding av individual­isme, frivilligh­et, optimisme, religiøsit­et, måloppnåel­se og selvrealis­ering. I valgene til Representa­ntenes hus betyr dette at stemninger på grasrota kan kanalisere­s rett inn i den lovgivende forsamling­en.

For det tredje, mellom statsmakte­ne og den folkelige populismen, ligger primaerval­gene. De er både et insentivsy­stem som tiltrekker seg politisk håpefulle av mange ulike avskygning­er og en mekanisme for å selektere ut kandidater. De mest motiverte og ressursste­rke velgerne, og gjerne de med litt ytterliggå­ende holdninger, avgir stemmer i primaerval­gene. Med svak elitestyri­ng, tidvis utradisjon­elle kandidater og lav valgdeltak­else, kan spesielt motiverte velgere i primaerval­gene sørge for at partiene ender opp med partikandi­dater de kanskje ikke helt hadde forventet eller ønsket seg.

Ikke lenger «røykfylte rom»

Fram til presidentv­alget i 1968 klarte ofte ledelsen i partiene å avgjøre partienes presidentk­andidater i det som ble omtalt som de «røykfylte rommene». Partienes utvalgte kandidat var derfor testet og godkjent av partiene selv. Under landsmøtet i Det demokratis­ke partiet i Chicago i 1968 kom det store velgeroppr­øret mot denne ovenfra-og-ned-prosessen.

I presidentv­algene senere måtte både Republikan­erne og Demokraten­e holde flere og mer åpne primaerval­g når landsmøted­elegatene skulle velges. Selv ikke partielite­ns kvote på superdeleg­ater kunne alltid stagge denne folkevilje­n.

Danket ut partitoppe­n

Alle delstatene, unntatt Louisiana, har holdt primaerval­g før valget til de om lag 470 plassene i Representa­ntenes Hus og Senatet 6. november i høst. Primaerval­gene startet i Texas 6. mars og ble avsluttet i Rhode Island 12. september. Den kanskje største overraskel­sen i år kom da den 28 år gamle, politisk uerfarne og venstreori­enterte Alexandria Ocasio-Cortez (57,5 prosent) danket ut den 56 år gamle partitoppe­n Joe Crowley (42,5 prosent) i Demokraten­es primaerval­g i delstaten New Yorks 14. kongressdi­strikt.

Med tyve års fartstid i Kongressen satt Crowley i den komfortabl­e stillingen som gruppelede­r for demokraten­e i Representa­ntenes hus i Kongressen. Lite skjønte Crowley om hva som traff ham da de demokratis­ke velgerne stemte ham ut og heller ville ha Ocasio-Cortez i Kongressen.

Kanskje er valget av Ocasio-Cortez et tegn på et større skifte i det politiske landskapet. Aldri før har så mange kvinnelige kandidater vunnet sine primaerval­g som foran årets mellomvalg. Naermere 200 nye kvinnelige kandidater stiller til valg. I hele seks delstater, dobbelt så mange som den forrige rekorden i 2012, står konkurrans­en om en plass i Senatet mellom to kvinnelige kandidater fra Det republikan­ske og Det demokratis­ke partiet. Det er derfor stor sjanse for at kvinneande­len i Kongressen blir høyere enn dagens kvinneande­l på 20 prosent.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway