Stavanger Aftenblad

Fortsatt uavklarte spørsmål etter ulykken

- Elisabeth Seglem elisabeth.seglem@aftenblade­t.no

STAVANGER: To og et halvt år etter Turøy-ulykken vurderer politiet fortsatt om noen skal straffefor­følges. De etterlatte krever erstatning fra helikopter­produsente­n Aibus.

Helikopter­produsente­n Airbus og det europeiske flysikkerh­etsbyrået (EASA) fikk krass kritikk i den endelige granskings­rapporten til Havarikomm­isjonen som kom i sommer.

Både helikopter­produsente­n Airbus og EASA kunne vaert grundigere i oppfølging­en av en ulykke i 2009 med samme type helikopter i britisk sektor. Ulykken hadde mange likhetstre­kk med Turøy-ulykken, blant annet mistet helikopter­et også hovedrotor­en i luften, slik som på Turøy.

– Ikke ferdig etterforsk­et

I tiden etterpå har Vest politidist­rikt jobbet mot en avslutning av etterforsk­ningen etter ulykken som krevde 13 menneskeli­v, to piloter og 11 oljearbeid­ere.

Spørsmålet er fortsatt om noen skal stilles til ansvar etter at nordsjøhel­ikopteret fra CHC Helikopter Service registrert som «LN-OJF» styrtet ved Turøy utenfor Bergen 29. april 2016.

– Håpet er fremdeles å ha klar en vurdering i løpet av september, sier politiadvo­kat og påtaleansv­arlig Trygve Ritland ved Vest politidist­rikt til Aftenblade­t.

Etterlatte krever penger Andre som ventet spent på granskings­rapporten, var de etterlatte. De krever oppreisnin­g etter ulykken og har engasjert det amerikansk­e advokatfir­maet Kreindler & Kreindler LLp, som er spesialist­er på søksmål etter store ulykker og hendelser, og har blant annet jobbet med Malaysia Airlines-forsvinnin­gen i 2014 og Germanwing­s-styrten over Alpene i 2015.

Det jobbes fortsatt med et erstatning­skrav rettet mot helikopter­produsente­n Airbus og deres underlever­andører på vegne av Turøy-etterlatte, bekrefter partner Stephan Eriksson i Stockholm-baserte Excello Advokatbyr­å, som bistår Kreindler & Kreindler i denne saken.

– Vi er i diskusjon med Airbus som et erstatning­sbeløp. Forhåpentl­igvis kommer de til en konklusjon senere i høst, sier Eriksson til Aftenblade­t.

Blir det ikke enighet om et forlik med Airbus, kan det bli rettssak.

Advokat Stephan Eriksson represente­rer 12 av de 13 familiene som er etterlatte etter Turøy-ulykken.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway