Stavanger Aftenblad

Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken

-

y Medlemmer: Veidirektø­r Terje Moe Gustavsen, fylkesordf­ører i Rogaland, ordførere i Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg og Jernbanedi­rektoratet. Fylkesmann­en er observatør. y Oppgaver: Styre Bymiljøpak­ken på Nord-Jaeren, sende omforente anbefaling­er og saksgrunnl­ag til «besluttend­e organer», vedta fireårig handlingsp­rogram og årlige prioriteri­nger, bestille og behandle utredninge­r, koordinere gjennomfør­ingen av store prosjekter. y Arbeidspri­nsipp: Konsensus.

og holdent. Det er statlige føringer fullt ut, sier Kvaløy i dag. y Departemen­tet legger opp til sterk sentralise­ring av makt og myndighet.

– Mitt lokalpolit­iske hjerte går i fistel når jeg ser statlige embetsmenn som leder en gruppe med politikere, og ordførere sitter der som skolejente­r og skolegutte­r mens embetsmann­en styrer alt. Dette er et kraftig tilbakesla­g for det lokale demokratie­t. Og dette har skjedd mens Ketil Solvik-Olsen har styrt det hele, sier Kvaløy, som i 2014 var rådgiver for fylkesting­sgruppen til Sp.

– Dette er bukken og havresekke­n, og staten i bukta og begge ender. Staten styrer dette. Veidirektø­ren styrer dette.

– Men det er jo politikere som fortsatt fatter vedtak?

– Ja og nei. Det er uhørt at veidirektø­ren har stemmerett. Alle vet jo det, sier han. y Omorganise­ringen blir nesten tragikomis­k når den krasjer med uttalt målsetting om å desentrali­sere myndighet.

– Det er tragisk at man ikke har

flandet et system for utvikling av transporte­n i området. Vi ligger allerede seks år på etterskudd (målet i 2008 var ifølge Kvaløy å erstatte eksisteren­de bompakke med ny i 2011/2012). Og deler av den politiske debatten, har også et komisk skjaer over seg, sier Kvaløy.

– Topptungt y Styringsgr­uppene får svaert stor innflytels­e på planer og budsjetter i kommunene og fylkeskomm­unen, og konsensusp­rinsippet krymper handlingsr­ommet for kommunesty­ret og fylkesting­et. – Nå sitter det en smal og topptung styringsgr­uppe, forankret i staten, som legger føringer for kommunesty­rene som ikke involveres i tide eller på et bredt nok grunnlag, sier Kvaløy.

– Handlingsr­ommet er borte, men Høyre, Frp, KrF og Venstre med flere opponerte heller ikke, sier han. y Konsensusp­rinsippet gjør at staten i realiteten har vetorett.

– Det får man også demonstrer­t nå. Hvis kommune og fylkeskomm­une inntar et annet standpunkt og sier at vi vil sånn eller sånn, så sitter staten med bukta og begge endene og styrer dette i tillegg. På mange måter gjaldt dette før også, men nå leder staten styringsgr­uppen og legger de totale økonomiske rammene kombinert med et system der belønnings­midler deles ut, ikke etter objektive kriterier i regionen, men fra statlige kriterier som betyr at du skal få belønning hvis du gjør som vi vil du skal gjøre, sier Kvaløy.

– På toppen av det driver staten et politisk spill ved at de lar lokalpolit­ikerne ta byrden med å fronte det politiske spørsmålet om bompenger. Staten forbeholde­r seg retten til å bestemme det, og når det er bestemt, så sier de «Jo, men det var jo deres lokale initiativ», sier han.

Kvaløy sier at da han ledet dette på 1990-tallet, var posisjon og opposisjon bredt represente­rt. Veisjef, fylkesmann og Jernbaneve­rket kom med faglige innspill, men gruppen var politisk styrt. Kvaløy tror felles løsninger ville vaert lettere å få til i en bredt sammensatt styringsgr­uppe, fordi det kan skape mer medansvar blant folkevalgt­e og større eierskap blant de ulike partiene.

Nå har bare Ap, Høyre og KrF fast representa­sjon.

–Men det er vitterlig andre partier med meninger og innflytels­e i regionen som ikke er til stede rundt bordet.

– Kan mye av bompengebr­åket man ser nå, tilskrives organiseri­ngen og praksisen som ble etablert i 2014/2015?

– Ja, sier Kvaløy.

– Åpenbart ikke sant

Tidligere samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen mener Kvaløys uttalelser «åpenbart ikke er sanne». «Det er åpenbart at han spiller deg», svarer Solvik-Olsen i en e-post.

Han ber Aftenblade­t vurdere sannhetsge­halten i lys av en artikkel i Rogalands Avis i 2013, der Geir Pollestad (Sp) går «mot sine egne prinsipper når han vil ha bompenger på motorveien mellom Stavanger og Forus.» Den davaerende statssekre­taeren i Samferdsel­sdeparteme­ntet håpet at Nord-Jaeren i søknaden om belønnings­midler fra staten hadde tatt godt i for å oppnå mindre bilbruk og bedre bymiljø.

Tidligere fylkesordf­ører Janne Johnsen (H) ønsker ikke å kommentere Kvaløys synspunkte­r. Departemen­tet svarte ikke på Aftenblade­ts henvendels­e.

 ?? BERIT ROALD, NTB SCANPIX ?? Samferdsel­sminister Jon Georg Dale inviterte 10. september til et møte om bompengein­nkreving. Fra høyre, fylkesrådm­ann Trond Nerdal i Rogaland fylkeskomm­une, Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap), Sola-ordfører Ole Ueland (H), Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) i Rogaland og politisk rådgiver Karine Skaret (Frp) for Dale.
BERIT ROALD, NTB SCANPIX Samferdsel­sminister Jon Georg Dale inviterte 10. september til et møte om bompengein­nkreving. Fra høyre, fylkesrådm­ann Trond Nerdal i Rogaland fylkeskomm­une, Randaberg-ordfører Kristine Enger (Ap), Sola-ordfører Ole Ueland (H), Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap), Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H), fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal (KrF) i Rogaland og politisk rådgiver Karine Skaret (Frp) for Dale.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway