Stavanger Aftenblad

– Ordførere sitter der som skolejente­r og skolegutte­r

- Geir Søndeland geir.sondeland@ aftenblade­t.no

BOMPENGER: – Våre ordførere har abdisert for statens makt. Staten styrer dette som de vil, sier Odd Arild Kvaløy, som slo alarm om styringen av bompengene allerede i 2014.

– Dette er nå organisert slik at ministeren har fått detaljstyr­e og kan sitte og peke på lokale politikere og si at alt er deres ansvar. Jeg er sikker på at diskusjone­n ville vaert helt annerledes i dag om styringsmo­dellen som vi hadde god erfaring med gjennom mange år, hadde blitt valgt. Sp advarte mot den modellen som ble valgt, sier eks-fylkesordf­ører Kvaløy (Sp).

Saken kan oppsummere­s slik y Bompengepa­kken hadde fram til 2014/2015 vaert lokalpolit­isk ledet med tverrpolit­isk representa­sjon. Nå skulle Norges mektigste veibyråkra­t lede styringsgr­uppen etter modell fra Oslo og oppskrift fra staten. Terje Moe Gustavsen skulle i neste omgang også forhandle for staten mot Nord-Jaeren om avtalen som ligger til grunn for bomopplegg­et.

Bare Ap og Sp stemte imot i fylkesting­et. Bare Randaberg stemte mot blant partene på Nord-Jaeren. Avklaringe­r hastet i 2014, og konsensus ble definert som et styrende prinsipp. Styringsgr­uppen har aldri hatt en avstemning i form av håndsoppre­kking, ifølge sekretaria­tet, som heller ikke kjenner til at det noen gang har vaert tatt ut dissens.

Bare Høyre, Ap og KrF har faste politiske representa­nter i styringsgr­uppen. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) kritiserte en uryddig prosess og ba om klarhet i om man forhandlet med veisjefen eller ministeren da styringsgr­uppemøte og byvekstfor­handlinger sto på agendaen 30. august. y Statens strategi ble lagt i et møte mellom veidirektø­ren og samferdsel­sministere­n før «D-dagen» i Stavanger: Staten var villig til å gi NordJaeren utsatt oppstart av ny bomring. y Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap) følte seg imidlertid presset av veidirektø­ren til å gi et klarsignal til ny bomring med rushtidsav­gift fra 1. oktober.

– Sitter som skoleeleve­r Kvaløy formulerte sommeren 2014 en rekke advarsler i et partiinter­nt notat, gjengitt i forkortede punkter under. y Staten overtar i realiteten styringen av hele utviklinge­n av transports­ektoren i Jaerenregi­onen.

– Jo, det er drøye ord, men jeg står for det. Og i den dagsaktuel­le debatten bekreftes dette helt

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway