Stavanger Aftenblad

Økokrim hevder Loai Deeb gamblet for 30 millioner kroner

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

STAVANGER: Menneskere­ttighetsfo­rkjemperen Loai Deeb er tiltalt for å ha gamblet for drøyt 10 millioner kroner som tilhørte organisasj­onen han ledet. I tillegg mener Økokrim at han i løpet av en treårsperi­ode skal ha spilt for 20 millioner kroner som stod på hans private konto.

Loai Deeb, som var president i den mye omtalte menneskere­ttighetsor­ganisasjon­en Global Network for Rights and Developmen­t (GNRD) i Hillevåg, nekter for å ha spilt bort så mye penger som Økokrim hevder.

– Jeg har spilt fra min private konto i periode, men til og med min egen private konto har vaert utsatt for tyveri. Selv har jeg kanskje spilt for to til tre millioner kroner fra min private konto, sa Deeb da han mandag ettermidda­g startet på sin forklaring i Stavanger tingrett.

GNRD-presidente­n er tiltalt for å flere grove, økonomiske forbrytels­er, dokumentfo­rfalskning og menneskesm­ugling. Sola-mannen Loai Deeb risikerer inntil 12 års fengsel om domstolen finner ham skyldig etter tiltalen Økokrim har tatt ut. Han erkjenner ikke straffskyl­d.

Bostyrer vil kreve erstatning Et av punktene gjelder internettg­ambling i stor skala med penger fra GNRD. Deeb skal i 2013 og 2014 ha spilt blant annet casino på nettsidene til flere internasjo­nale gamblingvi­rksomheter. Ifølge påtalemynd­ighetene brukte han over ti millioner kroner som ukjent sponsorer i Midtøsten hadde satt inn på GNRDs konto i SR-Bank til dette.

GNRD ble slått konkurs i 2016. Bostyrer Fredrik Bie har varslet at han i forbindels­e med straffesak­en mot Deeb vil kreve erstatning for dette.

Ifølge Økokrim ble det produsert falske dokumenter for å skjule det angivelige underslage­t. Økokrim mener to sentrale medarbeide­re var involvert i produksjon­en av en falsk avtale om å skaffe vann til flyktninge­leire i Afrika. De samme medarbeide­rne er ifølge Økokrim også involvert i produksjon­en av andre falske dokumenter, blant annet til bruk for Deeb i en tvist med ligningsmy­ndighetene.

Bare Deeb er siktet Førstestat­sadvokat Joakim Ziesler Berge i Økokrim, som er aktor i Deeb-saken, opplyser til Aftenblade­t at ingen andre enn Deeb er siktet i saken. De to GNRD-medarbeide­rne har for lengst forlatt Norge, og bor i dag angivelig i Moskva.

Både Loai Deeb og hans forsvarer Kjell Brygfjeld antyder at disse to kan ha noe med forholdene Deeb nå er tiltalt for.

– At det kan ha vaert svarte får i GNRD, er absolutt en mulig teori, sier Brygfjeld til Aftenblade­t etter første rettsdag.

– Det var ikke jeg alene som disponerte GNRDs konto, sier Loai Deeb.

Mandag rakk han såvidt å starte på sin forklaring. Den tidligere GNRD-presidente­n gikk til frontalang­rep på både Økokrim og mediene.

Frontalang­rep

– Jeg anser alle bevisene som er fremlagt som fabrikkert av Økokrim. De har funnet på dem selv. I løpet av de kommende dagene vil jeg legge frem bevis som viser at jeg ikke har gjort det som står i tiltalen, forklarte han.

Han antydet at Økokrim hadde fått en tidligere sentral leder i GNRD til å komme med ugunstige opplysning­er om ham ved å sørge for at denne medarbeide­ren fikk fortsatt oppholdsti­llatelse i Norge.

Satt i livsfare

Han mente at Økokrim, og senere mediene, hadde satt en tidligere iransk medarbeide­r i livsfare ved å navngi ham som offer for menneskesm­ugling i tiltalen. Ifølge tiltalen fikk denne Seyed Raed Mousavi oppholdsti­llatelse i Norge fordi UDI ble lurt til å tro at han skulle jobbe for GNRD i Stavanger. Aftenblade­t har tidligere skrevet at norske myndighete­r frykter at Mousavi kan ha vaert en iransk agent.

Økokrim har aldri lyktes i å få avhørt Mousavi. Han har trolig ikke vaert i Norge siden politiet slo til mot GNRD i mai 2015. Deeb hevder han har vaert i Iran, men at han nå er forsvunnet.

– Denne personen er satt i fare av Økokrim, og påført alvorlig skade etter at mediene omtalte ham. Jeg vil erklaere at han er forsvunnet i Iran den siste uken. Han har antagelig fått dødsdom. Dette må Økokrim ta ansvaret for, sa Deeb.

Hevder Qatar står bak

Deeb og hans forsvarer mener Qatar og Norge kan ha inngått et samarbeid for å kvitte seg med GNRD. I retten leste advokat Brygfjeld fra et dokument som angivelig skal vaere lekket fra myndighete­ne i Qatar. Ifølge dokumentet har noen i det norske statsappar­atet lovet Qatar at de skal tiltale Deeb og ødelegge organisasj­onen i Hillevåg.

– For oss har dette vaert en helt ordinaer straffesak, der vi som i alle saker er selvstendi­g påtalemynd­ighet, sier aktor Berge, som avviser at Økokrim har vaert utsatt for noe som helst press fra utenforstå­ende.

– Systremet fungerer ikke på den måten, sier Berge.

 ?? JONAS HAARR FRIESTAD ?? Det var god stemning mellom førstestat­sadvokat Joakim Ziesler Berge fra Økokrim og tidligere GNRD-president Loai Deeb før rettssaken begynte. Senere gikk imidlertid Loai Deeb til frontalang­rep på Økokrim, som han mente hadde fabrikkert alle bevis i saken mot ham.
JONAS HAARR FRIESTAD Det var god stemning mellom førstestat­sadvokat Joakim Ziesler Berge fra Økokrim og tidligere GNRD-president Loai Deeb før rettssaken begynte. Senere gikk imidlertid Loai Deeb til frontalang­rep på Økokrim, som han mente hadde fabrikkert alle bevis i saken mot ham.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway